Да играеш шах като човек, разбира се, не е същото като да мислиш за шаха като човек или да учиш като такъв. Има една стара поговорка, че сферата на игрите е Дрозофилата в сферата на ИИ: онова, което плодовата мушица е за биолозите, игрите като Го и шах са за компютърните учени, изучаващи механизмите на интелигентността [с други думи, нещо сравнително просто в сравнение с общата област на интелигентността, бел. пр.]. Това е добра аналогия. И все пак може да се окаже, че задачата да се играе шах, след като е била превърната в задача да се претърсват с мълниеносна бързина десетки хиляди възли в дървото на играта, предпоставя и упражнява един по-различен вид интелигентност от онази, която е най-важна за нас. Игран по този начин, шахматът може би наистина е по-скоро нещо като много бързо копаене на земя, отколкото самите ние предполагаме. Казано с по-малко думи, може би това е дейност, която в края на краищата не е точно нашата най-голяма сила, така че [превъзходството на компютъра] не би трябвало да ни смущава. За да се научи да играе по този начин, Алфа Зеро е трябвало да изиграе много милиони игри повече, отколкото може да го направи който и да е човек, дори и в хода на стотици животи, но пък когато го направи, той играе като Бог. Програмата разчита на способност за търсене, която е милиони пъти по-бърза от човешката, а след това използва невронна мрежа, за да превърне резултатите от търсенето си в нещо, което пък за нас прилича на интуиция. Със сигурност всичко това ни учи на нещо ново, що се отнася до интелигентността изобщо. Но успехът на Алфа Зеро само подчертава до каква степен най-добрите човешки играчи могат да постигнат нещо подобно чрез един много по-различен процес – такъв, който се основава на четене, говорене и чувства, в допълнение към самия процес на играта. Може би най-изненадващото във всичко това е, че ние, хората, все пак сме успели да се справим толкова добре в една толкова специфична област, каквато са интелектуалните игри – една област, която в светлината на най-новия ни опит изглежда като направена само за машини.

Автор(и): Джеймс Сомърс

Идеята за технологично усъвършенстване на телата ни не е нова. Но степента, в която трансхуманистите възприемат тази концепция, вече е. В миналото сме създавали различни протезни устройства като дървени крака, слухови апарати, очила и фалшиви зъби. В бъдеще можем да използваме присаждания, за да подобрим сетивата си, така че [например] да можем да разпознаваме инфрачервената или ултравиолетовата светлина директно, или да стимулираме когнитивните си процеси, като се свързваме директно с компютърни чипове. В крайна сметка, сливайки в едно цяло човека и машината, науката ще произведе хора, които притежават значително увеличена интелигентност, сила и продължителност на живота; те биха били почти въплъщение на боговете.

Автор(и): Робин Маки

Някои икономисти и бизнесмени вярват, че днешната Япония, характеризирана от бавен растеж, може би си изгражда нова, критична роля в глобалната икономика: да произвежда нещата, които на свой ред произвеждат нещата, върху които се гради днешната дигитална революция. Япония се превръща в основен доставчик на роботика, която захранва монтажни линии; електронни системи за автомобили; платки, сензори и други части за смартфони; както и множество други технически компоненти и хардуер, скрити от очите на потребителя.

Япония се придвижва към „една напълно различна стратегия, в която други страни не могат да се конкурират“, заявява Райоджи Муша, президент на екипа за икономически анализ Musha Research в Токио. „В бъдеще страната ще се превърне в един от локомотивите на световната икономика.“

Това би било добра новина за всички. Япония си остава третата по големина икономика в света, след САЩ и Китай. Една по-силна Япония би предложила наложително необходимата допълнителна опора за подпомагане на глобалния растеж и би служила като противовес срещу нарастващото китайско политическо и икономическо влияние.

