1 1 1 1 1 Оценка 100% (3 гласувания)
Pin It

 

2018 02 za rodinu

 

Тук аз не цитирам популярния сред щатните пропагандисти лозунг, с който, според мнението им, всички наши войници и офицери са се хвърляли в атака по време на Втората световна война. Много фронтоваци отричат това (например двамата ми дядовци, баща ми, поетът Юрий Левитански, а писателят Васил Биков казва, че викът „За Родината!“ се е чувал, но „За Сталин!“ – не). Но ние сега не се хвърляме в атака, ние сме в глуха отбрана, нас ни атакуват, атакуват нашата „Родина“, а по-вярно – олицетворяващата я държава.

Точно така, както това звучи в заглавието, ще почнат да обясняват заради какво седят в затвора, те, бъдещите политзатворници на Русия, ако Държавната дума приеме допълнението към Наказателния кодекс[1], което зловещо, като призрака на тоталитаризма, броди по нейните кабинети и кулоари. И тогава Денят на Русия, който пищно отбелязаха (отдавана без нас и извън нас) на 12 юни, ще стане ден на човешките жертви и на аутодафе, а думата „Русия“ в умовете и в устите на интелигенцията ще придобие този горчиво сладък привкус на кръв, който имаше и думата „СССР“.

Пак се налага да се връщаме към „проклетия“ въпрос: а какво именно отбеляза страната, защо 12 юни и защо тя не отбелязваше тази дата до Елцин, до 1990 г.? Доколкото през 2002 г., в началото на славните путниски дела, празникът промени названието и смисъла си и се превърна от „Ден на независимостта на Русия“ в „Ден на Русия“, ние явно сме свидетели на фалшификация на историята. Няма да чакаме комисия по фалшификациите (през май с указ на президента Медведев бе създадена специална комисия, която да се „противопоставя на фалшификациите на историята на Русия“, бел. прев.), ще се оправим с въпроса и сами. През 1990 г., на 12 юни, Конгресът на народните депутати прие Декларация за независимостта на Русия. Независимост от кого и от какво?

Ето, например Америка (САЩ) отбелязва своя Ден на независимостта на 4 юли и те от никого не скриват, че това е в памет на еманципацията от метрополията Великобритания, че е възпоминание за войната за независимост, за прословутото бостънско пиене на чай. Националният празник на Франция е 14 юли. Също и там никой не скрива, че това е денят на превземане на Бастилията, един затвор за политически затворници, макар и празен, който са разрушили до основи и след това написали „тук се танцува“. Но нашата метрополия се наричаше по друг начин: СССР. И затворите „Лубянка“ и „Лефортово“ си седят на местата, а тъй като персоналът на „Лубянка“ (по време на съществуването на СССР на Лубянския площад в Москва се намираше главната квартира на политическата полиция КГБ, бел. прев.) се пресели в Кремъл и в Белия дом (това е резиденцията на руския парламент, Държавната дума, бел. прев.) и е в ход мощна вълна на реабилитация на съветското минало, при това както от страна на властта, така и от страна на народа, то вече дори не е прието да се говори за независимост.

В началото на деветдесетте години Русия с отчаяни усилия се измъкваше от гробницата с название „СССР“, опитвайки се да придобие своя история – история без колонии на империята, без съветска власт, без „единната историческа общност на съветския народ“. „Руски национализъм“ беше негласното обвинение, не фигуриращо в Наказателния кодекс. Думата „руски“ се четеше като антитеза на думата „съветски“ и много дисиденти седяха по затворите именно заради това (макар и не това да беше вписано в обвинителните им актове). Например Владимир Осипов и Леонид Бородин. Това, което особено силно дразнеше представителите на съветската власт в Народно трудовия съюз (руска емигрантска антиболшевишка организация, бел. прев.) и в Солженицин бе онова, което те наричаха „руски национализъм“. Това бе част от Русия.

