Драскулки – Проза

Възхвала на Ханс Аспергер – част 10

Въпросът за възпитанието и образованието на невроспецифичните деца съпътства и определя цялата тематика на аутизма още от ден първи. Добре известна е например трогателната история на живота на първия в света диагностициран аутист, Доналд Триплет (който е все още жив и в добро здраве, на 86-годишна възраст). Роден в семейството на добре образовани и грижовни родители, но пък във време, в което за аутизма не се е знаело почти нищо, Доналд преминава през всевъзможни перипетии, докато намери подходящата среда, която ще му позволи да развие максимално способностите си. Първоначално той е институционализиран и това води до рязко влошаване на състоянието му. Едва след като родителите му го оставят в ръцете на едно фермерско семейство (техни близки приятели, живеещи наблизо), Доналд намира спокойствието, обичта, грижите и подходящата среда, в които може да се развие.

Темата, по лесно разбираеми причини, е обект на множество обществени, научни и всякакви други спорове и спекулации. Самият аз имам само най-повърхностни познания относно историческото ѝ развитие (за хората, които биха искали да се образоват допълнително, бих препоръчал чудесната книга В една друга тоналност: Историята на аутизма [In a Different Key: The Story of Autism] от американските журналисти Джон Донван и Карен Закър. Случаят с нашето собствено дете е вероятно много показателен за начините, по които германската социална и образователна система се грижи за децата със специални нужди, както и за общите умонагласи и отношения към темата в тази високоразвита страна. Казано възможно най-кратко: ние вярваме, че Леа е получила всичко най-добро, което системата на образование, самите ние и конкретните специалисти, които поеха грижата за нея, биха могли да ѝ дадат. Днес тя е спокойна, щастлива и уравновесена млада жена, която – в границите на инак много сериозното си увреждане – се наслаждава на живота си и създава у всички ни усещането за заслужена гордост и удовлетворение, след толкова много години на сравнително тежки изпитания.

Автор(и): Златко Енев

Прочети още...

Възхвала на Ханс Аспергер – част 9

Идва моментът, в който трябва да говоря и за един от най-важните аспекти на живота с аутизма и аутистите – различните видове подкрепа и помощ, които те и семействата им получават (тук в Германия). Ще подчертая веднага, че в нашето семейство тази работа беше поета и извършвана още от самото начало от майката на Леа, докато аз, в повечето случаи, играех ролята на „поддържащ спътник“. Дори и в годините, в които малката живееше при мен, майка ѝ продължи да се грижи непрестанно за цялата комуникация и организация, свързана с работата с различните социални служби, натоварени с тази задача тук. Без нейната упоритост, компетентност и всеотдайност това дете никога не би достигнало нивото на развитие, на което се намира днес. Поклон!

Автор(и): Златко Енев

Прочети още...

Възхвала на Ханс Аспергер – част 8

Завръщам се отново към разказа. Или поне към онова от него, което е достъпно за паметта ми. Странно нещо е тя, не ще и дума, прави каквото си иска и ни играе какви ли не номера, гъне се и вие като пътека из непозната гора – от всички страни дървета, дървета, дървета, някак усойно и чуждо е в тая гора, човек неволно потръпва и не смее много-много да гледа встрани, придържа се бъзливо към пътеката, все пак тя предлага поне някаква сигурност…

А дали, наистина? Направих всичко, което можех, за да опресня спомените си за тази част от историята, прегледах стотици фотографии и видеоклипове, всичко, което сме събирали в хода на годините като трудолюбиви мравчици, щрак тук, клик там – и единственият резултат от това беше, че ме налегна такава тъга, че ако не бях зачаткал по клавишите (писането, моята дрога!), сигурно бих се свил на кълбенце в леглото и бих пролежал така нощта, вперен в една точка, с напразната надежда, че сънят все пак ще спусне ръка над очите ми. Но неее, не съм вече толкова млад, знам как минават такива нощи. Прочее, нека се опитаме да следваме пътеката…

Началото изглеждаше почти невероятно леко. Всъщност, може би не точно леко, а някак много интересно, много изпълнено с открития, които – след ужаса и ступора от предходната година – сега ми изглеждаха почти като приключения, като открития на цели непознати светове. А също и една нова, напълно неизвестна до този момент гордост: гордостта от „женската работа“, от това да се научиш да се справяш с десетките, стотици, а може би и повече „дреболии“, с които е изпълнено ежедневието на всеки родител, принуден да се грижи сам за децата си, а особено такъв, при когото това не се възприема като нещо подразбиращо се от само себе си, тоест баща.

Автор(и): Златко Енев

Прочети още...

Възхвала на Ханс Аспергер – част 7

И така, семейната история стигна до изключително драматичен момент, който аз възприемам и описвам като най-голямото чудо в живота си. Надявам се да се съгласите с това. По някаква причина, която не проумявам и до днес, вселената или Богът бяха решили да ми дадат допълнителен шанс. Това е моята гледна точка в тази сложна динамика, но днес, толкова години по-късно, когато малко по малко започвам да осъзнавам, че собствените ми усещания, разбирания и прозрения са само малка част от тази изключително сложна семейна система, вече разбирам, че тя е напълно недостатъчна за разбирането на цялото. В тази история има минимум пет участници – и вероятно е от изключителна важност да направя опит за поне минимално обрисуване, представяне, обясняване, на отделните психически и личностни динамики, от които тя е съставена. Прочее, нека се огледаме и се опитаме да разберем, доколкото е възможно, какво точно се случва в този и последващите го моменти, дни, месеци, години…

