1 1 1 1 1 Оценка 0% (0 гласувания)
Pin It

Окупация? Университетът не е само ваш

Georgi Ivanov

Георги Иванов, студент  

Не знам как по-ясно да ви го напиша, колеги – студенти и преподаватели. Окупация на СУ е най-малоумното нещо, което беше възможно да измислите и подкрепите.

Университетът не е само ваш – на противниците на сегашното правителство. Университетът е на всички ни, НЕЗАВИСИМО ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ НИ ПРИСТРАСТИЯ. Ако утре мои съмишленици организират контраокупация, по-ясно ли ще ви стане колко е абсурдно да заставаме едни срещу други?

Не сме се събрали в университета, за да се бием помежду си и да се убеждаваме едни други в правотата на политическите си възгледи. И докато студентите са все пак млади и неопитни, безкрайно съм разочарован от своите преподаватели, подкрепящи окупацията.

Независимо с какъв политически цвят сте, уважаеми професори и доценти, вие сте преподаватели на всички студенти, а не само на онези, които подкрепят вашата партия. Като учени ваш пръв интерес и висш приоритет би следвало да е единствено науката.

Нищо не е по-важно от науката. Политиците идват и си заминават. Не знам с какви очи ще застанете пред студентите си по-късно, когато това отшуми.

Не знам как ще обясните, че сте предпочели личните ви политически виждания да застанат пред ПРАВОТО на студентите в залата, а и ваше ЗАДЪЛЖЕНИЕ, да получат образованието, което заслужават, и което са извоювали на приемните си изпити за най-престижния университет в страната.

Надявах се да си давате сметка, че единственият начин да се освободим от мрака, обгърнал обществото ни, е чрез образование и наука. Не чрез лишението ни от тях, в служба на политически идеологии и партийни интереси!

Студентите-окупатори трябва да разберат, че най-важни в нашето общество са всеобщата свобода и демократичността, а не победата (или медийната популярност) на всяка цена, особено жертвайки мнението и правата на околните. Политическите виждания на студентите и преподавателите нямат място в академичните зали. Площадът от друга страна е свободен!


Източник


Окупация? Университетът е само и единствено ваш, на студентите 

 Alexander Krastev

Александър Кръстев e създател на сайта „Аз чета“.

 

„Не знам как по-ясно да ви го напиша“, колегa (много гадна дума, винаги съм я мразел) – излезте от черупката си. Неаргументираният вой срещу окупацията на СУ е „най-малоумното нещо, което беше възможно да измислите и подкрепите“. Защото отговорът на тезата „Университетът не е само ваш“ е „Университетът е само и единствено ваш, на студентите“

Ето няколко обяснения за неща, които може би не разбирате:

1.   Университетът не е място, където човек стои на един чин и записва. Това е мястото, където да се среща с правилните хора, да обсъжда своите идеи (и о, шок, да приема понякога чуждите), да краде от опита на останалите, за да се подготвя сам за живота. Е, нещо такова се случва в момента в Ректората и окупираните зали в разпръснатите из цяла София факултети.

2.   „единственият начин да се освободим от мрака, обгърнал обществото ни“ е като избягаме от клишетата, най-вече от клишето да смятаме, че всичко ни се дава даром, че се полага на всички по равно и че надигането на глава е нещо много лошо.

3.   Има нещо по-важно от науката – това да си способен да поставиш под съмнение всичко, което ти е наложено като даденост. Извинявам се, това Е науката.

4.   Политиката и партийната принадлежност не са равнозначни. Изказването на мнение по важните теми обикновено е политика, но определено не трябва да плаши никого. Политическата, партийната агитация обаче е различна – за нейната роля тук, малко по-долу.

И няколко предложения за неща, които може би трябва да направите, за да защитите настоящата си позиция:

1.   Ползвайте студентската си книжка и влезте в Ректората, за да прочетете какво пише на дъската в Зала 272 (помагам: без политическа агитация). Постойте половин-един час – ако чуете партийна пропаганда, съм готов да се извиня.

2.   Идете при колегите си в окупираната зала 13 на ФЖМК и измислете начин да накарате преподавателите си да идват на лекции

3.   Напишете писмо на всеки един от преподавателите си, с чиито политически възгласи не сте съгласен, и му обяснете, че имате нещо против партийната му принадлежност. Изчакайте резултата. Сигурен съм, че той ще е изразен не в скъсване на следващия изпит, а в обяснение какво и защо – просто защото да си преподавател не е политическо назначение. Не и в моя свят

4.   Опитайте да организирате „контраокупация“ на ФЖМК, повикайте „журналистите“ Петър Волгин и Велислава Дърева да Ви изнесат лекции. Сигурен съм също, че много други „журналисти“ ще дойдат да ви подкрепят на следващата сутрин, както се случи вчера. А може би греша?

Източник

Pin It

Посетители

102

support

Последните най...


Библиотека

Коментари

 • Кунев писа Още
  Моят учител за... преди 1 ден
 • Пендо писа Още
  За младежките... преди 2 дни
 • Златко писа Още
  Един напълно... преди 3 дни
 • Марина Московкина писа Още
  Наслада бе за мене да... преди 5 дни
 • Стефан писа Още
  Приемането на исляма... преди 6 дни
 • Кунев писа Още
  Г-н Енев, толкова... преди 1 седмица
 • Златко писа Още
  Развълнува ме, бате... преди 1 седмица
 • Д-р Георги КАРЕВ, д.... писа Още
  Аплодисменти от... преди 1 седмица
 • Милена Бончева, Кава... писа Още
  Не искам да обиждам... преди 1 седмица
 • драган събев,търгови... писа Още
  Кво не дадах от... преди 1 седмица
 • Белия капитан писа Още
  Защо сте забравили да... преди 2 седмици
 • Пенка Ангелова писа Още
  Златко, все пак съм... преди 2 седмици
 • Песимист писа Още
  "Компирите", като и ако... преди 2 седмици
 • Кунев писа Още
  Защо Бай Тошо реши 99 %... преди 2 седмици
 • Златко писа Още
  Из днешния „Ню Йорк... преди 3 седмици
 • Пендо писа Още
  Опитах търсачката на... преди 3 седмици
 • Златко писа Още
  Ха стига толкова, от... преди 3 седмици
 • Пендо писа Още
  За Златко, който ни... преди 3 седмици
 • цвятко цеков писа Още
  Абе оставете най... преди 3 седмици
 • Пендо писа Още
  Още две думи:
  Не... преди 3 седмици
 • Златко писа Още
  Във фразата „В... преди 3 седмици
 • Златко писа Още
  Както се казва в един... преди 3 седмици
 • Златко писа Още
  Да бе, Кунчо, че и тебе... преди 3 седмици
 • Кунев писа Още
  Бях в Немско около 2... преди 3 седмици
 • Пендо писа Още
  В нашето всекидневие... преди 3 седмици