Изгледи – Технологии

Никаква смърт и подобрен живот: принадлежи ли бъдещето на трансхуманизма?

Идеята за технологично усъвършенстване на телата ни не е нова. Но степента, в която трансхуманистите възприемат тази концепция, вече е. В миналото сме създавали различни протезни устройства като дървени крака, слухови апарати, очила и фалшиви зъби. В бъдеще можем да използваме присаждания, за да подобрим сетивата си, така че [например] да можем да разпознаваме инфрачервената или ултравиолетовата светлина директно, или да стимулираме когнитивните си процеси, като се свързваме директно с компютърни чипове. В крайна сметка, сливайки в едно цяло човека и машината, науката ще произведе хора, които притежават значително увеличена интелигентност, сила и продължителност на живота; те биха били почти въплъщение на боговете.

Автор(и): Робин Маки

Прочети още...

Новите икономически стратегии на Япония

Някои икономисти и бизнесмени вярват, че днешната Япония, характеризирана от бавен растеж, може би си изгражда нова, критична роля в глобалната икономика: да произвежда нещата, които на свой ред произвеждат нещата, върху които се гради днешната дигитална революция. Япония се превръща в основен доставчик на роботика, която захранва монтажни линии; електронни системи за автомобили; платки, сензори и други части за смартфони; както и множество други технически компоненти и хардуер, скрити от очите на потребителя.

Япония се придвижва към „една напълно различна стратегия, в която други страни не могат да се конкурират“, заявява Райоджи Муша, президент на екипа за икономически анализ Musha Research в Токио. „В бъдеще страната ще се превърне в един от локомотивите на световната икономика.“

Това би било добра новина за всички. Япония си остава третата по големина икономика в света, след САЩ и Китай. Една по-силна Япония би предложила наложително необходимата допълнителна опора за подпомагане на глобалния растеж и би служила като противовес срещу нарастващото китайско политическо и икономическо влияние.

Автор(и): Майкъл Шуман

Прочети още...

Приветствайки новите ни господари, роботите

В продължение на десетилетия конвенционалният възглед сред икономистите е бил, че технологичният напредък създава за работниците толкова възможности, колкото и отнема. През изминалите няколко години обаче изследванията започват да показват нещо друго. „Не става въпрос за това, че нямаме работа или работни места сами по себе си“, казва Дейвид Отър, икономист от MIT, който проучва влиянието на автоматизацията върху заетостта. „Но една подгрупа от хора с ниско ниво на квалификация може и да се окаже неспособна да постига разумен стандарт на живот въз основа на труда си. Вече виждаме това.“ Докато автоматизацията намалява заплатите, работните места във фабриките стават едновременно и по-малко на брой, и по-малко привлекателни.

Този процес, твърдят Отър и други икономисти, може и да задълбочи неравенството. Пазарът на труда е изграден около идеята за недостиг на работна ръка: всеки човек има определен пакет от трудови ресурси – собствената си работоспособност – необходим на работодателите, който той или тя има възможността да продава на пазара на труда, чрез трудова заетост, в продължение на около тридесет години. Този модел постепенно ерозира. „Това не означава, че наоколо няма пари, но те просто се натрупват само при собствениците на капитали, собствениците на идеи“, казва Отър. „А капиталът е по-малко равномерно разпределен от трудоспособността. Всеки се ражда с някаква трудоспособност, но не всеки се ражда с капитал.“

Автор(и): Шийла Колхаткар

Прочети още...

Делото срещу Гугъл

Ако сте по-млад/а от 29 – което е средната възраст на служителите на Гугъл, според проучване, извършено от PayScale – то вероятно не си спомняте особено много за анти-монополните битки на Майкрософт от 90-те години на миналия век. Така че, нека набързо опресним паметта си: В продължение на почти цяло десетилетие, започвайки през 1993 г., множество федерални и държавни прокурори обсаждат Майкрософт в съдебните зали в цялата страна, като твърдят, че компанията е действала по хищнически и нечестни начини, за да запази софтуерния си монопол. Един от мениджърите на Майкрософт е цитиран в съда да заплашва, че ще „прекъсне доставката на въздух“ за конкурент. „Дали Бил Гейтс не е еквивалентът от 90-те на Дон Корлеоне?“, пита списание Time. „Очаквах да намеря в леглото си кървав компютърен монитор“, казва свидетел пред следователите.