Ефектът от думите на „децата“, по време на фамилната постановка (констелация), беше, разбира се, като от избухване на бомба. Трудно е да се опише нещо такова, ако човек не го е преживявал – усещането за абсолютна истина, буквално спусната „свише“, сякаш сте разговаряли директно с Бога, в комбинация с огромна изненада, удивление, ошашавеност. Всички участници – някъде към 10-15 души, стояха като замръзнали, гръмнати, зашлевени, изберете сами думата, която ви се струва най-подходяща. Аз подсмърчах шумничко, Дорейн, която също беше се разплакала, беше напълно безшумна. Лицето ѝ видимо посивя, ударът сигурно е бил безкрайно тежък, но тя го прие без никакви признаци на слабост или, не дай Боже, съпротива някаква. Седеше спокойно, малко като някоя от онези восъчни кукли от музея на Мадам Тюсо, не издаваше нито звук, но сигурно само тя си знае какво ѝ е струвало всичко това. Усещането за тайнство, за магия, за докосване до нещо безкрайно мощно, ако и напълно неразбираемо, държа всички ни в продължение на поне минута. Извършихме набързо ритуала, с който е свързано провеждането на всяка от тези терапевтични сесии – взаимно даване на прошка, раздяла, прегръдка. А след това започнахме да се разотиваме. Животът обикновено продължава нормалното си русло, дори и когато бихме искали да потънем в забравата на момента и никога, никога, никога да не изплуваме отново.

Автор(и): Златко Енев

Прочети още...

Възхвала на Ханс Аспергер – част 6

Спрях се на напрегнато място – къде за да събера мислите си, къде просто да поема дъх – но сега, след часовете на почивка, ми се струва, че може би попресилих с драматичността и динамиката в последните няколко части, а тази история, както уточних още в началото, ще се опитва не само да вълнува и въодушевява към съпреживяване, но и ще предоставя информация, колкото и докъдето ми е възможно. Та, мисля си, нека направим тук вече отдавна заслужената пауза и се обърнем към една малко по-информативна, малко по-трезва и, ако щете, малко по-обнадеждаваща, част от историята на изследванията, свързани с аутизма.

На първо място: вчера във Фейсбук се започна един доста важен разговор между госпожа Станислава Чуринскиене и мен, който няма как да премълча, тъй като това просто не би било почтено по адрес на аудиторията. Става дума за собствената ми убеденост, че аутизмът е психическо състояние, а не болест, и че поне досега не са известни надеждни, достоверни начини за лечението му, откъдето и настояването ми, че

Едва когато приемете, че се борите не „против болестта“, а за детето си, вие получавате някакъв шанс за израстване, за постигане на спокойствие, уравновесеност, нормалност, човешкост. Преди това сте само „жертва“ – жертва на собствените и обществени предразсъдъци, свързани с масовото незнание, от което е забулен и обграден този феномен.

Автор(и): Златко Енев

Прочети още...

Възхвала на Ханс Аспергер – част 5

И изтрещя гръм, и се помести плочата от входа, и нахлу светлина в пещерата, и два ангела небесни долетяха, та подложиха по едно рамо от всяка страна – и ме повлякоха навън, към светлината, към живота, към новото начало…

* * *

Дъра-дъра, два чадъра!

* * *

Бих искал, разбира се, да можех да ви разкажа нещо много патетично, по-библейско така, ако може, та и по-епохалничко да прозвучи, хем бива ли иначе, та нали за най-голямото чудо в досегашния си живот разказвам.

Иска ми се, но не би…

Реалността беше, че седях на стола си комай като онзи пословичен тип, дето са го зашлевили с мокър парцал през лицето, напъвах се да разбера какво се е случило, но главата ми отказваше да го приеме. Само тялото, мъдър набор от гени, всичките по на милиони години, вече отдавна беше прещракало какво точно се е случило, и се тресеше, разбира се, в неконтролируеми спазми. Ревях, братко, та две не можех да кажа.

Автор(и): Златко Енев

Прочети още...

Възхвала на Ханс Аспергер – част 4

Може би вече си викате, „Е, че това ли ти беше смъртта бе, човеко? Я посмали малко така, превключи на къси, ти каквато я разду по-рано, аз вече очаквах, че на някоя кука си се накачал, а ти май-май малко така лайно човек ще излезеш, да не ти е уроки“. Та, да обясня, викам, доколкото мога: когато едни други умници попитали същото Гьоте (тоест Йохан Волфганг, царство му сияйно): защо ли, аджеба, живее още, след като е написал най-известната по онова смъртна книга, „Страданията на младия Вертер“, той им отговорил просто, че Вертер е мъртъв вътре в него. Повече от това и аз не мога да кажа. Ако искате да го видите по-отблизо, един вид от подкожно разстояние, то прочетете ей тия тук два разказа, писал съм ги преди доста години и те са най-близкото до лудницата на онова време, което някога ми се е пръквало. И може би сами ще видите, че онзи човек е мъртъв. Няма го, отиде си, замина. Това е всичко, което мога да кажа.

Автор(и): Златко Енев

Прочети още...

Възхвала на Ханс Аспергер – част 3

А сега трябва да поема дълбоко дъх. Идва моментът, в който ще трябва да започна разказа за нещо, което в първия момент немалко от вас сигурно ще възприемат като леко налудничаво, или поне като опит за някакво несериозно оригиналничене: въпросът за това в какво се състои наградата от живота с аутизма и аутистите, в какво е привилегията да бъдеш родител на невроспецифично (или другояче увредено) дете, в какво е, извинете бомбастичната фраза, универсалният смисъл на цялото това „страдание“, на невероятното изпитание. Защото всички тези неща ги има, те съществуват, и още как! Само дето са трудни за виждане и осъзнаване, особено в началото, особено когато болката и отчаянието току се засилват да ви удушат – и единственото нещо, за което сте в състояние да мислите и мечтаете тогава, е „Всичко друго, само не това! Само не това, не, не, нееееееееееее!“

Ще започна малко отдалеч, моля имайте търпение. Най-първата професия и образованието, което получих в годините на оформянето си, беше философията, така че нещата, които ще говоря тук, имат ясен философски привкус. Ако има опасност всичко това да ви отчужди и накара дори за момент да си помислите, „язък, май дотук беше интересното“, то ще повторя: моля имайте малко търпение. Философията, която практикувам аз, е човечна, разбираема и топла. Четете по-нататък и сами ще се убедите в това.

