1 1 1 1 1 Оценка 100% (1 гласуване)
Pin It

 

2020 12 Kubrat Pulev

 

Големият Джордж Форман казва: „Боксът е като джаза – колкото по-хубав е, толкова по-малко го ценят и разбират хората“. Но боксът е като джаза и в друг смисъл – най-великите до един са блестящи импровизатори.

Съветската спортна школа е много фино разработена система. Тя е изключително ефективна до момента, в който се сблъска с креативен, адаптивен, по-динамичен и достатъчно силен противник. Такъв, който може и да импровизира.

Това например се случи в шахмата с появата на Боби Фишер навремето и с появата на Магнус Карлсен в наши дни. Такива чешити не могат да бъдат победени от системата, защото са по-творчески, по-флуидни от нея.

В бокса съветската школа и досега доминира аматьорския бокс (кубинската е до голяма степен неин дериват). Но за да стигнат най-високо ниво в профи бокса, нейните възпитаници започват да променят стила си, да го правят по-разнообразен – иначе просто не става. Преди години и Владимир Кличко отиде да тренира с легендарния Еманюел Стюърт в Детройт, за да се адаптира. И царуваше, докато не срещна друг такъв чешит – креативен и непредсказуем. Чешитът се казваше Тайсън Фюри.

Снощи нашият боксьор, продукт на същата тази съветска школа, игра в нейните традиции. И не беше достатъчно.

Намирам за евтино това многогласие на подигравчийския хор, който се е разпял сега из социалните мрежи. Тези хора не си дават сметка, че няма изгледи в близко бъдеще друг българин да се бие за световна титла в тежка категория. Все тая харесваме ли го, или не – той стигна дотам.

Никой трезвомислещ човек не би отрекъл спортните качества на Кубрат Пулев – той е силен, включително психически, има воля в излишък, здрава брада, добър ляв прав… Но трезвомислещият човек не би отрекъл и очевидните дефицити.

Кубрат Пулев не е достатъчно креативен, за да бъде световен шампион. Не опита нищо по-различно от ляв-ляв-десен прав цяла нощ. А то не стига срещу най-добрите в света. Особено ако са по-високи и по-грамотни от теб, далечната дистанция няма как да ти донесе полза. На средна – никакви опити за нищо интересно. А близък бой при Пулев просто не съществува – клинч и удари зад главата (това, впрочем, са фалове).

Пулев не бе и достатъчно адаптивен, за да стане световен шампион. Може би точно защото си стои през цялото време в конструкта на тази школа, която го е възпитала от детинство. Най-големите обаче се адаптират към менящата се ситуация на ринга, към новите проблеми, които противникът им поставя. Какво имам предвид? През 2014-а Кличко свали Пулев няколко пъти с едно и също ляво кроше. Снощи Джошуа събори Пулев няколко пъти с един и същ десен ъперкът. Какви са били тактическите съвети в ъгъла на нашия спортист между рундовете?

Всичко това не са хейтърщини на диванен експерт. Това са очевидни неща. Кубрат Пулев все пак извлече максимума от възможностите си, никой не може да го обвини, че не е дал „най-доброто от себе си“. Той ни даде каквото можа. Стигна до най-високия ешелон на два пъти, видя се, че му липсват някои неща, за да остане там, но те липсват и на 99,9 процента от световното население. Името върху гащетата „PULEV“ се опита да стане глобален бранд. И „PULEV“ полетя – но Кубрат беше приземен. На земята винаги си с малкото си име и в това няма нищо недостойно, лошо или грешно – такава е реалността.

Въпросът дали сме фенове на човека извън ринга е второстепенен и, честно казано, ми е безразличен. Освен това не е възпитано да се броят чужди пари. Хора като Джошуа и Пулев заслужават всеки лев (в случая паунд), който печелят, защото буквално, без никакво преувеличение, рискуват живота си за нашето забавление в събота вечер. И беше вълнуваща събота вечер, за което им благодаря.

Първоначална публикация във Фейсбук

 

Pin It
Иван Ланджев

Иван Ланджев (1986) е поет, есеист и сценарист. Доктор по руска класическа литература (СУ „Св. Климент Охридски“), преди това е завършил философия и културология в същия университет. Победител в Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ (2009), носител на Наградата за дебют „Южна пролет“ (2011), на наградата „Памет“ (на името на Георги Рупчев) (2014), два пъти номиниран за Националната награда за поезия „Иван Николов“ (2010; 2014). Участвал е в международни поетични фестивали, четения и научни конференции в САЩ, Русия, Германия, Австрия, Словения, Словакия, Унгария, Латвия. Негови стихотворения са преведени на английски, немски, испански, италиански, словенски, хърватски, словашки, арабски, маратхи. Автор на стихосбирките: „По вина на Боби Фишер“ (2010) и „Ние според мансардата“ (2014).

Други статии от този автор

Посетители

63

support

Последните най...


Библиотека

Бюлетин абонамент

Безплатен ежеседмичен


catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi

Коментари

 • Детелина Владимирова писа Още
  Наздраве, наистина!
  За... преди 21 часа
 • Благо писа Още
  За съжаление, на мен... преди 1 ден
 • Zdravka Evtimova писа Още
  Аналитична,... преди 2 дни
 • Златко писа Още
  А защо Зиновиев ли?... преди 5 дни
 • Pendo писа Още
  В същност всички тези... преди 1 седмица
 • Пендо писа Още
  Преди век и половина... преди 1 седмица
 • Златко писа Още
  И така, Георги... преди 1 седмица
 • баба Катя писа Още
  Какво да кажем за... преди 2 седмици
 • илиан цаков писа Още
  Харесва ми написаното... преди 3 седмици
 • Златко писа Още
  А ето и окончателният... преди 4 седмици
 • Valpet писа Още
  Според Евангелието -... преди 4 седмици
 • Надежда Александрова... писа Още
  Много важен  текст.... преди 4 седмици
 • Pendo писа Още
  Трудно е да си... преди 4 седмици
 • Пако писа Още
  Защо няма коментари... преди 4 седмици
 • Златко писа Още
  Най-вероятният... преди 4 седмици
 • Васил Колев писа Още
  Защо ако Османската... преди 4 седмици
 • Светлана Христова писа Още
  Това е много красив... Петък, 24 Септември 2021
 • Pendo писа Още
  Геният на Христо... Сряда, 22 Септември 2021
 • Златко писа Още
  Казват, че... Сряда, 22 Септември 2021
 • Васил Колев писа Още
  За да опаковаш... Вторник, 21 Септември 2021
 • Васил Колев писа Още
  Чернокожите бяха... Вторник, 21 Септември 2021
 • Златко писа Още
  Обожавам начина, по... Вторник, 21 Септември 2021
 • Янко Сливодеров писа Още
  Еврото може да се... Понеделник, 20 Септември 2021
 • Надежда Александрова... писа Още
  Въпреки че е... Неделя, 19 Септември 2021
 • Златко писа Още
  Ок, ето това си е ясна... Неделя, 19 Септември 2021