1 1 1 1 1 Оценка 0% (0 гласувания)
Pin It
 Накъде върви светът 2009 години след Христа? Все още християнското летоброене е общоприето. (Макар че има еврейски, ислямски, китайски календар – почти навсякъде по света годината официално е 2009-та.)

Но идеята за Европа и нейната християнска култура като център на цивилизацията като че ли остаря и беше изместена от американската мултикултурна идея точно през последните десетилетия, когато се оформяше новата икономически и политически обединена Европа. В Китай, Япония или Индия, големите източни икономически центрове на глобалния свят, хората едва ли биха приели, че християнската цивилизация е Цивилизацията с главно Ц, цитаделата на цивилизацията, около която обикалят някакви безпросветни варвари. Така се е мислело на Запад по колониално време. Обаче световните войни през миналия век разрушиха не само колониалните империи на Европа, но и самата идея за Европа като център на цивилизацията.

Американският литературен критик Харолд Блум, автор на книгата „Западният канон“ критикува идеята на големия поет Томас Стърнз Елиът, че християнството е основата на европейската култура като остаряла идея, давайки примери с големи не-християнски европейски модернисти като Кафка.[1] Но ако не Франц Кафка, то Йозеф К. от „Процесът“ посещава катедралата и там получава откровение в разговор със свещеника. Християнството неизбежно е повлияло и на нехристиянските писатели в Европа, дори на писателите-комунисти и атеисти, отрасли в съветския блок. T. С. Елиът, един от писателите, които безспорно са заслужили Нобеловата награда, при цялата си противоречивост и някои отблъскващи антисемитски изказвания, правени преди Втората световна война, е прав за християнството като идеологически гръбнак на европейската култура. (Всъщност, европейската, „западната“ култура има две родни места, и те са повече или по-малко на изток: в Древна Гърция и в Древен Израел. Но това е друг въпрос.)

За мен американецът Т. С. Елиът, едно от най-големите имена в европейския модернизъм между двете световни войни, е последният голям европейски поет. Европейски, защото той отива в Англия, става англо-католик и се опитва да асимилира и обобщи в творчеството си цялата европейска поетическа традиция. И последен, защото неговият християнски европоцентризъм излиза от мода след Втората световна война.

Парадоксално е, но европейските писатели след войната, през петдесетте години в които Европа бавно вървеше към обединението си, могат да бъдат наречени национални, или Западни, или световни, но не и общоевропейски. Втората световна война слага край на Британската империя и начало на американската културна хегемония. В годините на студената война, която Западът спечели, Европа се обедини и противопостави на Комунизма с една американска идеология. Американският модел, макар и Западен (или европейски), по произход е един мултикултурен и мултирелигиозен модел. Това е моделът на днешния свят. Макар че американската икономическа хегемония, както и американският авторитет, е в упадък днес, макар че европейското обединение вече е факт, път за връщане назад като че ли няма. Днешният глобален свят е мултикултурен. Няма вече един цивилизационен център. И всички ние, християни, мюсюлмани, евреи, будисти, индуисти и атеисти трябва да се научим да живеем заедно, да обичаме ближния си – към която и вяра да принадлежи. Бог е Любов.

Алтернативата e затварянето в собствената традиция, фанатичното й налагане и противопоставянето й на мултикултурния глобалeн свят. Това е фундаментализма – бил той религиозен или светски (каквито бяха националсоциалистическите и комунистически диктатури). Фундаментализмът може да доведе само до война и хаос нашия взривоопасен и безцентърен свят.

Затова – с православните християни в неделя ще си кажем – Христос Възкресе!

A на всички останали сестри и братя – Мир и Любов!

[В]сички хора са създадени равни … те са надарени от своя Създател с някои неотменими Права, между които са правото на Живот, Свобода и търсене на Щастие.“ написа някога робовладелецът Томас Джеферсън. Днес, повече от два века по-късно тези революционни думи от Декларацията за независимост се приемат от мнозинството хора по света – на теория поне. Макар че, както казваше Елиът: „Между идеята и реалността/между предложението и актa/ пада Сянката“[2][1] Bloom, Harold. «Reflections on T. S. Eliot». Raritan. Fall,1988 (p. 70-87)

[2] “Between the idea/And the reality/Between the motion/And the act/ Falls the Shadow” Eliot, T.S. “The Hollow Men”(1925).The Complete Poems and Plays. London: Faber & Faber, 1969

Pin It
Владимир Левчев
Владимир Левчев е български поет и писател, автор на множество книги, между които: „Любовни писма до свободата. Роман“ (1998), „Бог е любов в приятелството, традицията и секса“ (2001), „Небесни балкани“ (2001), „Балканският принц“ (2001), „Архитектура на промените. Формални стихове“ (2003).
Други статии от този автор

Посетители

95

support

Последните най...


Библиотека

Бюлетин абонамент

Безплатен ежеседмичен


catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi

Коментари

 • баба Катя писа Още
  Какво да кажем за... преди 3 дни
 • илиан цаков писа Още
  Харесва ми написаното... преди 2 седмици
 • Златко писа Още
  А ето и окончателният... преди 3 седмици
 • Valpet писа Още
  Според Евангелието -... преди 3 седмици
 • Надежда Александрова... писа Още
  Много важен  текст.... преди 3 седмици
 • Pendo писа Още
  Трудно е да си... преди 3 седмици
 • Пако писа Още
  Защо няма коментари... преди 3 седмици
 • Златко писа Още
  Най-вероятният... преди 3 седмици
 • Васил Колев писа Още
  Защо ако Османската... преди 3 седмици
 • Светлана Христова писа Още
  Това е много красив... преди 3 седмици
 • Pendo писа Още
  Геният на Христо... преди 3 седмици
 • Златко писа Още
  Казват, че... преди 3 седмици
 • Васил Колев писа Още
  За да опаковаш... преди 4 седмици
 • Васил Колев писа Още
  Чернокожите бяха... преди 4 седмици
 • Златко писа Още
  Обожавам начина, по... преди 4 седмици
 • Янко Сливодеров писа Още
  Еврото може да се... преди 4 седмици
 • Надежда Александрова... писа Още
  Въпреки че е... преди 4 седмици
 • Златко писа Още
  Ок, ето това си е ясна... преди 4 седмици
 • Женя Кънева писа Още
  Да, и аз се обърках в... преди 4 седмици
 • Pendo писа Още
  Успеха на Христо... преди 4 седмици
 • Гост писа Още
  Нямате го, спокойно.... преди 4 седмици
 • grainis писа Още
  Значи хем имало... преди 4 седмици
 • Златко писа Още
  Напълно е възможно да... преди 4 седмици
 • Galia писа Още
  Много интересна... преди 4 седмици
 • Декрипто писа Още
  Хората с високият... Понеделник, 06 Септември 2021