Автор(и): Златко Енев

Прочети още...

Възхвала на Ханс Аспергер – част 2

Заживяхме, значи, спокойно и щастливо, кажи-речи като в приказка. (Всъщност семената на онова, което в края на краищата щеше да ни раздели, десетина години по-късно, вече бяха започнали да покълват, но това е нещо, което е част от друга история). Бебето кротна, Павелчо също се поуспокои, започнахме лека-полека да забравяме ужаса с нощните писъци на Леа. М-да. Ние започнахме да ги забравяме. Какво се е случвало със самата нея, никой не знае, разбира се. Но поне отвън не се виждаше нищо. В продължение на още няколко месеца.

Докато се зададе истински тежката, непосилната среща с аутизма. Диагнозата.

Както винаги, майка ѝ беше първата, която подаде сигнал за тревога. Бога ми, пак грях трябва да признавам. Когато тя за пръв път каза „нещо не е наред с това дете“, аз реагирах толкова зле, толкова подрипнах и напънах да споря, едва ли не да се карам, та чак отново ме избива на срам. „Ти винаги търсиш нещо, което да отравя спокойствието и щастието на всички, как можеш да бъдеш толкова черногледа, погледни само колко красиво и спокойно е това дете!“ А тя ме поглежда едно такова, хем гневно, хем през сълзи, присвива устни и ми показва: сложиш го да седне – а то се килва на една страна, като някаква зле направена кукла. Скоро ще стане на годинка, а все още няма абсолютно никакво чувство за равновесие, не може дори да седи. Боже, помагай, Боже!

Автор(и): Златко Енев

Прочети още...

Възхвала на Ханс Аспергер – част 1

Започвам днес една история, която вероятно с пълно право разглеждам като най-трудната и най-мъчителната в досегашния ми живот: историята на раждането и отглеждането на двете ни деца, Паул и Леа Енев. Говорих с всички членове на семейството, преди да започна (тоест говорих с онези от тях, с които това е възможно: Паул и майка му, Дорейн Вестфал), и всички ме насърчиха с огромно разбиране и, бих казал, огромна любов (разведен съм с Дорейн от около 15 години насам и оттогава насам тя живее с друг партньор, Клаус Айхнер, с когото междувременно също ме свързва дълбоко и силно чувство за приятелство, разбиране и взаимна подкрепа). Предполагам, че в някакъв смисъл вече мога да се наричам „щастливец“.

Историята, искам или не, ще се върти основно около Леа, но самият аз я схващам като история на цялото семейство. За всички онези сред вас, които са имали съдбата (и изпитанието, и привилегията!) да станат родители на невроспецифични деца (ще поясня това изключително важно понятие след малко), то със сигурност е нещо, което едва ли се нуждае от обяснения. Там, където се роди такова (или такива) деца, всичко останало по неизбежност отива на заден план.

Автор(и): Златко Енев

Прочети още...

Бяло

Не можеше да понася някой да докосва нейните вещи, усещаше, че мъртвите клетки на кожата попиват в тях, а след това в нея самата. За нея хората бяха просто превозни средства на вируси, заразоносители, които дебнеха удобния случай да я хвърлят в агония. Колко хубаво, че съпругът ѝ беше достоен човек и се грижеше за нея. Все пак тя би предпочела да спи сама в стаята си, където всичко бе нейно и бяло – подът, стените, таванът, дрехите, чаршафите, цветята. Единствено украшенията с инкрустирани диаманти бяха прозрачни, но тя не ги докосваше. Мъжът ѝ беше старомоден, държеше на семейството. Все пак Мана бе дочула за някаква дама, но фактът, че панталонът ѝ имаше двоен ръб, макар и едва забележим, извика у Мана единствено сиво презрение. Сега и до края на живота ѝ Витан щеше да бъде източник единствено на вируси и стрес.

Автор(и): Здравка Евтимова

Прочети още...

Червеният полковник

Събуди ме сутрешният глад. Изправих се на крака и разкърших снага. Отърсих сламата, полепнала по четината ми. Заврях зурла в каменното корито и предъвках остатъците от фуража по дъното и ъглите му от предния ден. Да, да, явно това беше причината за мрачното ми настроение.

Бях шопар с известна слава в района. Водех се на държавна служба в Трудово-възпитателното училище в село Враня стена[1]. В него превъзпитаваха момичета на различна възраст с неморално поведение. Независимо от етикета, който им бяха лепнали, те бяха с добри души и аз ги обичах. Храната ми сервираха винаги навреме и топла. Изключенията бяха рядкост. Дори да бе от предния ден, пак я подгряваха. Наричаха ме Червения полковник. Чинът ми ги задължаваше да имат такова отношение към мен не само за храната, но и за някои порядки в училището; издаваше и цвета на партийната ми принадлежност, но моите съпартийци не разрешаваха на местните селяни да ме наричат Червения, за да не се уронва престижа на партията. Направиха го много ефикасно – с тоягата – основния им метод на убеждение. Останах само Полковник. Аз, също така съм единственият нерез в страната, който е прочел „Животинска ферма“ на Оруел. Знам някои глави наизуст. „Седемте заповеди“ от нея все още цитирам без запъване. Добавен към чина ми, този факт от биографията ми оборва безусловно каквито и да е злословия по мой адрес. Сега обаче, след Промяната и от както се появиха слуховете за затваряне на училището, нередностите зачестиха.

