От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

Въпреки че за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) всичко е предопределено, пак си заслужава да се каже нещо, което се различава от общата идилия. ВЕИ според мен са новата машинка за пари, която български и чужди предприемачи лобисти, политически брокери тихичко пуснаха.

Темата привлече вниманието ми донякъде случайно. Първо видях анализ на Европол за навлизането на организираната престъпност в енергетиката. Това изглеждаше донякъде учудващо, защото нашата представа за страните от ЕС е, че с енергетика се занимава или държавата, или големи мултинационални корпорации и е свързана с много контрол и регулации. Оказа се, че присъединяването на Източна Европа към ЕС и вълната от инвестиции в зелена енергия са довели до нахлуването на всякакъв вид криминален капитал - от колумбийските картели до италианската мафия. Второ нещо бе информация за разследвания на полицейски служби в ЕС спрямо български криминални лидери. Интересната част бе, че те имат участия в проекти за ВЕИ.

Как нещо, което се свързва с толкова надежди за бъдещето и предлага решение за изчерпващите се енергийни ресурси и намалява замърсяването, може да е свързано с престъпление? Отговорът е, като се създаде чрез държавата криминална система, подобна на банковото кредитиране от началото на 90-те или приватизацията в края на 90-те г. Да се принудят хората и бизнесът да плащат на избраните печалби за стока, от която не могат да се лишат. Участниците са пак национални и местни олигарси, кметове и общински съветници, чиновници от комисии, агенции и министерства.

За тях "зелените инвестиции" се оказаха големият шанс за поддържане на стандарта след спукването на имотния и кредитния балон.

Как се появиха "зелените машинки за пари"? На първо място с договорените задължителни нива възобновяема енергия, които страната трябва да достигне през 2020 г. За България това са 16%. Бившият преговарящ Меглена Кунева договори най-бедната страна в ЕС да плаща по-скъпа енергия не само от страни от бившия съветски блок - Чехия (13%), Унгария (13%), Полша (15%), но дори спрямо едни от най-богатите страни Белгия, Холандия и Англия.


Small Ad GF 1

На http://www.energy.eu/ може да се види и кой какво е обещавал при ВЕИ.

Второ - част от организацията са гарантираните високи цени. За разлика от повечето развити страни България прие закон, който гарантира сигурност на хищниците.

20 години гарантирано изкупуване на енергията.

Това означа, че ако този месец пуснете в експлоатация вятърен или соларен парк, до април 2031 г. населението трябва задължително да ви изкупува произведеното. При новата ревизия на проектозакона бе направено великодушно намаление например при фотоволтаичните мощности от 25 на 20 г. гаранция. Практически продължителността на ефективно функциониране на един соларен панел е около 20 г. Гаранцията означава, че след 2-3 г., когато разберем, че не можем да плащаме, и променим закона, адвокатите на "зелените предприемачи" имат всички шансове да осъдят държавата, защото планове са правени при тези гаранции. Няма друга стопанска дейност, която, освен че е с осигурен пазар, й се осигурява и значителна част от парите за инвестиция. Тук са фондът за енергийна ефективност, международният фонд "Козлодуй", програмата за развитие на селските райони, различни европейски мерки, кредитни линии за възобновяеми източници и т.н. В някои от тези източници за финансиране направо се подаряват до 70-80% от разходите по проекта.

Някой ще се откаже ли от 20-годишната си рента? А основните разходи остават в страните-производители на вятърни генератори, слънчеви панели и пр. екологични технологии. Работните места с висока добавена стойност са в САЩ, Германия, Дания и т.н. У нас единствените работни места са за пазачите на перките и панелите. Проблемът е, че рентата е впечатляваща. Заслужава да се даде пример с американския енергиен гигант AES.

Компанията подкара вятърния си парк в Каварна за по-малко от година. Причината е проста - в България 1 КВтч вятърна енергия струва около 17,4 ст. днес. За сравнение в Средния запад на САЩ цената от вятърна енергия е спаднала до 5-6 цента или 7-8,5 стотинки (http://www.awea.org ). При слънчевата енергия отново сме уникални. Експерт по фотоволтаични панели зяпна, като разбра, че при нас 1 КВтч струва 56 цента. В най-богатия щат на САЩ Калифорния, където слънчевата енергия има специални привилегии, цената е 15 цента и продължава да спада. Подобен процес на рязък спад на цените от вятърна и слънчева енергия наблюдаваме и в почти цяла Западна Европа и ЕС. Причината - цените ги определя пазарът, а не политици и бюрократи.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

В условия на криза наблюдаваме свиване на новите ВЕИ мощности в страни като САЩ и Германия. Въпреки бързото поевтиняване на възобновяемата енергия тя е по-скъпа от конвенционалната. В България е точно обратното - имаме рекорден скок.

Според последния доклад на министъра на енергетиката Трайчо Трайков вероятно сме световно чудо. При спадаща консумация на електричество за 2010 г. (1,6%) произведената електрическа енергия от възобновяеми източници е нараснало с 67% (2010 г. спрямо 2009-а). За най-скъпия източник на електричество - слънчевите централи, с цена 720-800 лв. за МВтч скокът е 375%.

Според същия доклад на енергийния министър са предоставени от ДКЕВР до края на 2010 г. лицензи за вятърни централи са: 2017 MW, и за фотоволтаични - 230,1 MW, т.е. 434% нарастване за "вятъра" и 1075% за "слънцето".

Какво се вижда в парламента, по общини, министерства и агенции - че ВЕИ са една от малкото теми, по които има пълно единодушие. Покрай скандала с бившия шеф на НЕК между другото стана ясно, че синът му има фотоволтаичен парк. При откриванията на тези мощности виждаме отбори, в които участват представители от всички парламентарни сили.

Въпрос на 1-2 г. е новите ВЕИ да направят цената на електричеството непоносима. Тогава ще има два варианта. Първият - вятърните перки и слънчевите панели лесно се разглобяват и изнасят (за разлика от бетона по морето и планините).

Вторият - ще останат тук и ще продават на цени, които са сравними с конвенционалните източници. Аз залагам на втория. Скоро няма да си струва дори да се разглобяват ВЕИ.

21.04.2011

Източник

Тихомир Безлов е социолог и изследовател на криминалните процеси в България. Той е един от основателите и главен експерт в Центъра за изследване на демокрацията, София.

Pin It

Прочетете още...

Десните дъщери

Албена Хранова 08 Юли, 2014 Hits: 13542
В последно време писаното от Фани…