От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2021 07 Resistance Vaccination

 

След твърде кратък отдих САЩ отново се намират на кръстопът в борбата с пандемията. Броят на инфекциите се увеличава – отначало бавно, а след това бързо – до 51 000 случая средно на ден, което е повече от четири пъти повече, отколкото преди месец. Страната може отново да се сблъска с препълнени болници, изтощени здравни работници и хиляди ненужни смъртни случаи.

Може би вината е на по-заразния вариант „Делта“, но за увеличаването на броя на заболелите допринася един по-стар и по-познат враг: колебанието и отказът от ваксинация, които отдавна са широко разпространени в Съединените щати. Ако по-широк кръг от населението се ваксинираше, нямаше да има възобновяване – нито на варианта Делта, нито на варианта Алфа, нито на която и да е друга версия на коронавируса.

Въпреки че леките повторни инфекции може да са по-често срещани, отколкото се е смятало, ваксините ефективно предотвратяват тежки заболявания и смърт. Въпреки това почти половината от населението остава неваксинирано и незащитено. Около 30 % от възрастните не са получили дори една доза, а в някои части на страната този процент е много по-висок.

Америка е една от малкото страни, които разполагат с достатъчно ваксини, за да предпазят всеки жител – и въпреки това в нея процентът на колебаещите се или отказващите ваксинация е най-висок от всички други страни с изключение на Русия.

В продължение на месеци експертите по обществено здраве напразно предупреждаваха, че вирусът – каквато и да е негова версия – ще се възобнови, ако страната не ваксинира достатъчно бързо достатъчно голяма част от населението. Бил Ханейдж, епидемиолог в Харвардската школа за обществено здраве „Т. Х. Чан“, прогнозира през януари, че Флорида може да има тежко лято. Сега една от всеки пет нови инфекции в страната е във Флорида.


Small Ad GF 1

Вярно е, че скоростта, с която вариантът Делта се разпространява в Азия, Европа, Африка, а сега и в Северна Америка, изненада много експерти. Сега на него се дължат около 83 процента от инфекциите в Съединените щати.

Но Delta в никакъв случай не е най-злокобният вариант. Гама и Ламбда чакат на прага, а кой знае какви страховити версии вече процъфтяват незабелязано в далечните краища на света, може би дори тук, в Америка.

Всеки заразен човек, където и да е по света, дава на коронавируса още една възможност да се превърне в нов вариант. Колкото повече са инфекциите в световен мащаб, толкова по-вероятно е да се появят нови варианти.

Съединените щати ще бъдат уязвими за всеки един от тях, докато не успеят да имунизират милиони хора, които сега отказват да си поставят ваксина, все още могат да бъдат убедени, но се колебаят или все още нямат достъп до нея. Неваксинираните ще подпалват страната отново и отново.

И те няма да са единствените, които ще бъдат опарени. Ваксинираните хора ще бъдат предпазени от тежки заболявания и смърт, но може да има и други последствия. В някои общини вече ги молят да носят маски на закрито. Ако броят на инфекциите продължи да се покачва, ограниченията, които преди разделяха страната, може да се върнат. Може да се наложи отново да се затворят работните места, а също и училищата.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Известен брой ваксинирани хора също ще се заразят. Очакваше се, че при оригиналния вирус повторните инфекции ще бъдат изключително редки, но последните данни сочат, че при варианта „Делта“ те може да са повече. Той е приблизително два пъти по-заразен от оригиналния коронавирус, а някои ранни данни подсказват, че хората, заразени с варианта, носят вируса в много по-големи количества.

„Колкото по-голяма е силата на инфекцията, която идва от пандемията в неваксинираните популации, толкова повече повторни инфекции ще има“, казва д-р Ханаж.

Повечето повторни инфекции не предизвикват почти никакви симптоми, но някои от тях могат да доведат до заболяване при ваксинирани хора, което да е достатъчно сериозно, за да ги накара да останат на легло, да пропуснат работа и да изложат на риск децата или по-възрастните си роднини. Сега учените се опасяват, че някои от случаите могат да доведат до дълъг ковид – слабо дефиниран синдром, при който симптомите изглежда продължават с месеци.

