От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

Librev Yearbook 2009 1 cover thmb

Страници:

Налични формати:

Дата на издаване: 

 

1926

PDF, EPUB, MOBI

10-06-2014

 

Download

icon-pdf icon-epub icon-kindle

Анотация

В тази част от пълното издание на „Либерален преглед“ ще намерите всички статии, публикувани в списанието за времето от януари до юни 2009 г.

Любопитно начало тук полага студията „Ползата от злополучието“ на Малкълм Гладуел (стр. 32), в която авторът разглежда спорната тема за предимствата на неуспеха, или поне частичния неуспех. „Какво идва след Америка?“ на Франсис Фукуяма (стр. 165) ни среща с типично американската фиксация върху борбата за челното място, а „Ентропа: изкуството на политиката, сърцето на една страна“ на Десислава Гаврилова (стр. 224) ни припомня онзи паметен момент на всеобщо национално негодувание, предизвикан от изтипосването на една българска тоалетна. Инак томчето съдържа и по-сериозни неща, разбира се: сред тях бих посочил изследването „Как да разбираме исляма?“ на шотландския изследовател Мализ Рутвен (стр. 414), „Марлон Брандо – един класически портрет“ на Труман Капоти (стр. 704), както и силно полярната дискусия „Как да мислим Македония?“ (стр. 907–1029), която отново хвърля нещо като светлина върху момента, в който живеем…

За авторите

Да се представят всички автори от едно (почти) енциклопедично издание е, разбира се, невъзможно. И все пак, за да не пропускам това толкова важно място в представянето на тези томове, при всеки от тях ще представям по един специално подбран автор (търсете неговите/нейните текстове и няма да останете разочаровани).

И така...

Francis fukuyama

Франсис Фукуяма е един от най-известните и общопризнати съвременни философи и социолози. Фукуяма е най-добре познат като автор на Краят на историята и последният човек (1992), в която защищава тезата, че историческото развитие на човечеството като борба на идеологии до голяма степен е приключило с края на Студената война и победата на либералните демокрации над комунизма. Той предсказва евентуалната победа на политическия и икономически либерализъм в целия свят.

Откъс

 

Pin It

Прочетете още...