От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

– Добър вечер, уважаеми зрители! Добре дошли на финала на първи сезон на най-новия, най-гледания и най-коментирания риалити формат тази година „Стани Бог“. Днес, от нашето студио в Голгота, ще проследим на живо последното гласуване за сезона. Номинирани за изгонване са Иисус Христос и Иисус Варава. Очаква ни невероятно драматичен финал, в края на който ще разберем дали синът на дърводелеца от Назарет, който най-неочаквано се класира за финала, ще спечели това състезание или това ще бъде известният обществен деятел Варава. Останете с нас до края и ще разберете! А сега да се прехвърлим в студиото и да разберем кой ще защитава нашите участници. Пилат?

– Благодаря ти, Йоан. Това беше нашият специален кореспондент от Голгота – Йоан. Тук в нашето студио, заедно с моята колежка Мария са и защитниците на Иисус и Варава. Това са Петър, Андрей и Филип – колеги на Иисус, както и Авраам, Сара и Симон – съседи на Варава. Те ще имат за задача да ви убедят да гласувате за един от двамата участници, а ето и телефоните, на които можете да дадете своя глас. За Иисус Христос – 0700 1 333, и за Иисус Варава – 0700 1 666. Гласувайте веднага за своите избранници, защото резултатите са много изравнени.

– Така е, Пилат. Аз наистина съм много изненадана от близките резултати. Сякаш изненадващото класиране на Иисус на финала мобилизира голяма аудитория от провинцията и сега резултатите са доста изравнени.

– Не знам, Мария. Нямам представа колко сериозен мотив може да бъде това. Аз все пък съм чужденец, ха-ха-ха. Да видим какво мислят нашите гости. Смятате ли, че гласуването тази нощ ще бъде провинция срещу Йерусалим? Петър? Иисус е от Назарет, това прави ли го по-различен от Варава, който е от столицата?

– Ами не знам. Аз всъщност не познавам Иисус добре. Работим заедно от три години, той си е малко особняк, но пък винаги има много хора около него и все се намира нещо за пиене, ха-ха-ха. В работата даже се шегуваме, че прави вино от вода, ха-ха-ха.


Small Ad GF 1

– Хи-хи-хи! Авраам, Сара, могат ли ги столичани тези номера?

– Моля ви, недейте така с този алкохол. Това са селски забавления.

– Кой е селянин, ма? Назарет си е град с вековна история.

– Не съм ви нарекла селяни...

– Каза, каза. Каза селски забавления...

– Селски забавления не значи...

– Като си от града, та...

– ... Вие без да ме чуете...

– ... и веднага, селяни...

– ... ми не е редно така.

– Моля ви, моля ви, нека да се изслушваме! Не правите услуга на приятелите си така...

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

– Мария, нека да се прехвърлим при нашия колега Матей, който в момента е на площада в Назарет, за да проследи събитията в родния град на Иисус.

– Окей. Нека обаче първо да повторим телефоните на нашите участници, защото резултатите им са много изравнени и те имат нужда от подкрепата на зрителите. За Иисус – 0700 1 333, и за Варава – 0700 1 666.

– А сега да се прехвърлим в Назарет. Матей?

– Разпни го! Разпни го!

– Матей, чуваме ли се?

– Да, Пилат, чувам ви!

– Разпни го! Разпни го!

– Тук, както виждате, е много шумно.

– Чуваме, да. Защо вика тълпата „Разпни го!“? За кого скандира? И двамата участници са вече разпнати.

– Ами, всъщност за теб, Пилат.

– За мен ли, защо?

– Ами, обвиняват те за това, че си ги разпнал в началото на сезона.

– Че защо мен? То си беше тяхно решение. Имаше си гласуване. И ако не се лъжа, „Разпни го“ спечели с около 5 процента разлика с „Осанна“.

– Да, но сега битува мнението, че това е твоя вина. Дори тук се издигат лозунги „Римляните в Рим“, „Да върнем Израел на израилтяните“ и „Израел на три морета“.

– Ха, че това последното е лесно. Те са си на две, да раздели Моисей Мъртво море на две и са готови. Ха-ха-ха!

– Ха-ха-ха!

