От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2021 07 Orban Pegasus Leak

 

Според съдебномедицински анализ на няколко мобилни устройства, правителството на Виктор Орбан е използвало ново оръжие във войната си срещу медиите в Унгария. Някои от най-инвазивните шпионски програми в света са били приложени срещу разследващи журналисти, а също и срещу кръга на един от последните останали независими собственици на медии в страната.

Проектът „Пегас“, съвместно разследване, ръководено от френската журналистическа организация с нестопанска цел „Забранени истории“, е прегледал изтекли записи, които сочат, че широк кръг от хора в Унгария са били избрани като потенциални мишени преди евентуален опит за хакване със сложния шпионски софтуер „Пегас“, продаван от израелската компания NSO Group. В редица случаи съдебният анализ потвърждава, че устройствата са били заразени с „Пегас“.

Изтеклите данни включват телефонни номера на хора, които изглежда са обект на законни разследвания в областта на националната сигурност или на криминални разследвания.

Записите обаче включват и номерата на поне 10 адвокати, един опозиционен политик и поне петима журналисти.

Телефоните на двама журналисти от унгарския партньор по проекта „Пегас“, разследващото издание „Direkt36“, са били успешно заразени с шпионския софтуер, включително и телефона на Саболч Пани, известен репортер с широк кръг източници в дипломатическите среди и средите на националната сигурност.


Small Ad GF 1

Съдебномедицинският анализ на неговото устройство, извършен от Амнести Интернешънъл, установи категорично, че то е било многократно компрометирано от „Пегас“ в продължение на седем месеца през 2019 г., като заразяването често е ставало скоро след исканията за коментари, отправени от Пани към унгарски държавни служители.

„Пегас“ позволява на нападателя да преглежда цялото съдържание на телефона, включително съобщения от приложения с криптиране от край до край, снимки и данни за GPS местоположението. Той може също така да превърне устройството в аудио- или видеорекордер. NSO твърди, че шпионският софтуер е предназначен за използване само срещу сериозни престъпници и терористи.

Пани смята, че някои членове на правителството на Орбан вярват, че независимите журналисти са част от заговор срещу тях. „Мисля, че има широко разпространена параноя и те виждат много повече в нашите мотиви и нашите мрежи, отколкото е в действителност“, каза той.

„Не ни е известно за каквото и да е предполагаемо събиране на данни, за което се твърди в искането“, заяви говорител на унгарското правителство в отговор на подробни въпроси относно насочването на вниманието към Пани и други.

NSO Group заяви, че „няма достъп до данните на тарторите на своите клиенти“, постави под съмнение значението на изтеклите данни и заяви, че „ще продължи да разследва всички достоверни твърдения за злоупотреба и ще предприеме подходящи действия“.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Преди това Золтан Ковач, говорителят на Орбан, публично нападна Пани, като го обвини в „орбанофобия и унгарофобия“ и го определи като „дълбоко навлязъл в политическия активизъм“.

Откакто Орбан стана министър-председател през 2010 г., Унгария падна от 23-то на 92-ро място в Световния индекс за свобода на печата. По-рано този месец „Репортери без граници“ включи Орбан в списъка си с врагове на свободата на печата – за първи път лидер на ЕС попада в него.

В Унгария почти не е имало случаи на физическо насилие срещу журналисти; вместо това войната на Орбан срещу медиите използва различни средства. Те включват тормоз над независими журналисти, натиск върху собствениците на медии, отнемане на държавни средства за реклама от критични издания и агресивно поемане на властта от приятелски настроени към правителството фигури.

Прикритата война на Орбан срещу медиите

Когато докладът му за съдебната експертиза беше готов, Пани седна в редакцията на Direkt36 в Будапеща – скромен офис в голяма сграда на една пресечка от Дунава – и начерта със син химикал схема.

От лявата страна: датите, на които е изпратил официални искания за коментар до унгарското правителство. Отдясно: датите, на които съдебният анализ показва, че телефонът му е бил компрометиран от „Пегас“.

Трудно беше да се пренебрегне връзката. На 3 април 2019 г. например Пани е изпратил искане за коментар до няколко правителствени служби във връзка с материал, по който работел, за руска банка, която се премества в Будапеща въпреки опасенията, че може да е прикритие на руското разузнаване. Един ден по-късно телефонът на Пани е заразен с „Пегас“.

Според анализа на Amnesty има 11 случая, в които заразяването с „Пегас“ е потвърдено в рамките на няколко дни след искане на коментар от Пани до правителството.

