1 1 1 1 1 Оценка 100% (1 гласуване)
Pin It

 

2022 01 Metaverse 

 

Microsoft посочи „метавселената“ като причина за закупуването на Activision Blizzard за 68,7 млрд. долара. Нека разнищим какво всъщност означава това.

 

Днес терминът „метавселена“ е навсякъде.

Във вторник Microsoft посочи т. нар. метавселена като причина за купуването на разработчика на игри Activision Blizzard за 68,7 млрд. долара, като заяви, че сделката ще осигури „градивни елементи за метавселената“. Основателят на Facebook, Марк Зукърбърг, също заложи на метавселената и преименува своята компания за социални мрежи на Meta. Google от години работи върху технология, свързана с метавселената. А Apple има свои собствени свързани устройства в процес на разработка.

Но какво всъщност означава метавселената и съществува ли изобщо тя? Ето някои от нещата, които трябва да знаете. 

Какво изобщо е метавселена?

Метавселената е сливане на две идеи, които съществуват от много години: виртуална реалност и дигитален втори живот.

От десетилетия технолозите мечтаят за ера, в която виртуалният ни живот ще играе също толкова важна роля, колкото и физическата ни реалност. На теория бихме прекарвали много време в общуване с нашите приятели и колеги във виртуалното пространство. В резултат на това бихме харчили и пари за екипировка и предмети за нашите цифрови аватари [дигиталните фигури, които ни „представляват“ във виртуалното пространство].

В това, което техничари като Марк Зукърбърг наричат метавселена, виртуалната реалност служи като компютърна платформа за живеене на втори живот онлайн. Във виртуалната реалност носите слушалки, които ви потапят в триизмерна среда. Носите контролери, които отчитат движението, за да взаимодействате с виртуални обекти и използвате микрофон, за да общувате с други хора.

Матю Бол, рисков капиталист, който е писал много по темата, заяви, че метавселената представлява четвъртата вълна на компютрите след мейнфрейм компютрите, персоналните компютри и мобилните компютри.

„Тя преминава към това, което хората наричат компютърна среда“, каза той за метавселената. „Става дума за това да бъдеш в компютъра, а не да имаш достъп до него. Става дума за това да бъдеш винаги онлайн, а не винаги да имаш достъп до онлайн свят.“

Но това ли е всичко? Вие и вашият аватар си взаимодействате с други хора в дигитална среда?

Казано по-просто, да.

Съществува ли вече метавселената в игрите?

До известна степен в игрите вече има метавселена. Но – и това е важно „но“ – тя е рудиментарна.

Някои социални елементи на метавселената вече могат да бъдат открити във видеоигрите. Помислете за Fortnite – онлайн стрелкова игра, която се играе на компютри, игрови конзоли и мобилни устройства. Средностатистическият играч на Fortnite прекарва стотици часове в играта с личен аватар, като се бие с аватарите на други играчи и взаимодейства с тях. Играчите натрупват и виртуална валута, с която отключват екипировки и други екстри, за да персонализират аватарите си.

Предшественик на метавселената може да се открие и в Second Life – онлайн социална платформа, разработена от Linden Lab преди почти две десетилетия, където хората създават цифрови представи за себе си, за да общуват с други хора. Във виртуалното пространство потребителите могат да пазаруват и да създават собственост, за да обогатяват виртуалния си живот.

Виртуалната реалност е донякъде напреднала и във видеоигрите. През 2016 г. Sony пусна на пазара PlayStation VR, струващ 400 USD – слушалки за виртуална реалност, които се включват към конзолата PlayStation 4, за да се играят игри с виртуална реалност. Този месец Sony съобщи, че за PlayStation 5 ще има слушалки от второ поколение, въпреки че не сподели дата на пускане.

Но това бяха само стъпала към цялостната метавселена, която все още се оформя. Технолозите казват, че благодарение на редица неща – бързи интернет връзки, мощни слушалки за виртуална реалност и голяма аудитория от геймъри – вече е по-възможно да се живее в богато анимирана, реалистична триизмерна симулация.

Какво представлява метавселената и защо е важна?

Произходът. Думата „метавселена“ описва напълно реализиран цифров свят, който съществува отвъд този, в който живеем. Тя е измислена от Нийл Стивънсън в романа му Snow Crash от 1992 г., а концепцията е доразвита от Ърнест Клайн в романа му Ready Player One [по която Стивън Спийлбърг направи едноименен филм].

Разширяваща се вселена. Изглежда, че метавселената е набрала скорост по време на пандемията. Днес терминът се отнася до различни преживявания, среди и активи, които съществуват във виртуалното пространство.