– Както виждаш, тук обстановката е много напечена и Назарет е готов да даде здрав отпор на Йерусалим. Така ли е?

– ...

– Така ли е, не ви чувам?

– Да!

– Уууу!

– Долу римляните!

– Ууу!

– Ей, кесарю, копеленце...

– Скъпи приятели, както виждате, в Назарет положението е много сериозно!

– Ти скоро май няма да можеш да отидеш там, Пилат.

– Така е, Мария! Да видим сега как е на площада пред Храма в Йерусалим. Дано поне там мога да се разходя, ха-ха. Марко?

– Здравей, Пилат, Мария! Уважаеми зрители, тук, както виждате, са се събрали доста хора. Основната тълпа фенове са вече на Голгота, на мястото на събитието, така че тук са предимно по-умерени почитатели на предаването. Тук при мен е Симон. Защо си тук днес, Симон!

– Здравейте, аз се казвам Симон Зилот и съм от град Кана. Дошъл съм днес в Йерусалим, защото според мен изборът тази вечер ще промени света. Аз пътувам много, ходил съм чак на другия край на Европа, в Британия, и мога да ви кажа, че предаването има фенове дори и там. И просто, това е най-великото предаване и това, което се случва тази вечер, ще промени света.

– Кой ще спечели според теб?

– Иисус от Назарет.

– Иисус?

– Да, определено!

– Благодаря ти! Скъпи приятели, с какво по-добро мога да приключа своето включване от площада пред Храма в Йерусалим, освен да цитирам моя гост Симон Зилот: „Това, което ще се случи тази вечер, ще промени света.“

– Благодаря ти, Марко! В Йерусалим явно нещата са доста по-спокойни, уважаеми зрители. След рекламите ще видим какво става и в Рим и ще се върнем отново на мястото на събитието – Голгота. Останете с нас!

* * *

– Добре дошли отново в студиото на „Стани Бог“, с мен Пилат Понтийски и моята асистентка, очарователната Мария. Тук при нас са и защитниците на участниците, а сега, както ви обещахме, ще се прехвърлим в нашето специално студио в Рим, за да видим какво става в столицата на света. Здравей, Лука, чуваме ли се?

– Здравей, Пилат. Чувам те. Добре дошли в Рим. Тук все още не може да се усети еуфорията както при вас, тъй като заради часовата разлика, хората са все още на работа, но се очаква по време на финала на предаването, който тук се пада в прайм тайма, да се събере рекордна за империята аудитория. В момента отваря врати и чисто новата арена, построена специално за събитието. Близо 50 хиляди седящи места, които вече се изпълват с нетърпеливи зрители, за да гледат финала на огромна видео-стена, построена специално за събитието. Стената е поръчана в Холандия и е произведена по най-модерна технология. В момента на нея все още няма никаква картина и публиката се забавлява с традиционни гладиаторски игри и хранене на лъвове с живи роби. С нетърпение очакваме градуса на напрежението да се повиши до следващото ни включване, за да можем и ние да се включим пълноценно в това уникално глобално събитие.

– Благодаря ти, Лука! Невероятно, уважаеми зрители, Рим си е Рим. Представям си какво е изживяването да си там в момента и да гледаш като на живо на тази уникална видео-стена. Сега да видим как се развиват събитията на Голгота и после да се върнем отново в студиото, за да разберем първите междинни резултати от гласуването.

– Здравейте отново от Голгота, уважаеми зрители. Тук тълпата става все по-неудържима. Една част от хората прави непрестанни опити да тормози участниците, замерят ги с камъчета, огризки от ябълки, гъби, напоени с оцет и така нататък, а други са наобиколили кръстовете и мълчаливо изпращат есемеси в полза на избранниците си.

– Има ли някои известни личности на мястото на събитието, Йоан?

– Да, майката на Иисус е дошла тук чак от Назарет, но не успях да се добера до нея, тъй като тя е точно до кръста на Иисус, а там тълпата е толкова гъста, че няма преминаване.

– Какво предстои да се случи при вас?

– Скоро очакваме да дойдат войниците, за регулярна проверка на участниците дали са живи...