Между другото Майкрософт е обвинен още и в широко разпространено заплашване, принуда и изобщо гадност в поведението. Онова, което по принцип фирмата казва е: Ако щете. „Има долу-горе един човек, от отдела за лицензите“, казва Бил Гейтс пред репортери, след като подписва договор за съгласие с Министерството на правосъдието през 1994 г. „който ще прочете това споразумение“. Разбира се, намекът е, че всички останали ще го игнорират.

Автор(и): Чарлз Дюиг

Прочети още...

Смехориите и страховете на бъдещето, което вече чука на вратата

Ща започна днешното – надявам се кратко – размишление с един колкото смешен, толкова и поучителен инцидент. Преди няколко седмици по световните медии набързо прелетя едно мимолетно съобщение, предназначено и да обясни, и да уталожи, безпокойствата на много хора, които малко преди това се бяха сблъскали с необяснимото поведение на домашния си асистент, Алекса (на фирмата „Амазон“). Работата е там, че Алекса… им се надсмивала (или поне така си мислели хората, изправени пред внезапния, смях, блъвнал откъм интелигентната тонколона някъде във всекидневната, спалнята, кабинета – или може би тоалетната. Абе, където са решили да я поставят, накратко).

Представете си значи – пред вас стои там някаква си машинария – а машинариите, то се знае, са по-тъпи от нас, това си е така по определение, нали? – и изведнъж започва да ви се хили насреща като някакво невъзпитано, невъзможно хлапе (на което, на всичкото отгоре, не можете да откъснете ушите). Как да не се почувства човек озадачен, обиден или – за читателите на Артър Кларк и „Една Одисея в космоса…“ – може би дори застрашен? Ами ако на това чудо утре му хрумне да повика бърза помощ, пожарната или не знам кого там още? На какво прилича това, ама моля ви се?

Автор(и): Златко Енев

Прочети още...

Трябва ли да се страхуваме?

Технологиите променят начина ни на живот толкова бързо и радикално, че това изглежда плашещо. Няколко експерти в тази област оценяват доколко реални са заплахите, идещи от неща като самоуправляващи се автомобили, неконтролируеми пускове на бойни ракети, злонамерен изкуствен интелект и др.

Автор(и): Различни експерти по модерни технологии

Прочети още...

Умовете ни могат да бъдат пленени (отново)

Бивши служители на Гугъл, Туитър и Фейсбук, които са помагали да се направят тези технологии силно пристрастяващи, днес доброволно се изключват от много услуги на Интернет. Един репортаж от Силициевата долина, разказващ за новите дигитални дисиденти, уплашени от надпреварата за впримчване на човешкото внимание…

Автор: Пол Луис

Прочети още...

Айфон Х и империята на Епъл

В продължение вече на две десетилетия Епъл води битка на границата между общественото внимание и пренебрежение. В 1997, когато Стив Джобс се завърна като временен главен мениджър, компанията беше силно затруднен производител на персонални компютри, с ограничен пазарен дял. След това се появи първият Аймак – Макинтош компютър, който хората най-после отново искаха да купуват. След него и първият Айпод, който превърна компанията в производител на високо-стилна персонална електроника и принадлежности. А след това, разбира се, Айфонът, който направи от Епъл най-високо оценяваната компания на света – и промени завинаги начина, по който хората живеят, работят и играят.

Автор: Иън Богост

Прочети още...

Учи другояче!