Автор(и): Ванцети Василев

Прочети още...

Човекоскот

Щом забеляза, че Маркиняш пак е бременна, отчето ѝ нареди да махне плода, противно на Божиите и човешките закони. Как пък не, извини се Маркиняш и закърши ръце в протрития плат на полата си, откъде-накъде ще рискувам да горя вечно в ада. Отчето я разтърси така, както вятърът – бостанските плашила, има ли по-голям ад от тримата ти недъгави вкъщи. Маркиняш навири корем, ако не бяха неведоми пътищата Господни, бурята нямаше да събори църковната стряха, а да пощади кръчмата, сякаш мъжете не извършват много от греховете си точно в това свърталище. То и сега често нямате и залък да сложите в устата, но ще дойде време, когато ти и мъжът ти ще останете без сили за работа или поне когато ще трябва да се отчетете пред този, който управлява всички нас, кой ще се грижи тогава за тия нещастници, попита отчето и тъй като не получи отговор, рече по-направо, започвам да мисля, че ти и мъжът ти сте по-големи безсрамници от Палмира Мойра, чиито девет копелета, всичките от баща ѝ, се родиха здрави и читави, все някакъв грях извършвате ти и мъжът ти, трима недъгави ми се струват показателно наказание, отърви се, докато е време, от онова, което порочно расте в утробата ти, и занапред, когато плътта подтикне мъжа ти към съвкупление, ставай от леглото и коленичи за молитва.

Автор(и): Дулсе Мария Кардозо

Прочети още...

Глад

Тео я гледаше и колкото повече я гледаше, толкова повече се съмняваше – дали тая е с всичкия си. Тънка, дълга връв – но най-удивителното беше, че тя непрекъснато ядеше. Казваше се Мария, по дяволите, такова хубаво име и такава огромна уста. Работеше в библиотеката на половин смяна, след това миеше стълби, косеше със стара шумна като оръдие електрическа косачка парцелите на софиянци, чистеше къщите им, къпеше болните баби от градчето, уж искала да учи нещо в София – бе чул Тео.

До преди седмица-две не беше такава. Зърваше я с чаша кафе в ръката. Вперила поглед в един дълъг тип – развлечен, мургав, който работеше при Тео. Монтираше машините и винаги имаше претенции – прашно било, топло било. Тео го уволни, разбира се.

Автор(и): Здравка Евтимова

Прочети още...

Женева, 1959 г.

През септември 1959 г. аз и по-големият ми брат, Шефкет, бяхме записани в начално училище по френски език в Швейцария. Баща ни, Гюндуз – турски инженер с талант за математика – беше нает да работи за IBM в Женева, и откак бяхме пристигнали от Истанбул през юни, майка ни, Шекюре, отчаяно се опитваше да ни научи на френски. Френският ѝ беше добър – беше научила езика при монахините в Dame de Sion, католическо училище в Истанбул – но тя не беше педагог. Трудно беше да се наложи каквато и да е дисциплина на две непокорни момчета на седем и девет, а още по-малко пък заедно с това човек да ги научи на нов език.

В града имаше много деца на чужденци като нас, които не говореха френски; виждахме ги на брега на Женевското езеро, в парковете, по улиците. Със сигурност в крайна сметка щяхме да научим езика, дори и ако само говорехме с другите деца в училище? Майка ни беше достатъчно заета, като се опитваше да се справя едновременно с нас и с домашната работа; сигурно нямаше да е толкова важно, че не сме успели да научим езика от нея.

Автор(и): Орхан Памук

Прочети още...

Париж в жълта жилетка

Бунтовният дух на Париж ме обзема още в автобуса на път към пистата. Странно или не, асоциацията се навява от циганка с дънести шалвари и елече, с непроницаемо лице, което не изразява никаква емоция, пол или възраст. Забрадката ѝ, предизвикателно омотана и завързана над главата, напомня формата на червена якобинска шапка. Разбира се, ефектът е случаен. Една зловеща нова Мариана, повела народа към неизвестното. Marchons, marchons! Видът ѝ се подсилва от гигантска брадавица на горната устна, покриваща почти изцяло долната част на лицето, скрито в сянка. Оглеждам се за гилотината… С нечистата си кръв да напоим браздите, нали така се пееше в най-прекрасния химн с възможно най-ужасяващия текст. Очите ѝ не изразяват нищо. Съвсем нищо. Дори не страх или агресия, примирение или отрицание. Не говорим за страдание и болка. Просто нищо. Тъпота и безразличие. Някакво атавистично желание за присъствие в охолния свят на другите, ей така, напук. Защо е тръгнала тази жена към Париж в навечерието на Коледа? Кой я очаква, какво ще прави в сърцето на цивилизацията? Роднини ли има там? Ще краде, ще проси, ще получава помощи, ще напомня постоянно за себе си, проклети да сте, вие сте виновни, че съм такава, че съм аз.

Автор(и): Евдокия Борисова

Прочети още...