Автор(и): Майкъл Шуман

В продължение на десетилетия конвенционалният възглед сред икономистите е бил, че технологичният напредък създава за работниците толкова възможности, колкото и отнема. През изминалите няколко години обаче изследванията започват да показват нещо друго. „Не става въпрос за това, че нямаме работа или работни места сами по себе си“, казва Дейвид Отър, икономист от MIT, който проучва влиянието на автоматизацията върху заетостта. „Но една подгрупа от хора с ниско ниво на квалификация може и да се окаже неспособна да постига разумен стандарт на живот въз основа на труда си. Вече виждаме това.“ Докато автоматизацията намалява заплатите, работните места във фабриките стават едновременно и по-малко на брой, и по-малко привлекателни.

Този процес, твърдят Отър и други икономисти, може и да задълбочи неравенството. Пазарът на труда е изграден около идеята за недостиг на работна ръка: всеки човек има определен пакет от трудови ресурси – собствената си работоспособност – необходим на работодателите, който той или тя има възможността да продава на пазара на труда, чрез трудова заетост, в продължение на около тридесет години. Този модел постепенно ерозира. „Това не означава, че наоколо няма пари, но те просто се натрупват само при собствениците на капитали, собствениците на идеи“, казва Отър. „А капиталът е по-малко равномерно разпределен от трудоспособността. Всеки се ражда с някаква трудоспособност, но не всеки се ражда с капитал.“

Автор(и): Шийла Колхаткар

Ако сте по-млад/а от 29 – което е средната възраст на служителите на Гугъл, според проучване, извършено от PayScale – то вероятно не си спомняте особено много за анти-монополните битки на Майкрософт от 90-те години на миналия век. Така че, нека набързо опресним паметта си: В продължение на почти цяло десетилетие, започвайки през 1993 г., множество федерални и държавни прокурори обсаждат Майкрософт в съдебните зали в цялата страна, като твърдят, че компанията е действала по хищнически и нечестни начини, за да запази софтуерния си монопол. Един от мениджърите на Майкрософт е цитиран в съда да заплашва, че ще „прекъсне доставката на въздух“ за конкурент. „Дали Бил Гейтс не е еквивалентът от 90-те на Дон Корлеоне?“, пита списание Time. „Очаквах да намеря в леглото си кървав компютърен монитор“, казва свидетел пред следователите.

Между другото Майкрософт е обвинен още и в широко разпространено заплашване, принуда и изобщо гадност в поведението. Онова, което по принцип фирмата казва е: Ако щете. „Има долу-горе един човек, от отдела за лицензите“, казва Бил Гейтс пред репортери, след като подписва договор за съгласие с Министерството на правосъдието през 1994 г. „който ще прочете това споразумение“. Разбира се, намекът е, че всички останали ще го игнорират.

Автор(и): Чарлз Дюиг

Ща започна днешното – надявам се кратко – размишление с един колкото смешен, толкова и поучителен инцидент. Преди няколко седмици по световните медии набързо прелетя едно мимолетно съобщение, предназначено и да обясни, и да уталожи, безпокойствата на много хора, които малко преди това се бяха сблъскали с необяснимото поведение на домашния си асистент, Алекса (на фирмата „Амазон“). Работата е там, че Алекса… им се надсмивала (или поне така си мислели хората, изправени пред внезапния, смях, блъвнал откъм интелигентната тонколона някъде във всекидневната, спалнята, кабинета – или може би тоалетната. Абе, където са решили да я поставят, накратко).

Представете си значи – пред вас стои там някаква си машинария – а машинариите, то се знае, са по-тъпи от нас, това си е така по определение, нали? – и изведнъж започва да ви се хили насреща като някакво невъзпитано, невъзможно хлапе (на което, на всичкото отгоре, не можете да откъснете ушите). Как да не се почувства човек озадачен, обиден или – за читателите на Артър Кларк и „Една Одисея в космоса…“ – може би дори застрашен? Ами ако на това чудо утре му хрумне да повика бърза помощ, пожарната или не знам кого там още? На какво прилича това, ама моля ви се?

