2020 05 Women in Politics

 

Единайсети май беше триумфален ден за премиер-министърката [на Нова Зеландия] Джасинда Ардерн. Благодарение на усилията на цялата нация, каза тя, Нова Зеландия до голяма степен постигна целта си да изкорени, а не просто да контролира, огнищата на Covid‑19. Блокадата, въведена на 25 март, вече може да приключи.

Успехът на г-жа Ардерн е най-новата точка [или фаза] в една широко забелязвана тенденция: Страните, ръководени от жени, изглежда са особено успешни в борбата с коронавируса.

Германия, водена от Ангела Меркел, е с много по-ниска смъртност от Великобритания, Франция, Италия или Испания. Финландия, където 34-годишната министър-председателка Санна Марин управлява в коалиция с четири други партии, ръководени от жени, е имала по-малко от 10 процента смъртни случаи, в сравнение с близката до нея Швеция. И Цай Инг-Вен, президентката на Тайван, ръководи една от най-успешните в света стратегии за борба с вируса, чрез тестване, проследяване на контакти и изолационни мерки за контрол над инфекциите, без пълно национално блокиране.

Безспорно, добре е да се въздържаме да правим заключения за жени-лидери, изхождайки от примерите на няколко изключителни личности, действащи при изключителни обстоятелства. Но експертите твърдят, че успехите на жените все пак могат да предложат ценни уроци относно нещата, което може би ще помагат на страните да преодолеят не само тази криза, но и други в бъдеще.

За кафявите бонбонки М&М и мъжете-политици

Рок групата Ван Хален е включвала в договора за турнетата си любопитна клауза, според която се изисквало мениджърите по конкретните места да поставят купи с бонбонки M&M в гримьорната им. Но редом с това искане, с подчертани главни букви пишело „ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ! СРЕД ТЯХ ДА НЯМА КАФЯВИ!.“


Small Ad GF 1

Истинската цел на клаузата всъщност няма нищо общо с шоколада. В действителност това било лесен начин да се разбере дали мениджърите по отделните места изобщо си дават труд да прочетат договора, заедно с целия набор от инструкции – включително и указанията за компетентно боравене с изключително сложното звуково оборудване на групата.

И по същия начин, по който отсъствието на кафяви М&М сигнализира за внимателно, компетентно мениджърско ръководство, присъствието на жени-лидери може да се окаже важен сигнал за това, че дадена страна има по-приобщаващи политически институции и ценности.

Наличието на различни източници на информация, както и на лидери, надарени със смирението да изслушват външни [за управлението] гласове, са от решаващо значение при успешния отговор срещу пандемията, пише Деви Шридхар, ръководителка на катедрата по Глобално здраве към медицинския факултет на Университета в Единбург [Шотландия], в статия, публикувана в Британския медицински журнал. „Единственият начин да се избегнат груповото мислене и слепите петна е да се гарантира, че когато се вземат базисни решения, в дискусията участват специалисти с различен професионален опит и експертиза,“, допълва тя.

Да имаш жена на лидерската позиция определено е сигнал, че хората с различен произход – а значи, да се надяваме, и с различна перспектива относно това как да се преборваме с кризите – са в състояние да спечелят места на масата за вземане на решения. Например в Германия правителството на г-жа Меркел работеше с различни източници на информация при разработването на своята коронавирусна политика – сред тях епидемиологични модели, данни от медицински снабдители, както и свидетелства за успешната програма на тестване и изолация в Южна Корея. В резултат на това страната постигна смъртност от коронавируса, която е драстично по-ниска от онази в други западноевропейски страни.

За разлика от тях правителствата на Швеция и Великобритания, ръководени от мъже, изглежда разчитат предимно на епидемиологичното моделиране на собствените си съветници, със само малко канали за допускане на несъгласие от страна на външни експерти. В сравнение с Германия и двете страни имат висок брой смъртни случаи от коронавирус.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Един сигнал обаче не е доказателство. Заобикалящата политическа система и среда може да потисне различните гледни точки, които дадена недоминантна група може да внесе по въпроса.

Когато Рут Карлиц, политоложка от университета Тулейн [в Ню Орлийнс], е анализирала сегашните губернаторски политики в Съединените щати, тя е установила, че жените-губернаторки не са наложили по-бързи мерки за блокада или друг вид борба с коронавируса. (Анализът е скорошен и все още не е бил подложен на проверка от страна на други специалисти.)

Това е може би така, защото възможният [благотворен] ефект на пола е бил приглушен от всепоглъщащата сила на политическите партийни борби. Д-р Карлиц е установила, че републиканските губернатори в Съединените щати – както мъже, така и жени – са се нуждаели от повече време, за да наложат разпореждания за оставане у дома, отколкото демократите.

