От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2019 09 Earth Titanic

 

Пасажерите на Титаник треперят от възмущение,
защото някакво момиче си позволило
да изкрещи на капитана, че отсреща идва айсберг.

 

1986. Аз съм на 25 години. В мазето на кооперацията, в която живеех тогава, на две крачки от университета, бяха се завъдили доста котки, а от тях навсякъде плъзнаха бълхи. Просто да подлудееш, събуждат те бълхи през втората половина на 20 век! Видях се в чудо, по едно време се обадих в СНП (така се наричаше тогавашната санитарна служба) и поръчах да дойде специален екип, който да напръска долу в мазето. Дотук всичко добре, само че имах глупостта едновременно с това да сложа бележка на входа, в която съобщавах на маститите си съжители (все големи клечки, кооперацията беше баровска) какво съм направил. Че и се подписах най-отдолу.

Ще ли ми повярвате, когато ви кажа, че тия върнаха екипа обратно, без да се напръска каквото и да било? „Как може един вчерашен пикльо да ни казва тук какво да правим? Позор, срамота!“

Така си и останахме с бълхите, докато се изнесох от кооперацията.

Та, да ви попитам в края на тази кратка история: докато си се възмущаваме така от невъзпитаното момиче Грета Тунберг, накъде точно ще се изнесем след някое и друго десетилетие, когато общата ни планета-кооперация започне да се разпада по шевовете?

Или може би ще ми кажете, както обикновено, „Бе я се разкарай оттука, ти ли ще ме учиш?“


Small Ad GF 1

 

Златко Енев е български писател и издател на „Либерален Преглед“. Досега в България е публикувал седем книги (трилогията за деца „Гората на призраците“ (2001–2005), романите за възрастни „Една седмица в рая“ (2004) и „Реквием за никого“ (2011),  есеистичния сборник „Жегата като въплъщение на българското“ (2010), както и автобиографичната повест „Възхвала на Ханс Аспергер“ (2020). Детските му книги са преведени на няколко езика, между които и китайски. Живее в Берлин от 1990 г.

Книгите му могат  да се намерят в безплатни електронни издания тук на сайта.

Pin It

Прочетете още...