Автор(и): Златко Енев

Технологиите променят начина ни на живот толкова бързо и радикално, че това изглежда плашещо. Няколко експерти в тази област оценяват доколко реални са заплахите, идещи от неща като самоуправляващи се автомобили, неконтролируеми пускове на бойни ракети, злонамерен изкуствен интелект и др.

Автор(и): Различни експерти по модерни технологии

Бивши служители на Гугъл, Туитър и Фейсбук, които са помагали да се направят тези технологии силно пристрастяващи, днес доброволно се изключват от много услуги на Интернет. Един репортаж от Силициевата долина, разказващ за новите дигитални дисиденти, уплашени от надпреварата за впримчване на човешкото внимание…

Автор: Пол Луис

В продължение вече на две десетилетия Епъл води битка на границата между общественото внимание и пренебрежение. В 1997, когато Стив Джобс се завърна като временен главен мениджър, компанията беше силно затруднен производител на персонални компютри, с ограничен пазарен дял. След това се появи първият Аймак – Макинтош компютър, който хората най-после отново искаха да купуват. След него и първият Айпод, който превърна компанията в производител на високо-стилна персонална електроника и принадлежности. А след това, разбира се, Айфонът, който направи от Епъл най-високо оценяваната компания на света – и промени завинаги начина, по който хората живеят, работят и играят.

Автор: Иън Богост

Семействата, които изпращат децата си в AltSchool, могат да бъдат представени като ранни ентусиасти на една нова парадигма. Макс Вентила [основателят на фирмата] обаче не харесва това определение. „Никой човек, който обича да си играе с технологически играчки, няма да прати детето си в някое училище само защото е ново – това просто е една смислена, високо-интензивна покупка“, казва той. И все пак Дон Макаскил, един от родителите от AltSchool в Пало Алто, ми казва: „Нямаме никакъв проблем с мисълта, че децата ни са вид морски свинчета. Аз вярвам в мисията на AltSchool. Вярвам също, че образованието трябва да се промени, и то не само в нашето микро-училище, а и по целия свят. Ние отглеждаме поколение, което разполага с цялото човешко знание буквално под върховете на собствените пръсти, във всяка минута от живота си, така че е напълно ясно, че образованието трябва да се промени и приспособи към този факт“.

Автор: Ребека Мийд

В САЩ „ангажиментната икономика“ (gig economy) днес е толкова видима, че самата фраза и въпрос вече навлизат в ранните дебати около президентската кампания. По-рано този месец, когато един от водещите кандидати, Джеб Буш, направи своето добре представено в медиите пътуване с кола на „Убер“, за да сигнализира солидарност с фирмата, друг кандидат, Хилари Клинтън, беше по-предпазлива в подкрепата си. В реч, представяща икономическите ѝ планове, тя каза: „тази икономика на поискване, или така наречена ангажиментна икономика, създава вълнуващи възможности и насърчава новаторството. Но заедно с това тя повдига и сериозни въпроси за защита на работното място и как точно ще изглежда една добра работа в бъдещето“.

Автор: Арун Сандарараджан

През 1989, по време на парти в Канада, където по това време той учи, осемнадесетгодишният южноафриканец Елон Маск се приближава до младо момиче и казва: „Често си мисля за електрически коли. Вие мислите ли за електрически коли?“ Този анекдот – един от десетките, които разнообразяват съдържанието на биографията, която журналистът Ашли Ванс е посветил на 44-годишния, днес вече световноизвестен предприемач и технологически лидер – е доста показателен. Дълго време преди да вложи онези 165 милиона долара, които е спечелил чрез участието си в създаването на системата за разплащания в Интернет PayPal (днес ръководеният от него комплекс от фирми се оценява на повече от 11 милиарда долара), младият Маск мисли далеч напред, мечтае за свят, в който наука и научна фантастика се смесват. Свят, чиято поява той – героят на тази история – ще подпомогне в значителна степен.