Повече от половината от исканията за коментари, които той изпраща до различни правителствени служби през седеммесечен период, са последвани от атака. Тактиката, предполага той, е била правителството да изпревари историята, да разбере какво планира да публикува и да се опита да идентифицира източниците му.

Анализът, извършен на телефона на един от колегите на Пани в Direkt36, Андраш Сабо, също дава положителни резултати. Direkt36 е една от малкото останали унгарски медии, които не са под някакъв вид правителствен контрол или влияние.

Сред другите унгарци, избрани за потенциална проверка, са фотограф, работил като коректор на гостуващ чуждестранен журналист, и известен разследващ журналист, който отказа да му бъде направен съдебен анализ или да бъде назован, като се позова на страх от загуба на източници.

Друг унгарски журналист, избран като кандидат за евентуално следене, е Давид Дерцени, който редактира вестник, издаван от органа на опозиционния осми район на Будапеща, а преди това е работил в продължение на пет години за уебсайта на независимата медия HVG.

В данните бяха открити три номера, свързани с Дерцени, включително един, принадлежащ на бившата му съпруга, който е бил регистриран на негово име.

Той изрази недоумение, че името му е в данните. „В повечето случаи съм работил по обикновени, не много чувствителни теми“, каза той. Той подозира, че изпратената до правителството молба за коментар във връзка с материал за съдебния процес срещу бивш боец на „Ислямска държава“ може да е привлякла вниманието. Той вече не притежава нито един от трите телефона, фигуриращи в данните, така че анализът не е възможен.

Залезът на големия онлайн новинарски сайт Index миналата година, под натиска на свързан с правителството бизнесмен, остави 24.hu, собственост на богатия инвеститор Золтан Варга, като най-големия независим новинарски сайт в страната.

Варга отдавна е под прицела на Орбан. В интервю, дадено на терасата на голямата му вила в Буда Хилс, той разказва, че е получавал както примамки, така и заплахи от свързани с правителството бизнесмени да продаде 24.hu и останалата част от огромното си медийно портфолио, което включва и най-продаваното женско списание в страната. В един от случаите, твърди той, му е било казано, че ще получи щедри държавни субсидии за реклама, ако направи промени в редакционния състав.

„Те мислят, че всичко е свързано с пари. Но аз вече имам пари… Бавно се превърнах във враг“, казва той.

Започнал да забелязва мъже в паркираните коли пред дома си и нежелани подслушвачи на бизнес срещите му в ресторантите. Казва, че понякога по средата на телефонен разговор чувал запис на разговора, който се възпроизвеждал от самото начало. При един случай черен хеликоптер надвиснал над къщата му и три пъти нахлул в градината му – тактика за сплашване, смята той. Варга има денонощна охрана в дома си и отдавна се пази да говори по телефона.

Той с право се е притеснявал. Няколко седмици след като през пролетта на 2018 г. Орбан спечели трети пореден мандат като министър-председател, Варга поканил шестима приятели на вечеря. Сред тях е Атила Чикан, министър в първото правителство на Орбан в края на 90-те години на миналия век, който оттогава е отявлен критик на премиера. Останалите са богати и добре свързани бизнесмени.

На обширната тераса на ресторант „Варга“ мъжете обсъждали създаването на нова фондация, която, наред с други неща, да разследва и разкрива корупцията сред управляващия елит на Унгария. „Това беше приятелски разговор, не беше преврат“, казва Варга.

Две седмици по-късно той се срещнал на кафе със своя позната, свързана с правителството, и тя демонстративно споменала вечерята, намеквайки, че подобни срещи могат да бъдат „опасни“ за него. Варга подозира, че кръгът на Орбан по някакъв начин е поставил срещата под наблюдение.

Всъщност записите показват, че всичките седем души на вечерята са били избрани като потенциални кандидати за наблюдение. Съдебномедицинският анализ, извършен на телефонния апарат на един от присъстващите, показва ясни доказателства за потвърдена инфекция по време на вечерята. Телефонът на друг участник показа признаци на активност на „Пегас“, но не и на компрометиране.

Един от присъстващите изрази изненада, че срещата е привлякла такова внимание. „Това беше типична унгарска дискусия. Седнахме, всички казаха: ‚По дяволите, положението е наистина лошо‘, но това не доведе до нищо“, казва той.

Заедно с кръга на Варга, синът и адвокатът на олигарха Лайош Симицка, приятел от детството на Орбан, превърнал се във враг, също изглежда са били кандидати за наблюдение по времето, когато Симицка беше принуден да продаде критичните си медийни холдинги на приятелски настроени към правителството фигури през 2018 г.