Няколко примера. Видеоигрите, в които играчите могат да изграждат свои собствени светове, имат тенденции към метавселена, както и повечето социални медии. Ако притежавате неща като незаменяеми токени [NFT – уникални дигитални обекти, които стават обект на все по-лудо колекционерство и струват милиони долари], слушалки за виртуална реалност или някаква криптовалута, вие също сте част от метаверсалното преживяване.

Как се променят големите технологични фирми. Facebook предяви претенциите си към метавселената миналата година, след като достави 10 милиона от своите слушалки за виртуална реалност и обяви, че се преименува на Meta. Google, Microsoft и Apple работят по технологии, свързани с метавселената.

Бъдещето. Много хора в областта на технологиите смятат, че метавселената ще бъде предвестник на ера, в която виртуалният ни живот ще играе също толкова важна роля, колкото и физическата ни реалност. Някои експерти предупреждават, че това все пак може да се окаже мода или дори опасност.

Какво изгражда Activision Blizzard за метавселената?

Истината е, че не много.

Activision Blizzard е добре известна с това, че прави онлайн игри с компонент метавселена, в които играчите прекарват стотици часове, създавайки общности в рамките на игрите. В ролевата игра World of Warcraft, пусната през 2004 г., геймърите работеха заедно онлайн, за да изпълняват различни куестове [задачи], опитвайки се да направят своите дигитални аватари по-силни чрез събиране на предмети като оръжия и брони.

Но компанията не се е занимавала с виртуална реалност. Тя създава предимно игри за персонални компютри и игрови конзоли, но все още не е пуснала игра за виртуална реалност.

Какво изгражда Microsoft за метавселената?

Засега работата на Microsoft в областта на метавселената е още в началото си.

В продължение на няколко години софтуерният гигант разработва HoloLens – слушалки за 3500 долара, които показват цифрови холограми, като се фокусира върху приложения за бизнеса и правителствените агенции. Устройството е свързано с разширената реалност, която някои технолози смятат за част от бъдещата метавселена.

Microsoft е разработчик и на Xbox, втората по популярност игрова конзола след Sony PlayStation. Но за разлика от PlayStation, Xbox видимо отсъства от пространството за игри с виртуална реалност.

Източник

 

Pin It
Брайън Х. Чен
Брайън Х. Чен е водещ автор на статии за потребителски технологии в The New York Times. Той прави ревюта на продукти и води Tech Fix – рубрика за решаване на проблеми, свързани с технологиите. Преди да се присъедини към The Times през 2011 г., той е писал репортажи за Apple и безжичната индустрия за Wired. Живее в Сан Франциско.

Посетители

80

support

Последните най...


Библиотека

Бюлетин абонамент

Безплатен ежеседмичен


catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi

Коментари

 • Valpet писа Още
  „Поражението на... преди 1 ден
 • Йордан Нихризов писа Още
  В анализа мисля, че... преди 2 дни
 • мхм писа Още
  Този Мишра няма как да... преди 2 дни
 • мхм писа Още
  Толкова по-зле. Значи... преди 2 дни
 • Златко писа Още
  Кафà. преди 3 дни
 • Златко писа Още
  Затварям... преди 3 дни
 • Броди писа Още
                      С... преди 3 дни
 • Пендо писа Още
  За мен нещата за Русия... преди 4 дни
 • Златко писа Още
  Интересно с какво... преди 5 дни
 • Тихомир Тачев писа Още
  Явно авторът е... преди 5 дни
 • Пендо писа Още
  Хубаво е Броди да... преди 5 дни
 • Метър писа Още
  Д-р Канов...ВЕЛИКанов! преди 6 дни
 • Броди писа Още
  ... преди 6 дни
 • Пендо писа Още
  Има ли някой някъде да... преди 1 седмица
 • фон Шванц писа Още
  Йоахим Фест доказва,... преди 1 седмица
 • Николай писа Още
  Съгласен съм Златко -... преди 1 седмица
 • Златко писа Още
  Благодаря, Николай,... преди 1 седмица
 • Николай писа Още
  Като цяло отговорите... преди 1 седмица
 • pendo писа Още
  Може да е глупаво, но... преди 2 седмици
 • Златко писа Още
  Виж, Вальо,... преди 2 седмици
 • Valpet писа Още
  Интересна публикация... преди 2 седмици
 • мхм писа Още
  Кирхов, проклета... преди 2 седмици
 • мхм писа Още
  Да не забравяме също,... преди 2 седмици
 • Боян писа Още
  Блестящ анализ и... преди 3 седмици
 • Златко писа Още
  Между другото,... преди 3 седмици