Автор: Сю Халпърн

Електронната книга съвсем не е еманацията на дигиталните произведения. Нито е безсмъртна, нито е без недостатъци. Така че е време да мислим върху хипотезата за края на електронната книга като книга – за разпада ѝ като „книга“ и движението ѝ към „не-книга“. Ключова причина за тази тенденция са иновациите в ролята им на „подривни технологии“ спрямо амбициите на електронната книга да пребъде като по-успешния носител на знание от печатната. Хипотезата може да се изрази и метафорично – надвиснал е Дамоклев меч над е-книгата.

Автор: Милена Цветкова

В заключение съдията прави истинска възхвала на цялото начинание. Той говори за „значителни предимства за обществеността“ и „неоценим инструмент за изследователите“. Google Books насърчава „прогреса на науката и изкуството, като същевременно се отнася с уважение към правата на авторите и останалите творчески личности, без да има негативно въздействие върху правата на притежателите“.

Машината за търсене на книги „спасява забравени произведения и им вдъхва нов живот“. Тя „прави възможен достъпа до тях за хора с увреждания, както и за онези в отдалечени или зле снабдени региони“. Google Books „води до нова публика и нови постъпления“, пише съдията. „Наистина, цялото общество има полза от това“.

Означава ли новият дигитален свят край на царството на пресата? Ето сериозен въпрос, който измъчва независимите издатели. Тази ситуация бележи важен завой в обществения живот на съвременността. Демокрацията на мнението отстъпи пред си­стема, в която гражданите са копродуценти на информацията, до която имат достъп чрез социалните мрежи.

Автор: Жерар Уормсер

В новата си книга „Кой притежава бъдещето?, известният американски компютърен гуру Джейрън Лейниър твърди, че с напредъка на технологиите нашата зависимост от информационните инструменти е станала далеч по-голяма.

Автори: Джейрън Лейниър, Дж. П. O’Мейли

Пазарът за литературни продукти се намира в процес на епохално преустройство. Истинска сигурност в книжния бранш не е имало никога. Но такава несигурност като сегашната не е имало още никога.

Автор: Щефан Поромбка

„Сам-сунг“ означава „три звезди“. Според източната традиция, числото „три“ символизира съвършенство, докато звездите олицетворяват просперитета. Като цяло идеята за името „Самсунг“ се свързва с вечния възход. Успехите на Самсунг през последните години не се нуждаят от представяне, защото конкурентоспособните продукти на южнокорейския гигант са факт на международните пазари и са неделима част от ежедневието на милиони потребители по света.

Автор: Аврам Агов

По какъв начин Епъл, Фейсбук, Гугъл и Амазон водят битката около бъдещето на високотехнологичната икономика.

Автор: Фархад Манджу

Джобс никога не харесваше идеята хората да могат да отварят нещата. „Това само ще им позволи да развалят всичко.“

Майк Матас – млад софтуерен специалист и технолигически гуру от Калифорния, представя първата истински дълга интерактивна книга за iPad.

Автор: Златко Енев

Сблъсъкът на културите се извършва не само в умовете на религиозните фанатици по света. Две водещи технологически фирми се намират в тиха война – водени, на първо място, от идеологиите си…

Автор: Робърт Лейн Грийн

Една важна нова американска книга твърди, че Интернет уврежда умовете на тийнейджърите и нашата способност за мислене. Но истинските опасности от мрежата са другаде…

Автор: Евгений Морозов

Забравете изстискването на милиони от няколко мега-хита по върховете на класациите. Бъдещето на развлекателната индустрия е в милионите нишеви пазари в плоската част на диаграмата.

Автор: Крис Андерсън

Немските издатели едва сега откриват електронните книги като нов канал за продажби. Юрген Нефе – автор, журналист, пътешественик – вече е с една стъпка напред.

Автор: Конрад Лишка

Ideo, фирма за дизайн и консултантски услуги, представя своята нова концепция за възможното бъдеще на книгата. Концепцията е разделена на три части, озаглавени съответно Нелсън, Купланд и Алис.