Как да се избегнат противоречивите послания на пола

След като президентът Тръмп бе критикуван, че не е носил маска по време на публични изяви, Дейвид Маркъс, консервативен журналист, аргументира в статия за уебсайта The Federalist, че г-н Тръмп „символизира американската сила“. Ако г-н Тръмп носеше маска, писа той, „това би означавало, че Съединените щати са толкова безсилни срещу този невидим враг, дошъл от Китай, че дори президентът им трябва да се крие зад маска“.

Медицинските аксесоари обикновено не се разглеждат като толкова решаващ фактор в конфликта между големите сили. Но анализът на г-н Маркъс всъщност е напълно съвместим с традиционната идея за силния американски лидер: онзи, който символизира властта, [трябва да] действа агресивно и преди всичко да не показва страх, като по този начин принуждава враговете на нацията да се подчинят.

С други думи, силен лидер е онзи, който се държи в съответствие с наперените идеали за мъжественост.

Това често създава трудности за жените в политиката. „Има определено очакване, че лидерите трябва да бъдат агресивни, напредничави и доминиращи. Но ако жени демонстрират такива черти, те се възприемат като неженствени“, казва Алис Еванс, социоложка от Кингс колидж, Лондон, която изучава начините, по които жените придобиват власт в обществения живот. „Това затруднява много развитието на жените като лидери.“

Подходът на г-жа Ардерн [от Нова Зеландия] в борбата срещу пандемията едва ли би могъл да се намира по-далеч от традиционния архетип. Но при този нова вид криза предпазливото ѝ ръководство се оказа много успешно. „Бих казала, че ранното спиране на икономиката е стратегия, която предотвратява риска“, казва д-р Еванс. „Тъй като никой не знаеше какво ще се случи, като ръководна бе избрана стратегията да се защитава на първо място живота.“

След като Нова Зеландия започна блокадата си на 25 март, г-жа Ардерн се обърна към нацията чрез неофициална сесия във Фейсбук, която проведе на телефона си, след като беше сложила малкото си дете в леглото. Облечена в уютно изглеждащ пуловер, тя изказа съчувствие към тревогите на гражданите и предложи извинение на всички, които са се почувствали стреснати или разтревожени от аварийния сигнал, какъвто беше разпореждането за блокада.

„Няма друг начин да бъде изпратен такъв спешени граждански сигнал до телефоните ви, освен чрез силния звук, който сте чули“, каза тя с очевидно съжаление. „Това всъщност беше нещо, което всички обсъдихме: дали би имало начин да изпратим това съобщение по начин, който не звучи толкова тревожно?“

За разлика от този подход, президентът Тръмп се опита да антропоморфизира вируса, представяйки го като враг, който би могъл да се държи под контрол, наричайки го „поразителен враг“. И дори ако това е прозвучало окуражително за собствената му избирателска база, то едва ли е подпомогнало американските усилия за овладяване на пандемията. В момента САЩ имат най-високата смъртност от коронавирус в света.

Във Великобритания Борис Джонсън дойде на власт като изявен привърженик на Брекзит, обещавайки да „играе твърдо“, за да спечели най-добрата „сделка“ при излизането на страната от Европейския съюз. Но уменията, които той използва при борбата с бюрократите в Брюксел, се оказаха не особено полезни в борбата срещу пандемията. Правителството му забави блокирането и други важни защитни мерки като увеличаване на капацитета за тестване и поръчване на оборудване за безопасност в болниците. Броят на смъртните случаи във Великобритания сега е вторият по големина в световен мащаб.

Мъжете-лидери могат, разбира се, да преодолеят полово-базираните очаквания – и мнозина от тях го правят. Но политическата цена за нещо подобно при жените е може би по-ниска, тъй като при възприемането на предпазливи и отбранителни политики не им се налага да нарушават утвърдените полови норми,.

Този стил на ръководство може да се окаже все по-високо ценèн. В хода на ескалацията на последиците от изменението на климата, вероятно ще има повече кризи, произтичащи от екстремни климатични условия и природни бедствия. Ураганите и горските пожари не могат да бъдат сплашени, за да се „предадат“, също както не може да бъде „подчинен“ и вирусът. А климатът не може да се промени от само себе си.

В крайна сметка всичко това може би ще промени представите ни за това как изглежда силното лидерство. „Това, което научихме от Covid е, че всъщност ‚различният вид‘ лидер може да бъде много полезен“, казва д-р Еванс. „Може би хората ще се научат да разпознават и ценят лидерите, които отказват да поемат нежелани рискове, и се държат грижовно и внимателно.“

Източник

 

Аманда Тауб е американска правозащитничка и журналистка, сътрудничка на Ню Йорк Таймс, където води рубриката „The Interpreter“ в сътрудничество с Макс Фишер.