Малка доматена сага

Не знам за турското, византийското и съветското, но доматеното владичество е безспорен факт по нашите земи. Животът на българина минава под знака на това индианско растение, бих казала, целогодишно. И сме се превърнали в същински индианци, които се кланят на соларното божество Домат, сигурно е за добро, не знам. Доматът не просто управлява аграрния ни цикъл, той влиза в ежедневната логика на човека, в летния му дневен ред. Хайде да ходим на опера в Летния театър, предлагам на леля ми. „Не мога, на Галата сме, поливаме доматите.“ Хайде утре на театър? „Не може, толкова много сме обрали, ще консервирам.“ А на джазфест няма ли да ходим тази година, нека послушаме. „Не става, подменяме изсъхналите корени с нови, да назреят за есента“. Доматите, доматите, доматите. Шт, стига вече, не искам да те слушам повече! Нима доматите ще диктуват живота ни? Позволявам си да повиша тон. Кратка пауза. Тя ме поглежда ме гузно. „Ама пък какви тикви са се натъркаляли… За тикви нали може да говорим… или поне за тиквички?“ Вдигам ръце. Томатоу адженда сетинг, какво да се прави. Лято е.

Автор(и): Евдокия Борисова

Прочети още...

Да отвориш вратата

Сенките на струпаните по склона дъбове са пронизани от полегати слънчеви потоци. Земята долу е цялата на петна; виждам как в прашните конуси на светлината се въртят рояци дребни мушици; чувам жуженето на пчелите.

Лятото е уморено. В топлата пръст на август се прокрадват иглици есен – босите ми нозе усещат хладните им убождания. Претръпналата земя се прощава с лятото. Въздишките ѝ се издигат на леки бели облачета и кимат от билото на планината.

 Следобедът се изпълва с птици – кръстосват подивели, взимат си сбогом преди да се понесат подир облаците. Огласят нещо на техния си език – навярно изричат имената на прощаването. Тъжно е.

Автор(и): Мюмюн Тахир

Прочети още...

Моят Шабат

„Моят Шабат“ е третата част от бъдещата ми книга, която има работно заглавие „Аврамов мост“. Захванах се да я пиша заради моите внуци. Те са родени и живеят извън България и допускам, че никога няма да научат подробности за корените на моята фамилия. Това е драма за мен. Защото в еврейската традиция животът започва и завършва със семейството.

Защо „Аврамов мост“? Родена съм в Бургас. Родът ми обикаля по тези места от по-миналия век. И днес, ако пътувате по посока към Малко Търново и преминете през малкото градче Средец /някога Карабунар/, ще видите един мост, който се казва „Аврамов мост“. Той е кръстен на името на моя прадядо Аврам. Защо? Ще разберете, когато прочетете книгата.

Автор(и): Вивиана Асса

Прочети още...

Проклятието на Помпей

Всяка стъпка, камък, фреска и стена тук са предчувствие за края. Всичко тук напомня за огнения кошмар в разигралата се драма на огъня преди повече от две хиляди години. Включително и сега, в миговете, когато юнското слънце щедро сипе жар върху главите на горките туристи. Елате тук в някоя късна, дъжделива ноемврийска сутрин. Но, не… тогава пък възприятията ви ще бъдат потиснати от липсата на слънчева светлина. Все пак Помпей трябва да се преживее в неговата автентична огнена жар. Ако издържите, обиколете го целия…

Това е град-приказка, който разказва легенди – цялата антична митология ще прочетете по стените му, истории известни и не чак толкова, стенно обилие от багри, форми и нюанси, организирано в сложни хуманни, флорални и животински композиции, в полутонове, в активна динамика и перспектива. Да, скъпи ми Паоло Учело, точно така, и в перспектива. А времената са малко преди и малко след Христа. Предупреждавам – това е огромно пространство, пригответе се за дълго пешеходно пътешествие. Помпей е голям. Представях си го почти като развалините на Плиска или Преслав, най-много Търново? Но не. Имайте предвид, че за осем-десет часа само ще го пробягате. При това не целият. Няма да го разгледате. Засега е разкопана малко повече от една трета от него. Колко ли още чудеса и легенди крие земята тук?

Автор(и): Евдокия Борисова

Прочети още...

Тревата е зелена и през май...

Не съм мигнала. От всичко, което си казахме, помня само думите кантарион и мащерка. Не можех да остана повече, щях да се разплача. Толкова се зарадвах, че дойдох да се видим – нали си бяхме обещали, че ще бъдем заедно, докато усетим, че чувствата си отиват. А моите ставаха все по-силни. Винаги си се шегувал, че съм се залепила за теб. Сигурно е така, но ти си най-скъпият ми човек. Не знаеш колко се вълнувам, когато те търся, и какви неща искам да ти кажа – с какво нетърпение очаквам срещите ни, как едва сдържам желанието да те докосна, дори и само за миг, да те гледам, да те слушам…

Автор(и): Мюмюн Тахир

Прочети още...

Златимир Коларов – два кратки разказа

Над Александровска болница прелита ято гълъби. Насочва се към сградата на Стоматологичен факултет, извива покрай Военна болница, прелита над Центъра по хигиена, Пулмологията, Кожна клиника и Майчин дом и се появява в небето откъм хирургиите. Гълъбите кацват върху покрива на най-старата сграда на Александровска болница, онази с тунела, дето я знае цяла България и разрошват с човки перата на гърдите си. Във въздуха полита пух.

Вървя по притихналите, изпъстрени с окапали есенни листа алеи, загледан в гълъбите, листата шумолят от стъпките ми и си спомням…

Автор(и): Златимир Коларов

Прочети още...