Автор: Администратор

На 27 януари тази година – преди цяла вечност, във времето на технологиите – Стив Джобс трябваше да се появи в центъра за изкуствата Йерба Буена в Сан Франциско, за да представи новата машинка на Apple, iPad.

Автор: Кен Аулета

Бюрокрациите временно прекратяват действието на Втория закон на термодинамиката. В една бюрокрация е по-лесно да се направи един процес по-сложен, отколкото той да бъде опростен, и е по-лесно да бъде създадено някакво ново препятствие, вместо да бъде отстранено едно старо такова.

Автор: Клей Шърки

Нашите проблеми са не само големи, те са големи и очевидни. А решенията им са не само прости, те са прости и се намират точно под носовете ни.

Автор: Дейвид Гелернтер

През последните месеци статиите и блоговете, в които се обявява смъртта на печатната книга/списание нарастват в геометрична прогресия.

Автор: Зоя Маринчева

Промените на нашия медиен свят са фундаментални – също като мисловната промяна от диска към кълбото. И въпреки това пред обществеността се действа така, сякаш все още имаме избора да запазим досегашната организация на медийната си публичност ...

Автор: Мартин Йотинг

Диманд Медиа и бързият (и безкрайно печеливш) медиен модел за еднократно ползване

Автор: Дейниъл Рот

В най-скоро време на пазара ще започнат да се предлагат множество различни лекарства, предназначени да подобрят неща като паметта или доверието ни в околните …

Автор: Дейвид Едмъндс

Блогърите променят класическата журналистика, според авторите на този материал. Става дума дори за борба на културите, при която под въпрос се намира господството над общественото мнение от бъдещето.

Автори: Щефан Вайхерт и Кристиан Забел

„В дигиталната област вие можете да се опитвате да държите Безплатното под контрол“, пише Крис Андерсън, „но по някое време силата на икономическата гравитация ще надделее.“

Автор: Малкълм Гладуел

Посетители

73

support

Последните най...


Библиотека

Коментари

 • Златко писа Още
  Глупакът не е в... преди 5 часа
 • Надежда Александрова... писа Още
  Наистина и т.н. преди 11 часа
 • Кунев писа Още
  Само като прочетох... преди 12 часа
 • Златко Ангелов писа Още
  Andreas, my note of a lay person doesn't... преди 1 ден
 • Andreas Hamburger писа Още
  Dear Zlatko (Angelov),

  I have learned... преди 1 ден
 • Златко Ангелов писа Още
  Всъщност препрочетох... преди 1 ден
 • Златко Ангелов писа Още
  Казах и повтарям:... преди 1 ден
 • Златко писа Още
  Напротив – откривам в... преди 2 дни
 • Златко писа Още
  Не откривам в този... преди 2 дни
 • Златко Ангелов писа Още
  Анализът е... преди 2 дни
 • Златко писа Още
  Благодаря, Захари!... преди 2 дни
 • Захари писа Още
  Великолепен анализ,... преди 2 дни
 • Наблюдател писа Още
  "В Полша този дебат е... преди 4 дни
 • Кунев писа Още
  Пък в днешната... преди 1 седмица
 • Кунев писа Още
  Много интересно. Един... преди 2 седмици
 • Златко писа Още
  Благодаря,... преди 2 седмици
 • Станислав Сиромахов,... писа Още
  Първото нещо което ми... преди 2 седмици
 • Наблюдател писа Още
  Самата Методиева се е... преди 2 седмици
 • Д-р Георги Карев писа Още
  Дълбоки... преди 2 седмици
 • Златко писа Още
  Както са казали умни... преди 3 седмици
 • Жеко Загоров писа Още
  Енев май никога няма... преди 3 седмици
 • Златко писа Още
  А стига толкова де!... преди 3 седмици
 • Жеко Загоров писа Още
  Опашката на тоя... преди 3 седмици
 • Златко писа Още
  Достигнаха ме чак... преди 3 седмици
 • Веселин писа Още
  Той най-безочливо... преди 3 седмици