1 1 1 1 1 Оценка 0% (0 гласувания)
Pin It

Изразът „Не говорим на един и същи език“ може да се каже, че съществува още от строежа на Вавилонската кула. Няма много варианти около този велик градеж и в общи линии, както в литературата, така и в тълкуванията, всичко се върти около най-тежкото божие наказание – неразбирането.


Нещата изглеждат много прости и на пръв поглед не се нуждаят от коментари, но любопитството ми беше събудено не от строежа, а от това, какво е предизвикало хората да го започнат.

Попаднах на текстове от Йов, за който е доказано, че е живял в първото хилядолетие след Потопа и е един от Новите хора. Те (текстовете) бяха подкрепени с археологически и геоложки изследвания на У. Гладсхауър – известен креационист, автор на книгата „Как е възникнал нашият свят“. С две думи, след Потопа на земята е имало невиждани катаклизми. Оцеляването на човечеството е било под въпрос и най-важното, вярата в божествените явления се е засилила неимоверно, но в негативен аспект. Всъщност са възникнали учения, че всички произтичащи беди са от Бога/боговете. Размила се е ясната граница между добро и зло. Появили са се първите поклонници на Сатаната. А едно от тълкуванията на името му е „този, който възпрепятства, пречи, изкушава“. Друго от имената е Баал-Зебуб (повелител на мухите).

И прескачайки подробностите стигаме до построяването на Вавилонската кула. Това, че тя е била зикурат никой не отрича, но се появяват хипотези, че е издигната в чест на Злото. Защо? Защото изкушенията са непреодолимите препятствия за хората. А суетата – най-великото изкушение.

Земята вече е населена от т. н. Нови хора. Тази „раса“ е имала доста предимства пред всички предхождащи я: невероятна възпроизводителност (обикновено един мъж е създавал по 40–70 деца, като женските индивиди не са се брояли), физическа издръжливост (намерени са човешки останки от този период с голям брой наранявания, като повечето от тях би трябвало да са с фатален край), здравословна и обилна храна, процъфтяване на древните царства. Хората са говорели само на един език, което предполага търговия и обмен на информация. Би трябвало да е Златен век за човечеството. И не би трябвало да се появи стремеж към съперничество с Бога. Но го е имало. Идеята да се издигне кула, която да стигне небето е плод на желанието човекът да бъде видян, отбелязан от Бога. Или казано просто – суета.

Суетата полага първата тухла по пътя към неразбирателството. Тя е трудно преодолимо състояние. Всеки я носи у себе си и по тази причина „чува“ само себе си. Изводът ми е, че не заради съперничеството Бог е лишил хората от общия им език, а заради суетата им.

Преди време пътувах с един таксиметров шофьор, който беше в лошо настроение. Бившата му жена избягала с друг мъж и оставила децата сами. Човекът разказа набързо цялата история и след това се впусна в обяснения какво и колко е направил той. Три пъти му зададох въпроса: „Защо се разведохте?“ и трите пъти не ме чу. Говореше само за себе си и за своите саможертви.

Суетата има само едно лице и то е първо лице, единствено число. Точно това, мисля, е причината Бог да лиши хората от общия им език. Завършването на зикурата е станало невъзможно, защото всеки е чувал само себе си.

За съжаление, от Вавилонската кула до ден днешен, нещата не са се променили. Суетата не е грях, но не е добродетел. Продължава да бъде пречка и изкушение. По статистика 72% от разводите са по причина неразбирателство. Суетните хора са по-склонни към алкохолизиране, самосъжаление, самонараняване и са жертви на самодоказването. (Това е също статистическа извадка). И искам да завърша с нещо, което много ме е впечатлило. Сградата на Европейския парламент е построена по картината на Брьогел Старши „Вавилонската кула“. Може да е добро архитектурно решение, но подтекстът е многозначителен. Какво трябва да означава? Че Европейският парламент е богоравен? Че суетата ни е стигнала до Бога? Че не се разбираме, но въпреки това сме заедно? Казват, че е символ на единството. Но и в ЕС започват да не се чуват едни други. И не трябва ли да се разбере простата истина, че човек не трябва да съгражда нищо по-високо от собствения си ръст, защото от висините нещата винаги изглеждат дребни и незначителни. Не се чуват чуждите проблеми. Не се разбират.

За мен всичко се свежда до междуличностните взаимоотношения и суетата, която им пречи да бъдат естествени.

 

Pin It
Мария Станкова
Мария Станкова е българска писателка, поетеса и сценаристка. Понастоящем тя е главен редактор на списание „Книгите Днес” и списание „Мъжът”, както и сценарист на кукленото политическо шоу „Говорещи глави” по TV7.
Други статии от този автор

Посетители

75

support

Последните най...


Библиотека

Бюлетин абонамент

Безплатен ежеседмичен


catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi

Коментари

 • Златко писа Още
  А защо Зиновиев ли?... преди 2 дни
 • Pendo писа Още
  В същност всички тези... преди 4 дни
 • Пендо писа Още
  Преди век и половина... преди 4 дни
 • Златко писа Още
  И така, Георги... преди 6 дни
 • баба Катя писа Още
  Какво да кажем за... преди 1 седмица
 • илиан цаков писа Още
  Харесва ми написаното... преди 3 седмици
 • Златко писа Още
  А ето и окончателният... преди 4 седмици
 • Valpet писа Още
  Според Евангелието -... преди 4 седмици
 • Надежда Александрова... писа Още
  Много важен  текст.... преди 4 седмици
 • Pendo писа Още
  Трудно е да си... преди 4 седмици
 • Пако писа Още
  Защо няма коментари... преди 4 седмици
 • Златко писа Още
  Най-вероятният... преди 4 седмици
 • Васил Колев писа Още
  Защо ако Османската... преди 4 седмици
 • Светлана Христова писа Още
  Това е много красив... преди 4 седмици
 • Pendo писа Още
  Геният на Христо... Сряда, 22 Септември 2021
 • Златко писа Още
  Казват, че... Сряда, 22 Септември 2021
 • Васил Колев писа Още
  За да опаковаш... Вторник, 21 Септември 2021
 • Васил Колев писа Още
  Чернокожите бяха... Вторник, 21 Септември 2021
 • Златко писа Още
  Обожавам начина, по... Вторник, 21 Септември 2021
 • Янко Сливодеров писа Още
  Еврото може да се... Понеделник, 20 Септември 2021
 • Надежда Александрова... писа Още
  Въпреки че е... Неделя, 19 Септември 2021
 • Златко писа Още
  Ок, ето това си е ясна... Неделя, 19 Септември 2021
 • Женя Кънева писа Още
  Да, и аз се обърках в... Неделя, 19 Септември 2021
 • Pendo писа Още
  Успеха на Христо... Събота, 18 Септември 2021
 • Гост писа Още
  Нямате го, спокойно.... Събота, 18 Септември 2021