Семействата, които изпращат децата си в AltSchool, могат да бъдат представени като ранни ентусиасти на една нова парадигма. Макс Вентила [основателят на фирмата] обаче не харесва това определение. „Никой човек, който обича да си играе с технологически играчки, няма да прати детето си в някое училище само защото е ново – това просто е една смислена, високо-интензивна покупка“, казва той. И все пак Дон Макаскил, един от родителите от AltSchool в Пало Алто, ми казва: „Нямаме никакъв проблем с мисълта, че децата ни са вид морски свинчета. Аз вярвам в мисията на AltSchool. Вярвам също, че образованието трябва да се промени, и то не само в нашето микро-училище, а и по целия свят. Ние отглеждаме поколение, което разполага с цялото човешко знание буквално под върховете на собствените пръсти, във всяка минута от живота си, така че е напълно ясно, че образованието трябва да се промени и приспособи към този факт“.

Автор: Ребека Мийд

Прочети още...

Задава се „ангажиментната икономика“. Какво означава това за работата ни?

В САЩ „ангажиментната икономика“ (gig economy) днес е толкова видима, че самата фраза и въпрос вече навлизат в ранните дебати около президентската кампания. По-рано този месец, когато един от водещите кандидати, Джеб Буш, направи своето добре представено в медиите пътуване с кола на „Убер“, за да сигнализира солидарност с фирмата, друг кандидат, Хилари Клинтън, беше по-предпазлива в подкрепата си. В реч, представяща икономическите ѝ планове, тя каза: „тази икономика на поискване, или така наречена ангажиментна икономика, създава вълнуващи възможности и насърчава новаторството. Но заедно с това тя повдига и сериозни въпроси за защита на работното място и как точно ще изглежда една добра работа в бъдещето“.

Автор: Арун Сандарараджан

Прочети още...

Човекът за Марс

През 1989, по време на парти в Канада, където по това време той учи, осемнадесетгодишният южноафриканец Елон Маск се приближава до младо момиче и казва: „Често си мисля за електрически коли. Вие мислите ли за електрически коли?“ Този анекдот – един от десетките, които разнообразяват съдържанието на биографията, която журналистът Ашли Ванс е посветил на 44-годишния, днес вече световноизвестен предприемач и технологически лидер – е доста показателен. Дълго време преди да вложи онези 165 милиона долара, които е спечелил чрез участието си в създаването на системата за разплащания в Интернет PayPal (днес ръководеният от него комплекс от фирми се оценява на повече от 11 милиарда долара), младият Маск мисли далеч напред, мечтае за свят, в който наука и научна фантастика се смесват. Свят, чиято поява той – героят на тази история – ще подпомогне в значителна степен.

Автор: Сю Халпърн

Прочети още...

Краят на електронната книга

Електронната книга съвсем не е еманацията на дигиталните произведения. Нито е безсмъртна, нито е без недостатъци. Така че е време да мислим върху хипотезата за края на електронната книга като книга – за разпада ѝ като „книга“ и движението ѝ към „не-книга“. Ключова причина за тази тенденция са иновациите в ролята им на „подривни технологии“ спрямо амбициите на електронната книга да пребъде като по-успешния носител на знание от печатната. Хипотезата може да се изрази и метафорично – надвиснал е Дамоклев меч над е-книгата.

Автор: Милена Цветкова

Прочети още...

Защо Google Books е легален в САЩ?

В заключение съдията прави истинска възхвала на цялото начинание. Той говори за „значителни предимства за обществеността“ и „неоценим инструмент за изследователите“. Google Books насърчава „прогреса на науката и изкуството, като същевременно се отнася с уважение към правата на авторите и останалите творчески личности, без да има негативно въздействие върху правата на притежателите“.

Машината за търсене на книги „спасява забравени произведения и им вдъхва нов живот“. Тя „прави възможен достъпа до тях за хора с увреждания, както и за онези в отдалечени или зле снабдени региони“. Google Books „води до нова публика и нови постъпления“, пише съдията. „Наистина, цялото общество има полза от това“.

Прочети още...

Каква свобода на печата във времето на дигиталните технологии?

Означава ли новият дигитален свят край на царството на пресата? Ето сериозен въпрос, който измъчва независимите издатели. Тази ситуация бележи важен завой в обществения живот на съвременността. Демокрацията на мнението отстъпи пред си­стема, в която гражданите са копродуценти на информацията, до която имат достъп чрез социалните мрежи.

Автор: Жерар Уормсер

Прочети още...

