2012 12 Barak

 

Всеки който не може да понася ситуацията в Израел трябва да отиде във Финландия или Швейцария.“ – Изказване на Ехуд Барак ( току-що подалият оставка министър на отбраната на Израел- бел.пр. ) пред радио Решед Бет след акцията „Стожер на Отбраната“.

Ехуд Барак предложи на тези, които не понасят ситуацията тук, да идат във Финландия.

Но може би ако той самият беше посетил тази страна, щеше да открие, че има много да се научи от отношението на финландците към управлението, икономиката и силата на духа – онова, което те наричат „сису“ (sisu).

Казано накратко това са политиката и реториката, които Ехуд Барак и повечето му колеги във властта, армията и за съжаление в печата искат да поддържат в Израел.

Тук не е място за миролюбци. Това е място пълно с насилие. Тук е Близкият Изток. И ако не ти харесва, ако не можеш да следваш програмата, ако очакваш отговори от правителството за социалната, икономическа и морална посока на Израел – тук не е за теб. Върви във Финландия.


Small Ad GF 1

Не става дума за ляво и дясно. Официалният дебат относно отбраната и дипломацията, чиято цел е да удави всяка друга дискусия, е свещен и за двете страни. Игнорирането на проблемите или задоволяването с повърхностни, клиширани дискусии по социални и икономически въпроси е угодно и на тези, които смятат че окупацията на територии е крайъгълният камък на нашето съществувание и на онези, които настояват, че нищо не може да се промени преди да се приключи с окупацията.

От своята позиция обаче, Барак очевидно не може, или не иска, да разбере, че за повечето израелци екзистенциалните трудности не са свързани с оцеляването при ракетна атака от Газа или Ливан, а става дума за това как хората живеят между две войни. Животът е това, което се случва между две военни кампании.

Случи се така, че имах възможност да последвам съвета на Барак и отидох във Финландия за да науча нещо за нейната икономика. Беше точно преди година, след протестите в Израел с искания за социална справедливост като в Скандинавския модел. Прочитането на няколко книги за Финландия и срещите там с няколко дузини бизнесмени, икономисти и обикновени хора не ме направиха експерт по тази нация, ни най-малко, но ми хрумнаха някои интересни идеи. Ето някои от тях.

Израелците на са единствените корави хора на света

Финландия не е рай, нито е перфектният успешен модел. Като всяка друга страна тя има икономически, социални и културни проблеми, както и огромни предизвикателства, с които да се справя. Неравенството между хората се увеличава, населението застарява, Нокия се свива и като много други западни нации Финландия не знае какво да прави с имиграцията.

Но подобно на Швейцария, Швеция, Дания, Сингапур и редица други малки държави по целия свят, Финландия има на какво да научи Израел. Въпреки приказките, с които пълним израелските медии, че ние сме най-големият социален и икономически успех откакто свят светува; ние сме избраните; малка нация, обградена от врагове и тъй нататък.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Ако Барак отдели време за да научи нещо за Скандинавския или Финландски модел- модел който работи твърде добре през последните години, особено на фона на социалния колапс в част от развития и развиващ се свят- той не може да не забележи някои шокиращи разлики между Финландия и Израел, които нямат нищо общо със заплахите срещу сигурността или оръжията.

Преди всичко ще открие, че Финският Дух и култура имат основа, която изненадващо е донякъде близка до израелската. Финландците наричат тази основа „СИСУ“. Не може да се преведе директно на английски или иврит, но „сису“ означава комбинация от решителност, твърдост и способността да се устоява на напрежение дълго време; да падаш след удар, да ставаш и да продължаваш. Иска ни се да вярваме, че това са също и израелски характеристики.

„Сису“ се появява като термин в западната преса след ужасната Зимна Финско-Руска война през 1939-та. (winterwar.com , бел.пр.) Въпреки огромния си числен и материален превес, Червената Армия не успява да превземе Финландия. Финската култура е все още пронизана с враждебност спрямо супер-силата Русия; някои от финските бизнесмени, с които разговарях, смятат, че финландският успех в много области се корени именно в този конфликт и в тази война.

Уважението е по-ценно от парите

Ако Барак би попитал своя финландски колега, би научил, че корупционните скандали са рядкост в правителството на Финландия. Също така е рядкост високопоставен държавен служител да напусне кораба заради по-изгодна работа в частния сектор. Финландските държавни служители виждат себе си като служещи за дълго време.

Ако Брак беше поговорил с финландския министър на просветата, щеше да научи, че макар Финландия да има една от най-добрите образователни системи в света , разходите на държавата за образование не са много по-високи от израелските. Финландските учители получават само средната за страната заплата.