О, Лимасоле мио

„Гответе се за женски десант на острова на Афродита.“ Това съобщаваме на мъжете си и ги напускаме за четири дена. Дванайсети април е, денят на космонавтиката. По пътя към аерогарата Пламен го глобяват за превишена скорост, „ее-е, то не може хем вкупом от харема си да се отървеш за цели 4 дена, хем да не си платиш за удоволствието“, клати глава на себе си и облекчено въздъхва в мига, в който ни поглъща търбухът на Терминала. В шест, нула нула, вече сме в самолета на Уиз еър с полет от Варна за Ларнака. Ухилени сме до уши и наредени една до друга на седалките като гърненца. Чернокоса, меднокоса и кестенява с русо омбре. Пишете я блондинка, за нейна утеха, най-младата от нас, но пък прекалено и нахално умна, затова на помощ идва изрусяването. Марти, Кадриш, аз. Надяваме се да литнем навреме, е не чак в космоса, но все пак достатъчно високо, за да кацнем някъде към осем и нещо сутринта в Кипър. Седим една до друга, стегнали коланите, накипрени като за острова на Киприда. Насадени в самолета и твърде доволни, „като куче в каруца“ – казваше майка ми, когато искаше да изобрази върховния кеф. Щото на кучето, каква му е работата? Да тича пред и след каруцата. Друго е да се пести енергия, „насадено“ удобно в каруцата, просто да го возят, а то да пръхти с изплезен от щастие език. Литваме, пърррр-пър-право в облаците. И дано да няма турбуленции.

Автор(и): Евдокия Борисова

Прочети още...

Писмо до Хаим Оливер

Случва се и това, читателят да продължи недовършеният път на героя. Някакви си 40 години след като Великият поход на династронавтите, който трябваше да сложи край на апартейда в Южноафриканската република, завърши на граничния пункт, аз, Фани, интербригадист и санитар, летя към ЮАР.

Вярно е, че в интернет прочетох информация от момиче, очевидно играло ролята на Фани при филмирането на „Федерация на династронавтите“ и „Великия поход на династронавтите“, което, уточнявайки годината, в която е снимана продукцията, казва „Аз съм Фани, било е 1984 година“. Вероятно има много Фанита, даже съм сигурна, че ги има, защото и двата тома на книгата продължават да се предлагат при антикварите, и то не на ниска цена, в единствените им издания от 1963 и 1964 година, и поне тези, които аз си купих досущ приличат на моите, дадени някому и невърнати – с изтрити от много прелистване твърди картонени корици, с пожълтели по края, от многократно полаганите читателски пръсти, страници. Със сигурност има и други Фанита, но и аз съм Фани. И през 2006 година съм на път да завърша приключение, започнато от илюстрираните от Борис Димовски страници на „Федерация на династронавтите“ в самотата на една детска болнична стая, в която си най-малкия. Самотата, в която за първи път откриваш силата на книгата, която четеш сам.

Автор(и): Фани Ц уракова

Прочети още...

Похвално слово за великомъченица Валентина

Свеждам най-преклонно глава пред Вас, учителко моя! Макар че не Ви разбирах докрай, Вие ми предадохте своя плам. И знаещото във втори клас не повече от двайсетина български думи турче, след време щеше да пропише стихове, да превежда не само художествена литература, а и да провежда срещи на високо политическо и дипломатическо равнище, да съставя антологии, че и да изследва – брей, брей! – историята на литературата на този език, но това е вече съвсем друга тема и едва ли заслужава внимание.

И понеже като неопитно първолаче се опитвам да пиша похвално слово, нека поне на финала да остана мъничко верен на жанра. И така: облажавам Вашите устни и език, о, Валентино, учителко и великомъченице, които ме учеха нови думи и смисли, защото нали и според източното разбиране заслужава си да бъдем роб единствено оногому, който ни научи на една буква; облажавам Вашите очи, в които гореше пламъкът на търпеливия труд и подпалваше и мен; дважди облажавам Вашето лице, в което се отразяваха лъчите на небесното светило, наречено знание и познание; трижди облажавам Вашите нозе, които летем плуваха в прах, есенес газеха лепкавата кал и зимъска затъваха в снежните преспи, а още повече, многажди облажавам Вашите ръце и пръсти, които ме учеха как да погаля молива, за да пише той красиво и изразително, как да трия с твърдата гума така, че да не се продупчи тънката хартия, как да нарисувам тревата и мравката, дървото и слънцето, луната и звездите, нине и присно и во веки веков…

Амин!

Автор(и): Хюсеин Мевсим

Прочети още...

Април на село

Голямата крайселска ливада е изпъстрена с шарките на пролетта. Не е като килим, а като домашно тъкана черга – проста и безхитростна, но излъчваща някакво свежо сияние, някакъв крилат намек за пробуждане и ново начало, за близко, на една ръка разстояние, прекрасно бъдеще. Лежа и се наслаждавам на селския пейзаж. В лекия топъл въздух прелитат тумбести като ангелски бузки облачета, радват се на живота долу и сигурно и на мен се радват. А аз съм сам. Сам, не самотен. Тук съм се спасил от бита, не че някога съм му робувал, най-малко пък съм имал жажда за вещи.

И сега по ме вълнува не това, което съм направил дотук, а какво предстои и какво мога да направя. Горе на ливадата, която подпирам с гръб, долита птича песен – надигам се на лакът и виждам на хвърлей място две яребици върху един показал се наполовина от ливадата камък. Камъкът е току на склона, който слиза към дерето и оттук го виждам като гърбица. Черна новина лети към клетата майка. Не пейте птици, грижата ми е толкова необятна, че няма песен с такава рамка, дето да я побере! Две яребици пеят на склона към едно дере, на безгрижните грижи носят. От топлината, от лудия цъфтеж наоколо, от лъжовното предчувствие и дъхавия въздух главата ми се завърта.

Автор(и): Мюмюн Тахир

Прочети още...

