1 1 1 1 1 Оценка 0% (0 гласувания)
Pin It

Откакто свърши студената война, полюсите на земята започнаха да се топят. Арктическата ледена шапка се смалява от година на година. Колкото до политическите полюси – по време на студената война те бяха западен и източен. 


Но днес левите въвеждат 10-процентов данък, а ултра-десните партии привличат бивши комунисти. Плоският нисък данък стимулира икономическия растеж. Той е мечта за мнозина милардери в западна Европа и САЩ, но съществува само в някои бивши комунистически страни. „Десният“ Запад отдавна е въвел прогресивния данък, при който богатите плащат повече от бедните. Социалистите са все по-„про-бизнес“ ориентирани и консервативни, десните често са предпочитани от народа. Размиха ли се окончателно полюсите в световния политически океан?

Все пак има съществени разлики между България и стария запад, разлики, които ни затрудняват да разберем правилно политическата картина в други страни. Да вземем например здравната реформа, която мъчително се придвижва (или замира) у нас и тази, която не по-малко мъчително се придвижва, под обстрела на републиканците, в Съединените Щати. Тази неделя се очаква в Конгреса да се гласува здравната реформа на Обама, която би била най-важната реформа правена в тази страна от шейсетте години насам. В САЩ има 45 милиона незастраховани работещи американци. За американците реформата се състои в това да се въведе социален елемент в една комерсиална, действаща по чисто икономически механизми здравна система, държавата да помогне на хората да се застраховат. При нас здравната реформа трябва да бъде проведена точно в обратната посока – към създаване на ефективен икономически механизъм, а не както до сега държавата да излива пари в бездънната яма на здравни заведения и чиновници. С други думи, при нас има нужда от строга отчетност и премахване на корупцията. Ако класическите понятия още имат някакъв смисъл, у нас реформата трябва да бъде дясна, а в Америка лява.

Левите у нас въведоха 10 процентния данък и защитават по-скоро интересите на гравитиращите към тях богати. Социалистите станаха капиталисти. А десните имат най-силна подкрепа сред средната и по-долна градска класа. И все пак в България има рязко политическо противопоставяне между „левица“ и „десницата“. Но на каква основа е това противопоставяне, ако границите между лява и дясна икономическа програма така са се размили?

Президентът Първанов разигра голямо антиправителствено шоу миналата седмица, като в неговата реч въплъщение на злото не беше премиерът Борисов, а дошлия от Вашингтон министър Дянков. И – разбира се! – Иван Костов – кошмарът на мнозина наши леви. Костов е един изключително успешен за страната ни политик, който съзнателно и да се надяваме безвъзвратно постави България на евро-антлантическите релси. От друга страна, много анализатори свързаха несъразмерната медийна изява на президента с неговото раздразнение от това, че правителството пренебрегва руските енергийни интереси, или със страх, че неговата обвързаност с такива интереси ще излезе наяве. АЕЦ „Белене“ очевидно е хранил със своите по руски щедри финансови и морални комисионни мнозина, които до скоро бяха на власт. Така че евро-атланикът Костов и „американецът“ Дянков са най-естествените врагове за русофилите.

Макар и да са привидно про-европейски настроени, нашите социалисти, или поне голяма част от тях, си остават заклети русофили. След Освобождението, в българското Народно събрание от едната страна бяха русофилите, от другата – западняците. Но нима и днес, сто години по-късно нещата стоят все така? Дори и след като България стана член на Европейския съюз, у нас има достатъчно хора, които са подозрителни или направо враждебни към Европа, от която уж сме част, а Русия, страната на Дядо Иван, ги привлича с обаянието на втора родина? След като сме част от Европа, нашите интереси са европейските, а не руските. Нали?

Но след 45-годишната промивка на мозъци, паметници като този на Альоша в Пловдив или на Съветската армия в София има и в умовете ни. Докато през 1878 г. руснаците ни освободиха, през 1944г. те пак ни поробиха. Но двадесет години след края на Съветския съюз съветските монументи още не са и няма скоро да бъдат демонтирани, нито по паркове и тепета, нито в умовете на хората. От друга страна „западняците“ у нас, уви, нямат такива монументи. Затова мнозина гласоподаватели все още се чувстват по-уютно в прегръдката на русофилите, отколкото у дома – в България, която е в Европа.
Pin It
Владимир Левчев
Владимир Левчев е български поет и писател, автор на множество книги, между които: „Любовни писма до свободата. Роман“ (1998), „Бог е любов в приятелството, традицията и секса“ (2001), „Небесни балкани“ (2001), „Балканският принц“ (2001), „Архитектура на промените. Формални стихове“ (2003).
Други статии от този автор

Посетители

71

support

Последните най...


Библиотека

Бюлетин абонамент

Безплатен ежеседмичен


catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi

Коментари

 • Златко писа Още
  А ето и окончателният... преди 12 часа
 • Valpet писа Още
  Според Евангелието -... преди 1 ден
 • Надежда Александрова... писа Още
  Много важен  текст.... преди 2 дни
 • Pendo писа Още
  Трудно е да си... преди 2 дни
 • Пако писа Още
  Защо няма коментари... преди 2 дни
 • Златко писа Още
  Най-вероятният... преди 3 дни
 • Васил Колев писа Още
  Защо ако Османската... преди 3 дни
 • Светлана Христова писа Още
  Това е много красив... преди 5 дни
 • Pendo писа Още
  Геният на Христо... преди 6 дни
 • Златко писа Още
  Казват, че... преди 1 седмица
 • Васил Колев писа Още
  За да опаковаш... преди 1 седмица
 • Васил Колев писа Още
  Чернокожите бяха... преди 1 седмица
 • Златко писа Още
  Обожавам начина, по... преди 1 седмица
 • Янко Сливодеров писа Още
  Еврото може да се... преди 1 седмица
 • Надежда Александрова... писа Още
  Въпреки че е... преди 1 седмица
 • Златко писа Още
  Ок, ето това си е ясна... преди 1 седмица
 • Женя Кънева писа Още
  Да, и аз се обърках в... преди 1 седмица
 • Pendo писа Още
  Успеха на Христо... преди 1 седмица
 • Гост писа Още
  Нямате го, спокойно.... преди 1 седмица
 • grainis писа Още
  Значи хем имало... преди 2 седмици
 • Златко писа Още
  Напълно е възможно да... преди 2 седмици
 • Galia писа Още
  Много интересна... преди 2 седмици
 • Декрипто писа Още
  Хората с високият... преди 3 седмици
 • Декрипто писа Още
  Оценяването дали си... преди 3 седмици
 • Гого писа Още
  Всеки читател в... преди 4 седмици