Той щеше да научи, че финландската образователна система е базирана на същата етика, която се споделяше в миналото от израелската армия. А именно, че отличните постижения и мотивацията не са само функция на бюджета, а се дължат и на културата, на методиката и прозорливостта, както и на дълбокото чувство за всеобщо споделяна дисциплина. Финландският успех се дължи донякъде и на това, че учителите там се ползват с най-дълбокото уважение, а не че са удавени в пари.

Барак би могъл да научи едно или друго и за прозрачността в публичния сектор, която Финландия притежава, а Израел, особено що се отнася до бюджета за отбрана, за който отговаряше Барак, няма изобщо.

Той може би щеше да се шокира когато научи, че ако беше министър на отбраната на Финландия или пък просто обикновен финландец с обикновена професия, то данъчните му декларации щяха да са публични. В Израел никой не знае как политиците или бизнесмените изкарват парите си. Никой не знае как точно един кмет на малко градче може да се превърне в крупен предприемач само няколко години след напускането на поста си. Как един директор в някое министерство изведнъж става супер брокер на недвижима собственост. Как един пенсиониран генерал става търговец на оръжие. Финландия има свободен, конкурентен трудов пазар където данъчната декларация на всеки е прозрачна и публична. Достатъчно е да отидеш в данъчното, да попълниш един формуляр, да платиш таксата и можеш да видиш данъчната декларация на всеки; всеки генерал, бизнесмен или държавник.

Ако Барак се беше консултирал с финландския еквивалент на профсъюзния лидер на Израел Офер Ейни, щеше да научи, че Финландия уважава профсъюзите и процента на членовете им е двоен в сравнение с Израел. Но във Финландия защитата на работещите не е изключително право на привилегировани служители в гигантските държавни монополи. Всички работещи са защитени.

Във Финландия и още повече в Швеция и Дания държавата защитава работника, а не работното място. Противно на ставащото в Израел и Гърция. Във Финландия и работодателите и профсъюзите и правителството са осъзнали, че работниците могат да бъдат защитени наистина само ако правата им са отделени от конкуренцията и производителността, колкото и трудно да е това. Те разбират че ако ефективността и производителността се жертват заради правата на няколко работника, всеки извън тази клика ще плаща цената.

Димната завеса на „Конфликта“

При посещението си във Финландия Брак би трябвало да се срещне с местните организации на гласоподавателите и може би с водача на опозицията Тимо Сойни. Ще чуе неща, които никога не би чул в Израел, където всеки депутат в Кнесета и всеки министър си имат своя личен дневен ред, а всички други, включително членовете на собствената им партия, са досадни като муха в супата. Политиците във Финландия са движени от нещо повече от собствените си цели, а именно ясно очертаните стратегия и цели на правителството и собствената им партия.

Докато е във Финландия, Барак трябва да прескочи до Аспо, индустриален град близо до Хелзинки, дом не само на Нокия, но и на редица други компании- високо технологични и индустриални. Би открил, че Финландия не е само Нокия и че Финландия и Швеция имат население съпоставимо с това на Израел, но всяка от тях има два пъти повече ориентирани към износ мултинационални компании, както и процъфтяващ сектор на стартиращи бизнеси.

Като влезеш в импозантната сграда на управлението на Аспо виждаш на стената гигантски интерактивен екран с играта, станала мания в целия свят: „Angry Birds“. Създадена е от една малка финландска компания, наречена Rovio. Преди пет години и те са били просто един от стартиращите бизнеси. Днес струват милиарди.

Има много причини, поради които „ Сърдити Птици“ покори света. Може би една от тях е, че има огромна група хора, тайно копнеещи да взривят прасетата, които тлъстееха и просперираха през последните 30 години, докато пропастта на неравенството се задълбочаваше. Финландия също страда от това, но е все още далеч от Израел, където неравенството е сред най-лошите в Западния свят.

Дали неравенството в Израел е неизбежно заради ситуацията с безопасността? Нима не можем да имаме отлично образование, ефективен публичен сектор и не толкова концентриран бизнес сектор като във Финландия, Швейцария или Швеция?

Не: ситуацията с безопасността, териториите, Газа – те са извинението. Те са димната завеса. Но с годините все повече и повече израелци ще отказват да бъдат баламосвани.

Те ще настояват за по-доброто образование, по-доброто здравеопазване, по-добрите жилищни условия и по- добрата инфраструктура. Изглежда че повечето ни политици в този момент не схващат това.

Може би те са тези, които трябва да отидат във Финландия.

Подбор и превод: Ясен Бочаров

Източник

Гай Ролник е известен израелски журналист. Създател и главен редактор на списание „The Marker“ и заместник издадетл на влиятелната израелска пресгрупа „Haaretz“.