Срещу тази мрачна перспектива има крещящо очевидно решение: инжекции в раменете. Но освен федерално разпореждане – или мозайка от разпореждания на общини, болници, колежи и предприятия – е трудно да се види как достатъчно американци ще бъдат имунизирани, за да образуват опора срещу вируса.

След бурната кампания за ваксиниране през пролетта, темпото се забави до около 537 000 ваксинации на ден, според данни, събрани от The New York Times. Част от отговорността за забавянето се дължи на откровения отказ на консервативните лидери, често републиканци, да подкрепят ваксините.

Но дезинформацията, която е своеобразна епидемия в социалните медии, се разпространява от всички части на културния спектър и няма една единствена причина толкова много американци да не са ваксинирани. Това е проблем, който има много глави, подобно на митичната хидра.

От 39-те процента възрастни, които не са ваксинирани, около половината казват, че са твърдо против. Но дори и в тази група някои от тях казват, че биха се подчинили, ако им се наложи.

Някои се колебаят и могат да се преобърнат след подходящо убеждаване от страна на хора, на които имат доверие, а други планират да се ваксинират, но казват, че просто не са имали възможност.

Политиката е двигател само за някои от тези хора, отбелязва д-р Ричард Бесер, бивш директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията. В Ню Джърси, където той живее, процентът на заболелите варира драстично поради социално-икономически фактори. В предимно белия Принстън 75% от възрастните са имунизирани, докато в Трентън, само на 14 мили оттам, където живеят предимно чернокожи и латиноамериканци, процентът е 45.

„И двата района са със силна демократична ориентация, така че е много важно да се пречупят нещата и да се обърне внимание на проблемите, които възпрепятстват напредъка на ваксинацията във всеки сегмент от неваксинираното население“, казва д-р Бесър.

Все пак няма съмнение, че политическото разделение играе роля за нарастващите нива на инфекции. От самото начало ваксинациите в окръзите, гласували за Доналд Тръмп, изостават от тези в окръзите, гласували за Джоузеф Байдън, и разликата само се увеличава – от два процентни пункта през април до почти 12 пункта сега, според едно скорошно проучване на фондация „Кайзер Фемили“.

Според друго проучване в цялата страна 86% от демократите са получили поне една доза – в сравнение с 52% от републиканците. Дори националната цел 70 процента от възрастните да бъдат поне частично ваксинирани до 4 юли по някакъв начин се превърна в „целта на Байдън“, казва д-р Нахид Бхаделия, директор на Центъра за политика и изследвания на нововъзникващите инфекциозни болести в Бостънския университет.

„Изведнъж дори излизането от пандемията се превърна във въпрос [на борбата] между ляво и дясно“.

По-малко от половината републиканци в Камарата на представителите признаха, че са ваксинирани в проучване на CNN през май, в сравнение със 100% от демократите в Камарата. В продължение на месеци някои републикански законодатели, сред които сенаторите Рон Джонсън от Уисконсин и Ранд Пол от Кентъки, както и консервативни коментатори на новини като Тъкър Карлсън, изразяваха своя скептицизъм към ваксините, гръмко и настойчиво.

Напоследък, с нарастването на инфекциите в консервативните участъци, няколко републикански лидери започнаха да се застъпват за ваксинирането. Сенаторът Мич Макконъл от Кентъки, лидер на малцинството, който е преживял полиомиелит като дете, носи маски и призовава всички да бъдат имунизирани. Сенатор Мит Ромни, републиканец от Юта, заяви в интервю в сряда, че „политизирането на ваксинацията е безобразие и откровена идиотщина“.

Всички тези лидери, както и много други, ще трябва да повтарят достатъчно често утвърждаването на ваксините, за да убедят милиони хора да преодолеят колебанията си. Вариантът „Делта“ процъфтява в условията на американското разединение. Ваксините са лек не само за този вариант, но и за всички онези, които тепърва предстоят.

 

Източник

Pin It

Прочетете още...