От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

2020 04 two people in bed

Добро утро от острова на чумавите! Не забравяйте, това хоро, на което сме се хванали, се казва маратон, а не спринт. В нашата с вас категория в него оцеляват не ония, които припкат най-бързо, а такива, които намерят начин да не паднат някъде по трасето.

Та, в тази връзка, няколко простички съвета към мъжката част от населението (към която принадлежа и аз):

1. Не оставайте без занимание. Нищоправенето е най-страшният вирус на тоя свят. Прекопавайте градинката. Ако тя липсва, разглобете прахосмукачката, а след това я лакирайте отвътре. Гледайте филми, но умерено и БЕЗ пуканки. Тупайте редовно килимите. Не седете! Не седете! Не седете!

2. Ощастливявайте редовно булката. Ако не ви хване полицията по пътя, може и нечия чужда. Никакви целувки и, по възможност в пози, които не са лице в лице. Не забравяйте, вирусът не спи!

3. Не гълчете децата прекомерно. Ако е възможно, играйте с тях. И не подслушвайте какво си говорят с приятелчетата по телефона, това само ще ви депресира. Тях вирусът не ги лови.


Small Ad GF 1

4. Извадете от килера гирите, които сте скрили там след края на медения месец. Ако не се разпаднат по пътя, направете състезание с жена си. Не се отчайвайте, ако тя ви бие: с постоянство и упоритост всичко се постига.

5. Научете се да играете шах. Може и срещу себе си, става пред огледалото. Не се опитвайте да надхитрите компютъра, това няма смисъл. Ако децата ви бият, не се опитвайте да им крадете фигури, докато са се зазяпали. Някой ден ще очаквате от тях помощ.

6. Ако живеете в по-затънтен район, правете чести разходки. В градски условия, открийте в себе си задрямалия партизанин. Движете се в парка на прибежки. В случай, че полицията ви хване, преструвайте се на епилептик. Ако споменат цифрата 5000, обърнете джобовете си с хастара навън (идея: предварително им направете дупки). Протестирайте, като мърдате палци вътре в маратонките. И те са хора, може и да се съгласят да ви пуснат.

7. Постройте нова колибка на кучето. Застелете я добре, за в случай, че жената ви изхвърли. Гушкайте го често – няма как то да ви натресе някой вирус.

8. Опитвайте се да четете, но с мярка. Книги, искам да кажа. Във Фейсбук избягвайте местата, където се гълчи най-много: като нищо могат да ви открият чрез IP-то. Поддържайте генералите, това се харесва на повечето. Ако имате повече от един акаунт, смесвайте сигналите: веднъж с тия, после с ония. Не се знае какви времена ни чакат.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

9. Не забравяйте златното правило: който определя правилата, при него отива златото. Направете график за гледане на телевизия. Следете за строгото му спазване. Ако имате повече от един телевизор, запечатайте онзи в детската (малките и без това вече са научили най-важните думи от немския, докато ви е нямало вкъщи). Бдете! Вирусът не спи!

А дотогава, опитвайте се да запазите добро настроение и бодър дух, пък ако ще и китайско да стане! Така де, българи сме.

Искрено ваш,

Златко Енев

 

Златко Енев е български писател и издател на „Либерален Преглед“. Досега в България е публикувал седем книги (трилогията за деца „Гората на призраците“ (2001–2005), романите за възрастни „Една седмица в рая“ (2004) и „Реквием за никого“ (2011),  есеистичния сборник „Жегата като въплъщение на българското“ (2010), както и автобиографичната повест „Възхвала на Ханс Аспергер“ (2020). Детските му книги са преведени на няколко езика, между които и китайски. Живее в Берлин от 1990 г.

Книгите му могат  да се намерят в безплатни електронни издания тук на сайта.

Pin It

Прочетете още...

За надеждата

Златко Енев 22 Окт, 2021 Hits: 2604
Виждам, че много български интелектуалци…