Нужно ли е да се тревожим от мисълта дали Гугъл ще управлява света?

В новата си книга „Кой притежава бъдещето?, известният американски компютърен гуру Джейрън Лейниър твърди, че с напредъка на технологиите нашата зависимост от информационните инструменти е станала далеч по-голяма.

Автори: Джейрън Лейниър, Дж. П. O’Мейли

Прочети още...

Литературата и бъдещето

Пазарът за литературни продукти се намира в процес на епохално преустройство. Истинска сигурност в книжния бранш не е имало никога. Но такава несигурност като сегашната не е имало още никога.

Автор: Щефан Поромбка

Прочети още...

„Тайната“ на Самсунг

„Сам-сунг“ означава „три звезди“. Според източната традиция, числото „три“ символизира съвършенство, докато звездите олицетворяват просперитета. Като цяло идеята за името „Самсунг“ се свързва с вечния възход. Успехите на Самсунг през последните години не се нуждаят от представяне, защото конкурентоспособните продукти на южнокорейския гигант са факт на международните пазари и са неделима част от ежедневието на милиони потребители по света.

Автор: Аврам Агов

Прочети още...

Великата технологическа война

По какъв начин Епъл, Фейсбук, Гугъл и Амазон водят битката около бъдещето на високотехнологичната икономика.

Автор: Фархад Манджу

Прочети още...

Истинският гений на Стив Джобс

Джобс никога не харесваше идеята хората да могат да отварят нещата. „Това само ще им позволи да развалят всичко.“

Прочети още...

И отново за бъдещето на книгата...

Майк Матас – млад софтуерен специалист и технолигически гуру от Калифорния, представя първата истински дълга интерактивна книга за iPad.

Автор: Златко Енев

Прочети още...

APPLE срещу GOOGLE

Сблъсъкът на културите се извършва не само в умовете на религиозните фанатици по света. Две водещи технологически фирми се намират в тиха война – водени, на първо място, от идеологиите си…

Автор: Робърт Лейн Грийн

Прочети още...

Губим ли умовете си в мрежата?

Една важна нова американска книга твърди, че Интернет уврежда умовете на тийнейджърите и нашата способност за мислене. Но истинските опасности от мрежата са другаде…

Автор: Евгений Морозов

Прочети още...

Дългата опашка

Забравете изстискването на милиони от няколко мега-хита по върховете на класациите. Бъдещето на развлекателната индустрия е в милионите нишеви пазари в плоската част на диаграмата.

Автор: Крис Андерсън

Прочети още...

Дигиталните книги и новите разказни възможности

Немските издатели едва сега откриват електронните книги като нов канал за продажби. Юрген Нефе – автор, журналист, пътешественик – вече е с една стъпка напред.

Автор: Конрад Лишка

Прочети още...

Идеи за бъдещето на книгата

Ideo, фирма за дизайн и консултантски услуги, представя своята нова концепция за възможното бъдеще на книгата. Концепцията е разделена на три части, озаглавени съответно Нелсън, Купланд и Алис.

Автор: Администратор

Прочети още...

Публикувай или умри

На 27 януари тази година – преди цяла вечност, във времето на технологиите – Стив Джобс трябваше да се появи в центъра за изкуствата Йерба Буена в Сан Франциско, за да представи новата машинка на Apple, iPad.

Автор: Кен Аулета

Прочети още...

Колапсът на сложните бизнес-модели

Бюрокрациите временно прекратяват действието на Втория закон на термодинамиката. В една бюрокрация е по-лесно да се направи един процес по-сложен, отколкото той да бъде опростен, и е по-лесно да бъде създадено някакво ново препятствие, вместо да бъде отстранено едно старо такова.

Автор: Клей Шърки

Прочети още...

Второто пришествие – един манифест

Нашите проблеми са не само големи, те са големи и очевидни. А решенията им са не само прости, те са прости и се намират точно под носовете ни.

Автор: Дейвид Гелернтер

Прочети още...

Големият американски дебат за смъртта на печатната книга

През последните месеци статиите и блоговете, в които се обявява смъртта на печатната книга/списание нарастват в геометрична прогресия.