Сега всичко е наопаки. Русия наново я ловят и я затварят в клетката на съветската история, вече завинаги, а Сталин и цар Иван Грозни стоят на стража на вратата на тази клетка. Борбата с „фалшификациите на руската история“ взима образа на особено видима апологетика на съветската история. В Думата предлагат да се направи поправка в Наказателния кодекс и да се въведат състави, наказващи отрицанието на първенстващата роля на СССР в антихитлеристката коалиция (забравили ли сме, че през 1949 г. Сталин въведе в експлоатация формулите „ВАТ“ и „ВАД“, което означава „възхвала на американската техника“ и „възхвала на американската демокрация“) и също така съмнението в освободителната роля на съветската армия в Източна Европа. А си казал нещо за окупацията на прибалтийските страни, Полша, Чехия от съветските войски и вече ще могат да ти лепнат затворническа присъда. Те ще ни научат да обичаме „Родината“. Това ще бъдат в същност затворнически присъди за недооценка на положителната роля на сталинизма, защото нито Путин, нито Медведев могат да бъдат обвинени за нещата, ставали през 40-те години на миналия век.

А най-страшното тук е статистиката. 77% от населението е „за“ такава наказателна отговорност, а рязко „против“ са само 11%. Това е реванш, отлив, откат. Реванш на оскърбеното съветско съзнание, и Русия, от която правят инструмент на палача, ще стане първата негова жертва.

Превод: Емил Коен

Първоначална публикация в бюлетина „Правата на човека във фокус“
(Издание на БХК,
Брой 10, 2009 година)

  

[1] Става дума за внесено в Думата предложение за криминализиране на изказванията и писанията, „очернящи“ ролята на СССР за победата над нацистка Германия във Втората световна война, или „отричащи“ тези роля и победа. Бел. прев.

 

Pin It
Валерия Новодворская
Валерия Новодворская е руска политическа активистка, дисидентка, правозащитничка, независима журналистка, основателка на либералната партия „Демократически съюз“.
Други статии от този автор

Посетители

124

support

Последните най...


Библиотека

Бюлетин абонамент

Безплатен ежеседмичен


catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi

Коментари

 • Златко писа Още
  А ето и окончателният... преди 11 часа
 • Valpet писа Още
  Според Евангелието -... преди 1 ден
 • Надежда Александрова... писа Още
  Много важен  текст.... преди 2 дни
 • Pendo писа Още
  Трудно е да си... преди 2 дни
 • Пако писа Още
  Защо няма коментари... преди 2 дни
 • Златко писа Още
  Най-вероятният... преди 3 дни
 • Васил Колев писа Още
  Защо ако Османската... преди 3 дни
 • Светлана Христова писа Още
  Това е много красив... преди 4 дни
 • Pendo писа Още
  Геният на Христо... преди 6 дни
 • Златко писа Още
  Казват, че... преди 6 дни
 • Васил Колев писа Още
  За да опаковаш... преди 1 седмица
 • Васил Колев писа Още
  Чернокожите бяха... преди 1 седмица
 • Златко писа Още
  Обожавам начина, по... преди 1 седмица
 • Янко Сливодеров писа Още
  Еврото може да се... преди 1 седмица
 • Надежда Александрова... писа Още
  Въпреки че е... преди 1 седмица
 • Златко писа Още
  Ок, ето това си е ясна... преди 1 седмица
 • Женя Кънева писа Още
  Да, и аз се обърках в... преди 1 седмица
 • Pendo писа Още
  Успеха на Христо... преди 1 седмица
 • Гост писа Още
  Нямате го, спокойно.... преди 1 седмица
 • grainis писа Още
  Значи хем имало... преди 2 седмици
 • Златко писа Още
  Напълно е възможно да... преди 2 седмици
 • Galia писа Още
  Много интересна... преди 2 седмици
 • Декрипто писа Още
  Хората с високият... преди 3 седмици
 • Декрипто писа Още
  Оценяването дали си... преди 3 седмици
 • Гого писа Още
  Всеки читател в... преди 4 седмици