1 1 1 1 1 Оценка 0% (0 гласувания)
Pin It

Окупация? Университетът не е само ваш

Georgi Ivanov

Георги Иванов, студент  

Не знам как по-ясно да ви го напиша, колеги – студенти и преподаватели. Окупация на СУ е най-малоумното нещо, което беше възможно да измислите и подкрепите.

Университетът не е само ваш – на противниците на сегашното правителство. Университетът е на всички ни, НЕЗАВИСИМО ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ НИ ПРИСТРАСТИЯ. Ако утре мои съмишленици организират контраокупация, по-ясно ли ще ви стане колко е абсурдно да заставаме едни срещу други?

Не сме се събрали в университета, за да се бием помежду си и да се убеждаваме едни други в правотата на политическите си възгледи. И докато студентите са все пак млади и неопитни, безкрайно съм разочарован от своите преподаватели, подкрепящи окупацията.

Независимо с какъв политически цвят сте, уважаеми професори и доценти, вие сте преподаватели на всички студенти, а не само на онези, които подкрепят вашата партия. Като учени ваш пръв интерес и висш приоритет би следвало да е единствено науката.

Нищо не е по-важно от науката. Политиците идват и си заминават. Не знам с какви очи ще застанете пред студентите си по-късно, когато това отшуми.

Не знам как ще обясните, че сте предпочели личните ви политически виждания да застанат пред ПРАВОТО на студентите в залата, а и ваше ЗАДЪЛЖЕНИЕ, да получат образованието, което заслужават, и което са извоювали на приемните си изпити за най-престижния университет в страната.

Надявах се да си давате сметка, че единственият начин да се освободим от мрака, обгърнал обществото ни, е чрез образование и наука. Не чрез лишението ни от тях, в служба на политически идеологии и партийни интереси!

Студентите-окупатори трябва да разберат, че най-важни в нашето общество са всеобщата свобода и демократичността, а не победата (или медийната популярност) на всяка цена, особено жертвайки мнението и правата на околните. Политическите виждания на студентите и преподавателите нямат място в академичните зали. Площадът от друга страна е свободен!


Източник


Окупация? Университетът е само и единствено ваш, на студентите 

 Alexander Krastev

Александър Кръстев e създател на сайта „Аз чета“.

 

„Не знам как по-ясно да ви го напиша“, колегa (много гадна дума, винаги съм я мразел) – излезте от черупката си. Неаргументираният вой срещу окупацията на СУ е „най-малоумното нещо, което беше възможно да измислите и подкрепите“. Защото отговорът на тезата „Университетът не е само ваш“ е „Университетът е само и единствено ваш, на студентите“

Ето няколко обяснения за неща, които може би не разбирате:

1.   Университетът не е място, където човек стои на един чин и записва. Това е мястото, където да се среща с правилните хора, да обсъжда своите идеи (и о, шок, да приема понякога чуждите), да краде от опита на останалите, за да се подготвя сам за живота. Е, нещо такова се случва в момента в Ректората и окупираните зали в разпръснатите из цяла София факултети.

2.   „единственият начин да се освободим от мрака, обгърнал обществото ни“ е като избягаме от клишетата, най-вече от клишето да смятаме, че всичко ни се дава даром, че се полага на всички по равно и че надигането на глава е нещо много лошо.

3.   Има нещо по-важно от науката – това да си способен да поставиш под съмнение всичко, което ти е наложено като даденост. Извинявам се, това Е науката.

4.   Политиката и партийната принадлежност не са равнозначни. Изказването на мнение по важните теми обикновено е политика, но определено не трябва да плаши никого. Политическата, партийната агитация обаче е различна – за нейната роля тук, малко по-долу.

И няколко предложения за неща, които може би трябва да направите, за да защитите настоящата си позиция:

1.   Ползвайте студентската си книжка и влезте в Ректората, за да прочетете какво пише на дъската в Зала 272 (помагам: без политическа агитация). Постойте половин-един час – ако чуете партийна пропаганда, съм готов да се извиня.

2.   Идете при колегите си в окупираната зала 13 на ФЖМК и измислете начин да накарате преподавателите си да идват на лекции

3.   Напишете писмо на всеки един от преподавателите си, с чиито политически възгласи не сте съгласен, и му обяснете, че имате нещо против партийната му принадлежност. Изчакайте резултата. Сигурен съм, че той ще е изразен не в скъсване на следващия изпит, а в обяснение какво и защо – просто защото да си преподавател не е политическо назначение. Не и в моя свят

4.   Опитайте да организирате „контраокупация“ на ФЖМК, повикайте „журналистите“ Петър Волгин и Велислава Дърева да Ви изнесат лекции. Сигурен съм също, че много други „журналисти“ ще дойдат да ви подкрепят на следващата сутрин, както се случи вчера. А може би греша?

Източник

Pin It

Посетители

57

support

Последните най...


Библиотека

Бюлетин абонамент

Безплатен ежеседмичен


catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi

Коментари

 • Павлов Д. писа Още
  Хайде още един... преди 2 часа
 • Златко писа Още
  Не разбирам всички... преди 9 часа
 • Златко писа Още
  Откъм Фейсбук:

  Zlatko Enev...
  преди 12 часа
 • Галина писа Още
  Не мога да харесам,... преди 20 часа
 • Златко писа Още
  Благодаря, Роби! ... преди 2 дни
 • Роберт Леви писа Още
  След като прочетох... преди 2 дни
 • Доника писа Още
  Другите страни са на... преди 2 дни
 • Златко писа Още
  Колкото и странно да... преди 2 дни
 • Valpet писа Още
  Благодаря на г-н Енев... преди 3 дни
 • Биляна писа Още
  Благодаря и аз.... преди 3 дни
 • Съгласен писа Още
  "Нека" е като "дано".... преди 3 дни
 • асен писа Още
  Умен човек. Дали знае... преди 4 дни
 • безкоронен писа Още
  има само Един който... преди 4 дни
 • Росена писа Още
  Много смислен, по моя... преди 5 дни
 • Златко писа Още
  Шансовете за... преди 1 седмица
 • Christo Dimitrov, Ph... писа Още
  Каквито и да са били... преди 1 седмица
 • Златко писа Още
  Как да не се сети... преди 1 седмица
 • Павел Павлов писа Още
  Най-важният въпрос е... преди 1 седмица
 • Павел Павлов писа Още
  Не виждам прилика на... преди 1 седмица
 • Златко писа Още
  Във Фейсбук вече съм... преди 2 седмици
 • Valpet писа Още
  Добре де, нека... преди 2 седмици
 • Златко писа Още
  Забележете, не... преди 2 седмици
 • Златко писа Още
  Ок, благодаря ти. Ако... преди 2 седмици
 • Биляна писа Още
  Масовата психоза е... преди 2 седмици
 • Златко писа Още
  В хода на последните... преди 2 седмици