Автор: Зоя Маринчева

Прочети още...

Повратът на комуникацията

Промените на нашия медиен свят са фундаментални – също като мисловната промяна от диска към кълбото. И въпреки това пред обществеността се действа така, сякаш все още имаме избора да запазим досегашната организация на медийната си публичност ...

Автор: Мартин Йотинг

Прочети още...

Фабриката за отговори

Диманд Медиа и бързият (и безкрайно печеливш) медиен модел за еднократно ползване

Автор: Дейниъл Рот

Прочети още...

Епохата на подобренията

В най-скоро време на пазара ще започнат да се предлагат множество различни лекарства, предназначени да подобрят неща като паметта или доверието ни в околните …

Автор: Дейвид Едмъндс

Прочети още...

Дигиталната борба на културите

Блогърите променят класическата журналистика, според авторите на този материал. Става дума дори за борба на културите, при която под въпрос се намира господството над общественото мнение от бъдещето.

Автори: Щефан Вайхерт и Кристиан Забел

Прочети още...

Ще бъде ли безплатно бъдещето?

„В дигиталната област вие можете да се опитвате да държите Безплатното под контрол“, пише Крис Андерсън, „но по някое време силата на икономическата гравитация ще надделее.“

Автор: Малкълм Гладуел

Прочети още...

Ще задминат ли машините човека?


Учените вярват, че така нареченият пункт на „особеността“ – при който изкуственият интелект ще задмине онзи на хората – е по-близо, отколкото ние си мислим.

Автор: Уенди Гросман

Прочети още...

Посетители: 109

Бюлетин абонамент

Please register to the site before you can sign for a list.
No account yet? Register

support

Библиотека

Коментари

 • ЧОВЕК писа Още
  Госпожата Андонова... преди 1 седмица
 • Златко писа Още
  Всичко казано по-горе... преди 4 седмици
 • Иван. Д, писа Още
  Нормално е еврейката... преди 4 седмици
 • Valpet писа Още
  Само преди няколко... Понеделник, 22 Октомври 2018
 • Жоро Ончев писа Още
  Това, което направи, е... Петък, 05 Октомври 2018
 • огнян стамболиев, пр... писа Още
  срамно e че търпим... Вторник, 02 Октомври 2018
 • Златко писа Още
  Благодаря на всички,... Неделя, 30 Септември 2018
 • Петров писа Още
  Фукуяма пише: Тръмп... Петък, 28 Септември 2018
 • Valpet писа Още

  “Днешната... Четвъртък, 27 Септември 2018
 • Петров писа Още
  Колебая се дали да... Сряда, 26 Септември 2018
 • Николай Колев писа Още
  "Фукуяма е... Сряда, 26 Септември 2018
 • Надежда писа Още
  Много убедителен... Понеделник, 24 Септември 2018
 • Петров писа Още
  Фукуяма е... Неделя, 23 Септември 2018
 • Ню Хевън писа Още
  Висш пилотаж с... Събота, 22 Септември 2018
 • Петров писа Още
  Стотици години... Сряда, 19 Септември 2018
 • Гост писа Още
  Не знам как да приема... Вторник, 18 Септември 2018
 • Zapitaika писа Още
  Има една война между... Понеделник, 17 Септември 2018
 • Броди писа Още
  Филм на Кшищоф Зануси... Понеделник, 17 Септември 2018
 • Valpet писа Още
  Добре дошъл, Златко!... Неделя, 16 Септември 2018
 • Златко писа Още
  Без работа просто не... Неделя, 16 Септември 2018
 • Ангел Николов писа Още
  Историята е наука. Тя... Четвъртък, 13 Септември 2018
 • Ангел Николов писа Още
  Толкова много усилия... Четвъртък, 13 Септември 2018
 • Valpet писа Още
  Наистина... Сряда, 05 Септември 2018
 • Венцислав Кръстев писа Още
  Къде изчезват... Понеделник, 03 Септември 2018
 • Броди писа Още
                           ... Понеделник, 27 Август 2018