От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2021 01 Rubini

 

Шпигел: Г-н Рубини, през лятото на 2020 г. казахте пред Шпигел, че Тръмп ще загуби изборите и ще призове поддръжниците си на бунт. И двете неща се случиха. Какво да очакваме оттук нататък за САЩ?

Рубини: Ще има повече въоръжени бунтове, особено от страна на белите националисти, макар и само за да провокират левицата. Русия и Китай ще предприемат кибератаки срещу САЩ и ще разпространяват дезинформация. Това ще оформя следващите четири години. В краткосрочен план обаче ме притеснява нещо друго.

Шпигел: Какво?

Рубини: Че Тръмп може да накара Саудитска Арабия да бомбардира ядреното съоръжение на Иран в Натанц. Всичко, което трябва да направи, е да твърди, че Иран обогатява уран. Тогава подобна стъпка ще изглежда легитимна и едва ли ще може да бъде удържана от американските военни.

Шпигел: Но той е на поста си само до сряда.

Рубини: Разбира се, но това е нещо, което се решава бързо и би отнело само три часа.

Шпигел: Но защо би направил нещо такова?

Рубини: По четири причини: за да се представи като силен човек пред поддръжниците си, да затрудни живота на наследника си Джо Байдън, който подкрепя сближаването с Иран, и да направи услуга на приятелите си в Израел и Саудитска Арабия. Техните пари ще му трябват, за да финансира планираната си медийна империя; банките вече няма да му дават заеми.


Small Ad GF 1

Шпигел: И четвъртата причина?

Рубини: Вицепрезидентът Майк Пенс ще получи шанс да снеме Тръмп от поста, като обяви една подобна атака за твърде радикална и приложи 25-ата поправка [към Конституцията]. Тогава самият Пенс би станал президент за последните дни и би могъл да помилва Тръмп – като президент той не може да си даде собствена амнистия. По този начин Тръмп може да се кандидатира отново през 2024 г. В случай на нормален импийчмънт той не може да го направи.

Шпигел: Това много прилича на конспиративна теория.

Рубини: Не, това се обсъжда при затворени врати във Вашингтон.

Шпигел: Преминавайки към икономиката, защо едва сега бизнес елитът загърбва Тръмп? През цялото време беше очевидно, че верността му към демокрацията не е особено силна.

Рубини: Предприемачите искат да правят бизнес, в САЩ това не е по-различно, отколкото във Венецуела. Тръмп беше политически популист, но икономически плутократ. Бизнесмените харесваха това. Помислете само за неговите данъчни намаления и дерегулация. Сега той си отива, а бизнес елитът се опитва да пречи на Байдън.

Шпигел: Какво остава от икономическата му политика? Преди да настъпи пандемията, политиките му бяха успешни: средната работна заплата нарастваше, безработицата спадна, а индустриалната средна стойност на [борсовия индекс] Dow Jones се покачи с 57% по време на мандата му.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Рубини: Въпреки това постиженията му са по-слаби от онези на Барак Обама по отношение на фондовия пазар, пазара на труда и държавния дълг.

Шпигел: Фондовата борса прие щурма на Капитолия изненадващо спокойно. Защо?

Рубини: Защото смяната на правителството така или иначе идва и защото резултатите от междинните избори в Сената в щата Джорджия станаха известни в същия ден (чрез което демократите получиха контрол над Сената). Това прави по-лесно за Байдън да вкара повече пари в програми за стимулация на икономиката. Освен това той ще повиши данъците, макар че това ще бъде по-трудно за прокарване през Сената.

Шпигел: Байдън е изправен пред огромното предизвикателство да помири една дълбоко разделена държава. Икономическата политика ли е ключът към това?

Рубини: Мисля, че е така. Байдън трябва да се опита да спечели белите работници. Той ще направи всичко, за да създаде работни места: ще стартира големи инфраструктурни програми, ще настоява за екологизиране на икономиката. Просто се страхувам, че много поддръжници на Тръмп са толкова дебелоглави, че това няма да помогне особено много.

Шпигел: Защо толкова песимистично?

Рубини: Защото дясното движение ще се засили. Републиканците, дори умерените, ще атакуват Байдън, където могат. Това ще доведе до повече насилие и социални бунтове.

Шпигел: Може би нещата ще се развият съвсем различно и САЩ ще навлязат в златна ера.

Рубини: Какво ви кара да мислите така?

Шпигел: Ако държавата инвестира в бъдещи технологии и икономиката разработи от тях успешни бизнес модели, растежът ще се ускори.

Рубини: Точно така: държавата трябва да инвестира повече в 5G, изкуствен интелект, роботика и инфраструктура. Байдън трябва да разработи национален генерален план, подобен на онзи, който направи Китай. Обама остана до голяма степен извън икономическата политика, но това вече не работи, особено защото Китай расте толкова агресивно. По този въпрос обаче трябва да има социален консенсус, а това ще бъде изключително трудно. И ще са необходими години, за да се видят резултатите. Простото харчене на пари не е достатъчно.

Шпигел: Това ли би била версията на Байдън на тема „Да направим Америка отново велика?“

Рубини: Не ми харесва фразата, защото тя не включва непременно сътрудничество с политическите партньори. Но има много място за маневриране между икономическата политика на laissez-faire [т. е. свободни пазари] и протекционизма на Тръмп. Имаме нужда от по-добра индустриална база, вместо да продължаваме да налагаме мита върху чуждестранния внос. Това само вреди на потребителите, особено на онези с по-ниски и средни доходи. Така само внасяме инфлация.

Шпигел: Връща ли се инфлацията?