– Добре, Йоан, ще се опитаме да се върнем при теб за проверката, а сега бихме искали да се върнем в студиото, защото временно сме спрели гласуването и всеки момент ще обявим резултатите.

– В момента резултатите се обработват и можем да дадем думата на защитниците. Какви са според вас шансовете на участниците? Сара?

– Аз мисля, че вече се видя, че всички интелигентни хора са на страната на Варава. Той е един достоен човек. Един символ на съвременния израилтянин, родолюбец, патриот...

– Да бе, такива като него носят лошо име на евреите по целия свят.

– Моля ви, господине, дори не ви знам името...

– Филип се казвам.

– Това няма значение...

– Тепърва ще има да слушате за мен...

– Надали...

– Ще слушате. Защото аз съм любимият колега на Иисус и като стане той звезда, много ще слушате за мен.

– Тоя езичник от Назарет ли?

– Аааа, без такива приказки за Назарет, че...

– Тихо, Андрей, недей се пали, остави да им разкажа. Символ на съвременния израилтянин бил Варава. Кое му е символичното? Шовинистичните му изказвания? Или постоянните афери, в които се забърква? Моля ви се! Човеколюбието и благородството на Иисус нямат равни. Миналата година, като не работеше столовата на работа, всички умирахме от глад, а Иисус си отвори торбичката с обяда и каквото имаше, си го раздели с нас. Пет филийки с хляб имаше човекът и две рибки, но ги раздели с нас и се нахранихме.

– Невероятни неща разказват нашите гости, уважаеми зрители. Чудя се какво ли още ще чуем за Иисус до полунощ. Още малко и ще кажат, че ходи по вода!

– Че не беше ли така? Андрей, Петре?

– Аз не знам, аз не съм бил там тогава.

– И така, резултатите са обработени и... О, Боже! 49 на 51 процента! Разликата съвсем се е стопила! 49 на 51 процента. Гласувайте, скъпи приятели, гласувайте, защото разликата е едва два процента. Само няколкостотин гласа и ще се изравнят!

– Пилат, ще кажем ли кой резултат на кого е?

– На това гласуване – не! Според регламента можем да обявим имена едва на второто междинно гласуване!

– Но поне можем да кажем една любопитна новина. Има зрител, който е пуснал 3654 есемеса само от един единствен телефон за Иисус.

– Какво? Три хиляди!

– Да 3654 есемеса. Можеш ли да повярваш?

– Това трябва да са много пари.

– Според тарифата ни, това са почти 30 сребърника!

– О, Боже! Този човек трябва наистина да иска да спаси Иисус.

– За съжаление това не му помага, Пилат, резултатът засега е равен.

– Каква невероятна вечер, уважаеми зрители. А какво ли ни предстои още? Останете с нас, защото „Стани Бог“ продължава след рекламите!

* * *

– Здравейте отново след рекламите! Ставаме свидетели на историята, скъпи приятели!

– Всъщност ние всеки ден сме свидетели на историята, Мария.

– Ха-ха-ха!

– Не, Мария има право! Това, което се случва днес, е уникално и ние заедно с вас пишем историята на телевизионните забавления! Сега предстои най-интересната част от днешното предаване. След като вече защитниците имаха възможност да изложат своите аргументи, сега в спора ще се включат и самите участници. След което ще видим отново междинни резултати и ще се доближим с една стъпка до финала.

– Сега, преди да се включи нашият пръв участник – Варава, нека да видим видео с най-добрите му моменти в шоуто.

– Е, Варава, как ти се струват най-интересните моменти от твоя престой в шоуто?

– Не съжалявам за нищо, от това което съм направил и казал.

– Наистина ли? Името ти се свързва с доста скандали.

– Всичко това са инсинуации на римската пропаганда.

– Не е ли малко прекалено?

– Не е. Управляващите римляни, тези грухтящи прасета, които изобщо не искат да чуят за страданията на народа, поддържат мрежа от предатели и римски мекерета, които са отговорни за римлянизацията.

– А не е ли вярно, че имаш връзка с екстремистки организации като сикариите например?

– Сикариите са патриоти, които се борят срещу римлянизацията, но международната римска върхушка се страхува от техния висок морал и ги клевети навсякъде.