Айтъни Чаба Наги, адвокатът на Симицка, си спомня, че през 2018 г. е забелязал странни звуци или възпроизведени разговори по време на телефонни разговори. „Случвало се е също така в пресата да се появи някаква информация, която сме обсъждали само по телефона, никъде другаде“, каза той пред Direkt36.

Унгария, Израел и „Пегас“

Бивш служител на НСО потвърди, че Унгария е била сред клиентите на компанията. Тя очевидно е придобила „Пегас“ след посещението през 2017 г. в страната на тогавашния израелски министър-председател Бенямин Нетаняху, близък съюзник на Орбан. NSO отрича, че получава указания от израелското правителство при избора на своите клиенти.

В отговор на подробните твърдения за придобиването и използването на „Пегас“ от страна на Унгария говорител на унгарското правителство заяви: „Унгария е демократична и правова държава и като такава, когато става въпрос за всяко лице, винаги е действала и продължава да действа в съответствие с действащото законодателство. В Унгария държавните органи, упълномощени да използват тайни инструменти, се наблюдават редовно от правителствени и неправителствени институции.“

Унгария има една от най-свободните законодателни рамки в Европа за разрешаване на наблюдение. Не съществува съдебен надзор, ако искането е направено от съображения за национална сигурност; необходим е само подписът на министъра на правосъдието.

Информацията, предоставена на унгарския в. 168 Óra по искане за свобода на информацията, показва, че министърката на правосъдието Юдит Варга е одобрила 1285 искания за наблюдение през 2020 г., което включва всички форми на наблюдение, а не само „Пегас“.

В по-ранно интервю с партньор по проекта Пегас, г-жа Варга заяви, че е „провокация“ да се пита дали би разрешила наблюдение на журналист, но каза, че „навсякъде има толкова много опасности за държавата“, когато я попитаха защо е одобрила толкова много искания. Министерството на правосъдието не отговори на подробните твърдения за използването на „Пегас“ от Унгария.

Правителствената служба за комуникации, когато ѝ бяха представени същите твърдения, отговори със свои собствени въпроси: „Задавали ли сте същите въпроси на правителствата на Съединените американски щати, Обединеното кралство, Германия или Франция? В случай че сте го направили, колко време им отне да отговорят и как отговориха? Имаше ли разузнавателна служба, която да ви помогне да формулирате въпросите?“

Орбан изгради политическата си платформа върху твърдото противопоставяне срещу имиграцията и твърдението, че Унгария е атакувана от мрежа, ръководена от унгарско-американския финансист и филантроп Джордж Сорос.

Изтеклите данни разкриват поне един случай, в който „Пегас“ изглежда е бил използван с надеждата да се разкрие – или измисли – „конспирация на Сорос“.

Един от номерата в данните е принадлежал на Адриен Бодуен, белгийско-канадски докторант.

На хартия той е идеалният „злодей“ за правителството на Орбан: студент по джендър изследвания в Централноевропейския университет (ЦЕУ) – институция, основана от Сорос. По онова време правителството е в процес на прекратяване на преподаването на изследвания на пола в Унгария и на принуждаване на ЦЕУ да напусне страната.

През декември 2018 г. Бодуен е бил арестуван по време на протест в Будапеща и обвинен в нападение срещу полицейски служители, за което се предвижда присъда до осем години затвор. Той отрича по какъвто и да е начин да е проявявал насилие спрямо полицията.

Адвокатът на Бодуен, Ката Нехез-Посони, заяви, че срещу него няма „никакви реални доказателства“, освен полицейски показания, които са копирани дума по дума от делото на друго арестувано лице.

Тя заяви, че подозира, че арестът е „силно политически мотивиран“. На 14 декември, няколко дни след ареста, тогавашният ръководител на комуникациите на партията „Фидес“ на Орбан публично отбеляза, че „проимиграционната мрежа на Сорос организира насилствени демонстрации в Будапеща“.

Анализът на телефона на Бодуен показва активност на „Пегас“ на устройството малко след това, макар че няма признаци за успешно заразяване. В крайна сметка най-сериозните обвинения срещу него са оттеглени, което предполага, че не е открито нищо уличаващо.

Бивш високопоставен служител на унгарското контраразузнаване, напуснал службата в началото на миналото десетилетие, признава, че по негово време е имало гъвкав подход към измислянето на причини за наблюдение, свързани с националната сигурност. „[Но] имаше две професии, от които се пазехме: адвокати и журналисти“, каза той.

Изтеклите записи и анализът на заразените устройства показват, че в Унгария на Орбан днес това вече не е така.

 

Източник

 

Pin It

Прочетете още...

Блатни огньове

Валерия Новодворская 14 Дек, 2011 Hits: 26696
Правилно казват, че историята се повтаряла…