1 1 1 1 1 Оценка 100% (1 гласуване)
Pin It

 

2022 01 Girlfriend

 

Навън пече слънце, а долу на моравата моята приятелка лежи гола. Двайсет и първи юни, най-дългият ден в годината. Хората, които минават покрай блока, се заглеждат в нея, а някои дори си намират причина да поспрат – на един ще му се развърже връзката на обувката, друг ще настъпи лайно и ще почувства непреодолима нужда да го изстърже от подметката си на момента. А някои отворковци спират и без оправдание. В един момент някакъв даже ѝ подсвирна, но тя не забеляза, защото тъкмо беше стигнала до супер интересно място в книгата си. Свирчото изчака за момент, но видя, че тя продължава да си чете и се изнесе.

Моята приятелка чете много, но никога досега не го е правила по този начин – навън и гола. А аз седя на нашия балкон на третия етаж и се опитвам да проумея собствените си чувства в тази ситуация. Не ме бива кой знае колко в разбирането на самия себе си. Понякога в събота вечер приятели се отбиват на гости и почват разпалено да се препират по всякакви теми. Веднъж дори един от тях стана насред разговора и си тръгна. А аз си седя край тях, зяпам телевизора с изключен звук и чета субтитрите. Понякога, в разгара на спора, се случва някой да ме попита аз как мисля. Тогава обикновено се преструвам, че наистина мисля нещо, но ми е трудно да го изразя гласно, при което задължително се намира някой, който ми взема думата и тръгва да обяснява своето мнение.

Така или иначе, на тези сбирки се обсъждат отвлечени неща – политика и разни такива, а тук говорим за моята приятелка и за конкретния факт, че тя е навън и гола. „Не, сериозно – казвам си, – поне по този въпрос трябва да знаеш какво ти е отношението.“ Ето, семейство Рабинович излизат през входната врата, където са домофоните. Те живеят два етажа над нас, в мансардата. Мъжът е много възрастен, към стогодишен, и дори не му знам първото име. Само знам, че започва със „С“, както и че професията му е инженер, защото редом със стандартната им пощенска кутия има една по-голяма, с табелка „С. Рабинович, инженер“, и надписът надали се отнася до жената, понеже съседът отсреща веднъж спомена, че била митнически инспектор. Госпожа Рабинович също не е в първа младост и косата и е изрусена. Първия път като се возихме с тях в асансьора, приятелката ми я сметна за проститутка на повикване, защото парфюмът и лъхаше на препарат за почистване. Семейство Рабинович се спират и се заглеждат в голата ми приятелка. Те са двамата най-влиятелни членове на домсъвета. Увивните растения за оградата бяха тяхна идея например. Рабинович пошепва нещо в ухото на жена си, тя свива рамене и двамата продължават по пътя си. Приятелката ми дори не забелязва как минават покрай нея, толкова е пленена от книгата си, толкова вглъбена. Моето усещане по въпроса (ако много се постарая да го изразя гласно) е, че слънчевите бани са чудесна идея, понеже като почернее, зелените и очи се открояват още по-красиво. И след като така и така е тръгнала да се пече, то по-добре да е чисто гола, защото не понасям отпечатъци от бански: тъмно, тъмно и изведнъж – бяло. Все едно дори не е същата кожа, а някаква синтетика, от ония, дето ги продават по курортите. От друга страна, не е много разумно да се дразни семейство Рабинович. Защото ние сме тук под наем и макар да имаме клауза за двегодишно ползване, знае ли човек. Ако почнат да ни топят, че създаваме проблеми, хазяинът може да ни изгони с два месеца предизвестие, и толкоз. Така пише в договора. Макар че всичко това няма нищо с чиито и да било усещания по въпроса, най-малко пък с моите – просто по тая линия съществува известен риск, който се налага да отчетем. Приятелката ми се обръща по гръб. Задникът и ми е най-любим, но и гърдите и си ги бива. Едно хлапе на ролери се провиква: „Маце, вижда ти се котето!“. Все едно пък тя не знае. Брат ми каза веднъж, че тя е от типа момичета, които не се застояват дълго на място – да съм имал едно наум, за да не ми разбие сърцето. Това беше преди доста време, мисля, почти две години. Но когато оня тип и подсвирна, аз най-неочаквано си спомних думите на брат ми и за миг се изплаших, че тя може да стане и да си тръгне.