– Значи отричаш сикариите да са извършвали публични убийства и нападения над римляни в Израел?

– Това са долни инсинуации. Тези римски педерастко-лесбийски сборища винаги си завършват със скандали и бой, които се приписват на сикариите. Ние скърбим за жертвите на ниския морал.

– С какво ще убедиш зрителите да гласуват за теб?

– Уважаеми израилтяни, ако искате победител в това предаване да стане един от вас, а не някой предател, гласувайте на 0700 1 666.

– Това беше Иисус Варава, уважаеми зрители, а сега да видим видеото на следващия финалист – Иисус Христос.

– Също много интересно видео. Любопитното е, че всъщност твоят живот е преди всичко доста скучен с изключение на последните три години. Но затова пък какви три години! Какви драматични обрати! Как ще коментираш?

– Не съжалявам за нищо от това, което съм направил.

– Много хора твърдят, че ти ще спечелиш. Така ли е?

– Ти ли смяташ така или хората са ти казали?

– Аз не знам, аз съм римлянин, твоите сънародници искат да знаят ще спечелиш ли 200 000 сребърника?

– Моята печалба не са 200 000 сребърника.

– И все пак ще спечелиш ли?

– Ще спечеля, защото аз съм от добрите. И всички добри ще гласуват за мен.

– То кои ли са добрите, но... все пак не виждам, защо да не се доверите на Иисус, уважаеми приятели, и да гласувате за него на 0700 1 333. Очаквайте ни след рекламите, за да видим вторите междинни резултати.

* * *

– Ето ни отново след рекламите!

– Имаме вече и вторите междинни резултати и сега нека да видим графиките...

– О, не!

– Невероятно!

– О, какъв финал!

– Напълно равен резултат, уважаеми зрители. 50 на 50 процента. 50 на 50 процента. Не мога да повярвам!

– Това е абсолютно потресаващо!

– Невероятно! Остават само 5 минути до финала и все още нищо не е ясно. Сега, когато вече чухте и последните думи на участниците, надявам се нямате съмнение за кого да гласувате и вече ще подкрепите своя избранник. Имате само 5 минути за това!

– Пилат, да дадем думата за последно и на нашите гости в студиото.

– Разбира се, Мария! Остават едва 5 минути, всъщност вече 4 и половина, в които можем да помогнем на нашите зрители да направят своя избор. Андрей?

– Намерихме своя избранник! Само Иисус ще ни спаси!

– О, силни думи! Петър?

– Не го познавам достатъчно добре. Нека по-добрият победи!

– Такава ви е цялата подкрепа! Предатели!

– Кой е предател, ма, шовинистка кучка!

– Ау, какви думи!

– Моля ви, в ефир сме...

– ... рисковете на живото предаване ...

– Ей сега ще ти строша мръсната уста...

– ... свиня...

– Ей, римска подлога такава.

– Дръж го тоя боклук, ей сега ще му разбия мутрата.

– Ох, ох

– Пуснете ме бе, аз съм римски гражданин

– ... майка ти мръсна...

– Засрамете се! Уж за добро сме тука.

– Добро ли, само смърт за тия мръсници!

– Боклуцииииии...

Отче прости им, защото не знаят, що правят.

Филип Аанастасиу е роден през 1976 г. в София. Завършил е унгарска филология в Софийския университет. Пише в свободното си време и колкото повече то намалява, толкова по-къси стават разказите му. Черпи вдъхновение от всичко – от книгите, които чете, до хората, с които се среща. Интересуват го именно хората с всичко хубаво и лошо, което са в състояние да сътворят, затова и в разказите му няма добри и лоши герои.

Pin It

Прочетете още...

Нино и Финч

Вергил Немчев 22 Дек, 2016 Hits: 7813
Мъжът зад витрината помаха за сбогом, излезе…

Четене в тролея

Калин Терзийски 25 Юни, 2011 Hits: 23410
Чувствах се силен и бодър, с широки рамене и…

Какви пари

Здравка Евтимова 09 Мар, 2010 Hits: 10813
Този баир, който се виждаше от прозореца на…