Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2018 03 Slovenian Shepherds
© Jost Franko

 

В продължение на около петстотин години в областта „Вèлика планѝна“ в Словения е съществувала овчарска общност, свързана с многобройни традиции. Днес общността малко по малко изчезва.

Селището се намира на около час път с кола от столицата Люляна, но преставлява един напълно отделен и различен свят. Във Вèлика планѝна, планински масив с височина около 1600 м, работният живот започва на зазоряване и свършва със залеза. През летните месеци около 20 семейства се движат непрестанно из областта заедно със стадата си, за да не са принудени да купуват фураж за добитъка си в долината. Този начин на живот се е запазил повече или по-малко непокътнат в продължение на последните няколкостотин години. Днес, както изглежда, той ще изчезне в хода на следващото поколение, тъй като модернизацията вече достига и най-закътаните региони на Словения. В продължение на четирите години, през които документирах живота на малката общност, три семейства престанаха да гледат добитък и вече не живеят тук през сезона.

И наистина при настоящата икономическа култура повечето пастири не могат да оцелеят единствено от гледане на добитък. Ето защо те имат и друга работа, която вършат през седмицата в долината. Това означава, че планинското селце се превръща в място, където живеят преди всичко по-възрастните членове на семействата, и евентуално внуците им, които прекарват тук летните ваканции, за да помагат в стопанството. Тази уникална култура изчезва буквално пред очите ни.

{imageshow sl=48 sc=3 /}
© Jost Franko

Източник

 

Йост Франко е фотограф, роден в Словения през 1993. Работите му са посветени най-вече на дългосрочни проекти, в които се изследват словенски и международни социални въпроси, а темите му често представят връзките между човека и земята в модерния свят.

Pin It

Прочетете още...