Слънцето скоро ще помръкне и тя ще влезе вътре. Защото светлината няма да е достатъчна нито за слънчеви бани, нито за четене. Като се прибере, аз ще нарежа диня и ще изядем резените на балкона, заедно. Ако това стане след малко, дори може да хванем залеза.

 

Оригинална публикация: Етгар Керет, АСАМТОЙ, Изд. „Жанет 45“, Пловдив 2013

 

Pin It
Етгар Керет

Етгар Керет (1967, Рамат Ган) е най-четеният израелски писател от своето поколение. Обича Гогол, Бабел, Башевис Зингер, Кафка, Вонегът, хумус, „безтегловността на писането“, всичките си действащи лица, своето ексцентрично семейство и много други неща и хора: обич, която личи в цялата му проза. Автор е на пет сборника с разкази, публикувани в 35 страни, както и на комикси, сценарии и десетки публикации в The New Yorker, The New York Times, Le Monde, The Guardian, Zoetrope, Tablet magazine и други. Сред многото му отличия са Платинената награда на израелската Асоциация на издателите (неколкократно), отличието за най-добър чуждестранен писател на Централната градска библиотека в Санкт Петербург (2010) и кавалерската степен на Ордена на изкуствата и литературата на Франция, както и Златна камера от Кан 2007-а, за създадения заедно със съпругата му Шира Гефен филм Медузи.

Други статии от този автор

Посетители

69

support

Последните най...


Библиотека

Бюлетин абонамент

Безплатен ежеседмичен


catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi

Коментари

 • Златко писа Още
  Благодаря, Даниеле,... преди 2 дни
 • Даниел писа Още
  Чак сега виждам тзси... преди 2 дни
 • Надежда Александрова... писа Още
  Много интересна... преди 3 дни
 • Марина писа Още
  Тези хора спорат така,... преди 6 дни
 • Иво Пешунов писа Още
  Изпитвам нетърпимост... преди 1 седмица
 • Божанка Събева писа Още
  Благодаря за... преди 1 седмица
 • Златко писа Още
  Оригиналът... преди 2 седмици
 • Татяна Ангелова писа Още
  Признавам, че съм... преди 2 седмици
 • Юлиан писа Още
  Ок, Златко, нашето... преди 2 седмици
 • Златко писа Още
  Мнението е нещо силно... преди 2 седмици
 • Юлиан писа Още
  Как не се сетих,... преди 2 седмици
 • Златко писа Още
  И снимките от космоса,... преди 2 седмици
 • Златко писа Още
  няма потвърдена...
  преди 2 седмици
 • Юлиан писа Още
  Само, че аз говоих не... преди 2 седмици
 • Български офицер писа Още
  Много хуманна е била... преди 2 седмици
 • Златко писа Още
  Пак мдаа. 

  Нищо не... преди 2 седмици
 • Юлиан писа Още
  Масовите медицински... преди 2 седмици
 • Аида писа Още
  Г-н Енев, абонат съм Ви... преди 2 седмици
 • Златко писа Още
  Ах да, и още нещо.... преди 2 седмици
 • Златко писа Още
  Мдааа. Интересно как и... преди 2 седмици
 • Юлиан писа Още
  В Германия какви са... преди 2 седмици
 • Юлиан писа Още
  Не живея в Германия, а... преди 2 седмици
 • Златко писа Още
  Сигурно ви е ясно, че... преди 2 седмици
 • Златко писа Още
  И каква точно е... преди 2 седмици
 • Юлиан писа Още
  Изглежда емигрантите... преди 2 седмици