Рубини: Не и през следващите две години, сегашният икономически срив е прекалено голям за това. В краткосрочен план се нуждаем от свръхсвободна парична политика [т. е. ниски лихвени проценти] и програми за икономически стимули. Но едно е ясно: в някакъв момент ще трябва да се измъкнем от тези неща, в противен случай рискуваме дори стагфлация, т.е. анемичен растеж плюс инфлация. Централната банка ще трябва отново да повиши лихвените проценти, държавата ще трябва да преструктурира бюджета си, например чрез по-високи данъци за богатите, за компаниите и за банките. Но това са неща, които ще станат актуални едва през 2023 или 2024 година.

Шпигел: Левите демократи ще настояват Байдън да наложи драстично увеличение на данъците много бързо.

Рубини: Разбира се, те искат да облагат милионерските богатства със 70 процента, да въведат здравно осигуряване за всички и да инвестират 3 билиона долара в екологизиране на икономиката. Но не мисля, че ще могат да го постигнат.

Шпигел: Защо не?

Рубини: Тъй като демократите имат изключително тънко мнозинство, особено в Сената. А средният демократичен сенатор е много по-умерен от лявото крило на партията. Освен това кадровата политика на Байдън показва, че той подкрепя центристите. Джанет Йелън, например, бившата председателка на Федералния резерв и бъдеща министърка на финансите, беше моя шефка в Съвета на икономическите съветници на Обама. Тя е прогресивна, но умерена. Това важи за почти всички, които Байдън избира в кабинета си.

Шпигел: Дебатът за регулирането на платформите за социални медии се засили, след като Туитър, Фейсбук и други блокираха Тръмп. Подмазва ли се тази индустрия на демократите, за да избегне строго регулиране?

Рубини: Премахването на акаунта на Тръмп беше нещо правилно, защото той е отговорен за нападението срещу Капитолия. Но то беше и напълно опортюнистично. Доскоро Фейсбук събираше приходи от политическа реклама, а сега, в края на мандата на Тръмп, го подлага на репресии. Главният изпълнителен директор на Фейсбук Марк Зукърбърг се интересува само от пари, той е абсолютно отвратителен човек. Туитър и другите платформи са лоши, но Фейсбук е още по-лош.

Шпигел: Очаквате ли строга регулация?

Рубини: Ясно е, че Big Tech [водещите технологични фирми] е станал твърде мощен, но не е толкова лесно да се справиш с него. Например антимонополните закони са съобразени с класическите монополни доставчици, които диктуват цените чрез силата на приходите си. [В исторически план] големите петролни или телекомуникационни компании винаги са били регулирани върху тази основа. Но Big Tech е нещо по-различно: услугите им не струват нищо, но те използват данните на потребителите си. Те трябва да се регулират по други начини, по-строго, но не и да се разбиват на части. И в политически план има много какво да се каже срещу разбиването им.

Шпигел: Какво имате предвид?

Рубини: Китай използва дигиталните си компании, например Alibaba или Tencent за целите на кибервойната, така че САЩ не могат да си позволят да отслабват дигиталната си сила. Вместо това Big Tech трябва да стане част от националния индустриален комплекс за сигурност.

Шпигел: Възможно ли е някои американски технологични компании дори да напуснат страната, ако демократите вдигнат данъци?

Рубини: Не мисля. Битката за намиране на таланти, например, все още се решава в САЩ. Би било по-важно за Байдън да затвори вратичките в данъчното законодателство, които позволяват на големите компании да плащат данъци в Ирландия, примерно, но да произвеждат у дома.

Шпигел: Европейците се споразумяха за икономическа програма за укрепване на икономиката след пандемията, на стойност 750 милиарда евро. Изненадан ли сте от толкова много единство?

Рубини: Това е огромна стъпка в правилната посока, в противен случай Италия би изпаднала в несъстоятелност. Жалко е, че Европа винаги първо се нуждае от криза.

Шпигел: Натоварванията с държавни дългове също са огромни, особено в Южна Европа. Може ли еврозоната да устои на това в дългосрочен план?

Рубини: Разбира се, 170 процента дълг спрямо икономическата продукция, както е в Италия, е много. Но докато Европейската централна банка поддържа ниски лихвени проценти и купува облигации, това е поносимо. И ако икономиката стагнира, лихвените проценти така или иначе ще останат ниски. По-важното, особено в Италия, е, че популистите не идват на власт и не могат да изискват опрощаване или намаляване на дълга. В момента това не е голям риск. Еврозоната не е застрашена и си остава кредитоспособна.

Шпигел: В Германия вече се говори за връщане към балансирания бюджет, наричан в страната „черната нула“. За вас това приемливо ли е?

Рубини: Не, никак. Все още сме по средата на пандемията. По-реалистичен, но и по-опасен ще бъде моментът, когато дефицитът на Германия спадне до 2 или 3 процента, а онзи на южноевропейците само до 6 или 8 процента. Тогава Европейската комисия ще трябва да наложи санкции и икономическата разлика между Германия и останалата част на Европа ще се увеличи още повече. Това може да подхрани вътрешно-европейския дебат за дълга. Но да се връщаме към черна нула в настоящия момент? Гротескно!

 

Източник 

 

Нуриел Рубини (род. 1958 г.) е американски икономист. Преподава в Stern School of Business в Нюйоркския университет и е председател на Roubini Macro Associates LLC, фирма за икономически консултации. Известен с дръзките си прогнози, Рубини правилно предсказа спукването на балона на недвижимите имоти в САЩ, в допълнение към финансовата криза от 2008 г., заедно с последствията от мерките за строгите икономии за натоварената с дългове Гърция.

Pin It

Прочетете още...