Пеперудата на Роршах

Любимите съждения на Георгиев не са относно времето, но удоволствието от оприличенията е сравнително ново откритие, с което все още е склонен да злоупотребява. „Оприличенията масажират фантазията“- обяснява пред неподозиращи интересите му събеседници. (Добре, че съществува Шкловски и умее да слуша.) Тестът на Роршах същевременно го изпълва с възмущение. „Непочтено е“ – развива тезата си пред слушащия Шкловски – „да се представя пред неподготвения поглед на човека едно образувание, което поради двустранната си симетрия неизбежно напомня женски полов орган. Принуждавайки тестувания да полага неловки усилия да съчини непременно някакъв друг и при това убедителен отговор. Защото в противен случай би се оказало, че планетата се населява с отдадени или на автоеротизъм, или на безкрайни сексуални тежнения същества. Което впрочем би бил и единственият резултат от теста, доближаващ се до някаква истина.“

Автор(и): Яна Букова

Прочети още...

След любовта

Това ли е всичко, което остава след любовта? И какво изобщо остава след нея?

Телефонен номер, който постепенно избледнява в паметта?

Чаши с гравирани монограми, откраднати от „Еспланада“.

След любовта остава обичаят бялото вино да се сипва в тези две чаши и линията да бъде на еднакво ниво.

След любовта остава една маса в кафенето „?“ и учуденият поглед на стария келнер, че ни вижда с други.

Автор(и): Момо Капор

Прочети още...

Пастирката или мъртвешкият шум

Тази история ме копаеше отдавна. Все си мислех, че ще я забравя, но когато ставаше дума за стада, кошари, егреци, се сещах за нея, и тя продължаваше да ме дълбае. И тогава за сетен път разбирах, че не можеш да избягаш от водата на паметта или паметта на водата да избяга от тебе.

По-късно възникна друго затруднение – не знаех как да я опиша, защото Ехли от Русалиево, който ми разказа историята, отбеляза, че това е действителен случай, и грехът ще бъде мой, ако се отклоня от него. По мои морални съображения не можех да преинача разказаното от него. Направих няколко опита, които се оказаха безуспешни, и захвърлих стада, кошари и всичко друго в нищото. Знаех, разбира се, че съществуването предхожда същността и че винаги нищото трябва да се запълни с нещо. Всички имаме грешна или неправдоподобна представа за себе си, затова човек трябва да признае поражението си. Признавам си, обръщайки очи към небесата.

Автор(и): Мюмюн Тахир

Прочети още...

Втора хирургия

Да срещнеш стар познат преди Нова година, с пари в джоба и цял следобед пред теб, какво по-приятно от това за човек, тръгнал да се поразходи. Такъв слънчев и безгрижен трийсет и първи декември беше, че Емил Коев не можа да не се зарадва на охлузената и, общо взето, нелепа фигура, която се появи на вратата. Джас бе скочил едновременно с двата крака и хвана трамвая в последния миг.

– Ало, артиста! – помаха му от седалката Емил и се засмя до уши на стария си съученик. Беше весел още от обяд, когато го изгониха от къщи под благовидния предлог да напазарува. По този случай се беше почерпил на тръгване от запасите за вечерта, но както се казва, само за блясък в очите. И ето ти сега Джас!

Автор(и): Красимир Дамянов

Прочети още...

Тайната вечеря

Необикновено скрежна е ранната миланска утрин на 18 януари. Минавам предългото разстояние от хотела, в близост до Централната гара, през Ла Скала, където се бавя поне два часа, по Виа Данте и Двореца на Сфорците, миланските Медичи, през пиацале Кадорна – та до Манастира Санта Мария деле Грацие. Вече е 12 без нещо на обяд, слънцето припича, зиморничаво вдигам яка и се смесвам с няколко гълъба на малкото площадче пред входа на манастира. Зъзнем и се припичаме, аз, гълъбите и една избухнала магнолия в страничния двор. Ослепително зелена полянка, да, със сигурност зеленото щади очите, но тези, които са попадали някога на живо в Ирландия например твърдят, че може и да ослепееш от зеленото. Тук, в Италия, то е такова през зимата. Портокали са вързали плод по улиците на Милано, напъпили са камелиите, а маслините са презрели – малко пó на север от нашия балкански паралел сме, но световното море на моретата е близко и си казва думата. Пролет е. Почти повярвала в това, размразявайки костите си, наблюдавам колко сме дългокраки, аз и гълъбите. Сенките продължават да са дълги, а е вече обед. Обедно време за тайна вечеря.

Автор(и): Евдокия Борисова

Прочети още...

Ескимоско иглу на припек

Всичко започна, когато преди четири месеца на майка ми ѝ откраднаха един цял тир с дамски обувки. Майка ми има малка обувна фабричка, или по-точно – цех; там работят, както се казва, на ишлеме. От Италия идват заготовките, моделите също са техни. Майка ми произвежда обувките и ги изпраща обратно в Италия. Оттам ѝ превеждат парите за заплати.

Обаче тирът със стоката тръгна към Калотина и изчезна. Първо идваха от полицията, разследваха, но се разбра веднага, че нищо няма да открият. Готова продукция и друг път беше изчезвала; само че не цял тир. В такива случаи майка ми си прибира застраховките, но тоя път кражбата беше по-крупна. Застрахователите се обърнаха за помощ към една детективска агенция – „Саламандър“.

Автор(и): Марин Дамянов

Прочети още...

Циганската лъжица

След като дълго се колебах в коя най-сигурна банка да си внеса парите, избрах Банесто. Банката управлявана от Марио Конде, мой връстник и бизнесмен на годината. Внесох на мое име петстотинте хиляди пезети, изкарани на Гредос и крити досега по различни места в стаята (покритото мляко котката не го лочи, извинявай за откровеността) и купих отново кола на старо. Този път бял Сеат124, четвърта или трета ръка, чийто собственик с радост се отърва от него срещу трийсет и пет хиляди (триста и петдесет долара) и моментално потеглих за Астуриас, надявайки се да спася нещо от предишния. Макар и да го бях платил, от бързане не си бях дал труда да го прехвърля на свое име. Предишните собственици, подплашени да не сгазя някого за тяхна сметка, побързали да снемат от отчет возилото.

– Добре де, не искам вече колата, разбрах, а само акумулатора – обясних в гаража за задържани автомобили в Комияс. – Съвсем нов е, ето фактурата.

– Заминавай, да не задържим и теб. С тия документи нямаш право изобщо да си показваш носа от Мадрид!

Така че напразно прекосих Пиренеите. Но не съжалявах: река Есла, по чието поречие се бях качил, е една от най-красивите испански реки. С ждрела и кръжащи орли, с невидими пъстърви във вировете, планински ливади около тях, на които никой не ти казваше нищо, ако осъмнеш в палатка.

Автор(и): Красимир Дамянов

Прочети още...

Дзен или на лов за азиатски тигри

Заминах за Бангкок на двайсет и пети октомври хиляда деветстотин деветдесет и трета година. Една от най-дългите в живота ми. Междувременно Бил Клинтън бе поел кормилото в Съединените Американски Щати от стария Буш. Чехословакия се бе разпаднала без кръв, докато войната в Югославия бушуваше от близо година. Идеше редът на Босна, а след нея и на Косово. Когато стигнеше в Македония, ансестралната ми земя, щях да се запиша доброволец. Жестокостите, извършени на Балканите изпълваха страниците на европейския печат. Музиката на Горан Брегович заливаше ефира – нищо, че беше сърбин или може би точно затова. Една покъртителна история за двама влюбени – Адмира Исмич и Божко Бъркич, бошначка и сърбин, застреляни по средата на моста Връбна от снайперисти при опит да избягат от града, обиколи света. Нарекоха ги Ромео и Жулиета от Сараево. Починаха Дизи Гилеспи, Кобо Абе („Жената от пясъците“), Борис Христов (гениалният бас) и Цола Драгойчева, някогашна членка на някогашното Политбюро („баба Цола“), която направи така през седемдесет и трета, че да загубя година и половина в казармата за разлика от теб, галеникът на съдбата.

Автор(и): Красимир Дамянов

Прочети още...

Предчувствие за септември

Говорел за необикновените неща с обикновени думи, гласът му бил възглух, ала нищо особено, пък и когато исках да го опишат, хората се замисляха, споглеждаха се смутено и вдигаха рамене: „Ами нищо особено… Не повишава глас, поприведен един такъв, обикновен… Нали ви казваме – нищо особено…“ Неуспешни останаха и всичките ми опити да разбера откъде е, как се е появил така внезапно и защо също така внезапно си е отишъл.

Тази история, която би могла да се случи не само тук, но и на всяко друго място, не може да се възпроизведе дословно. Дори не съм напълно сигурен, че действително се е случила. Хората обаче разказаха за него убедително, с някакво светло удивление, и от развълнуваните им слова ставаше ясно, че човекът още с появяването си започнал да говори неща, които изобщо не били за вярване, ала най-странното било, че го слушали без възражения – слушали го унесено, дори с някаква радостна симпатия.

Автор(и): Мюмюн Тахир

Прочети още...

Посетители

8
Online

support

Последните най...


Библиотека

Бюлетин абонамент

Безплатен ежеседмичен


catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi

Коментари

 • Златко писа Още
  Здравейте, Ани!

  Не... преди 21 часа
 • Ани писа Още
  Здравейте!

  Случайно... преди 22 часа
 • Златко писа Още
  Ухаа, току-що реших "да... преди 1 ден
 • Гост писа Още
  И аз съм боледувал... преди 1 ден
 • peterpup писа Още

  Статията е супер... преди 3 дни
 • Олег Витов писа Още
  Здравейте г-н Златков,... преди 4 дни
 • Анастасия писа Още
  Благодаря за това че... преди 4 дни
 • Peterpup писа Още
  Златко,
  Защо не... преди 4 дни
 • Златко писа Още
  Ще повторя тук... преди 6 дни
 • Златко писа Още
  Откъм Фейсбук:

  Chavdar...
  преди 1 седмица
 • Б. Илиева писа Още
  Всяка емоция, описана... преди 1 седмица
 • Мими писа Още
  Благодаря Ви, открих... преди 1 седмица
 • Liliana Deyanova писа Още
  Blagodaria ti za texta, Zlatko, nai -... преди 2 седмици
 • Петър Пейчев писа Още
  Хубаво! 
  преди 2 седмици
 • Николай писа Още
  Малко хора си дават... преди 2 седмици
 • Златко писа Още
  Здравейте, Лин, ще ви... преди 2 седмици
 • Valpet писа Още
  Оригинално заглавие... преди 2 седмици
 • peterpup писа Още
  Г-н Дуранкев,... преди 2 седмици
 • peterpup писа Още

  Здравко поздравявам... преди 2 седмици
 • Лин писа Още
  Много познато и... преди 2 седмици
 • Златко писа Още
  "Опитът прави хората... преди 2 седмици
 • Ema Veneva писа Още
  Не мога да повярвам,... преди 2 седмици
 • Пенка Ангелова писа Още
  Надявам се повече... преди 3 седмици
 • Юрий Проданов писа Още
  Страхотна писателка!... преди 4 седмици
 • Анти-анти писа Още
  Колкото и клакьорите... преди 4 седмици