1 1 1 1 1 Оценка 100% (1 гласуване)
Pin It

 

2022 03 UKR books

 

След като руските войски навлязоха дълбоко в Украйна, бомбардираха Харков, Киев и други градове, а безпрецедентната вълна от западни санкции доведе до рекордно нисък курс на рублата, за всеки от нас е трудно да откъсне очи от новините. Но историческите течения, довели до тази криза, са дълбоки и сложни и се разбират по коренно различен начин в Москва и Киев.

01Вратата на Европа: История на Украйна от Сергей Плохий е чудесно място, откъдето да започнете да се запознавате с предисторията на кризата. Тя разказва историята на тази голяма, но по-малко позната страна без московското пристрастие, от което много от нас, рускоговорящите, отдавна се опитват да се освободят. Книгата е научна и обмислена, но написана леко и подплатена с анекдоти.

02Ако искате да разберете как твърденията на Путин, че денацифицира Украйна, както и настояването му, че те всъщност искат да бъдат руснаци, са толкова обидни за обикновените украинци, е важно да прочетете за опита на страната през първата половина на ХХ век, когато и болшевиките, и нацистите вилнеят по равнинния ѝ терен, убивайки милиони и милиони хора. Кървави поля: Европа между Хитлер и Сталин от Тимъти Снайдър е нещо рядко срещано – историческа книга, която ви кара да преосмислите напълно това, което сте смятали, че знаете.

03Историята на Русия е по-известна на Запад от тази на Украйна, но какво да кажем за онази на Владимир Путин, който е скрил много от подробностите на собствената си кариера? Основната книга за разбиране на руския президент е Хората на Путин: Как КГБ си върна Русия и после се зае със Запада от Катрин Белтън, която започва с времето, когато той е бил в администрацията в Санкт Петербург, и след това разказва за това как е изградил мафиотска държава с ядрени оръжия, подчинявайки както съюзниците, така и съперниците си.

04Ако искате да разберете защо Путин отдавна е толкова популярен, е полезно да знаете каква е била Русия преди той да дойде на власт и как малка група олигарси е станала собственик на всички най-ценни ресурси на страната в период на хаос и мизерия. Най-добрата книга по този въпрос е Разпродажбата на века: Тайната история на втората руска революция от  Кристия Фрийланд, която е работила като журналистка в Москва, а сега е заместник министър-председателка на Канада.

05Ключовото оръжие, което Кремъл на Путин използва, за да разклати – макар и нестабилната и несъвършена – демокрация, израснала в Русия през 1990-те години, е контролът му върху пресата. Никой не е писал за това по-добре от родения в Киев Пьотър Померанцев в Нищо в тази книга не е вярно, но всичко е точно така – забавен, но ужасяващ разказ за собствената му кариера в руските медии.

06Джошуа Яфа е свършил фантастична работа, като е изследвал как обикновените хора се ориентират в системата, изградена от Путин, в Между два огъня: Истината, амбицията и компромисът в Путинова Русия.

 

 

07Но Западът съвсем не е безгрешен в подкрепата си за корумпираните системи, които поразиха както Русия, така и Украйна (гневът срещу които доведе до революцията в Киев през 2014 г.). За да разберете как клептокрацията е била активирана от западните столици и най-вече от Лондон, прочетете Клептопия от Том Бърджис. Олигарсите и от двете страни наемат западни адвокати, счетоводители и мениджъри, за да скрият парите, които са откраднали, след което ги харчат за имоти, луксозни стоки, изящно изкуство и др.

09Всички тези книги ще ви помогнат да разберете откъде дойде тази криза, но никоя от тях няма да предизвика дълбокия шок, който украинците и руснаците изпитват при избухването на войната между техните народи. Има много паметници на общата им култура, но моят любим е колекцията ми от разкази на Николай Гогол. Израснал в Украйна, открит в Русия, обожаван и в двете страни, Гогол пресъздава абсурда на живота в условията на самодържавие по-добре от всеки друг.

08Трудно е да прекараш известно време в Киев, без да се влюбиш в него. Местоположението на града, разположен на хълм над Днепър, е необикновено. А жителите му, със своята дълбоко вкоренена и очевидно неосъзната двуезичност и абсурдно чувство за хумор, имат уникална собствена култура. Само в Киев могат да свалят клептократ, а след това да изложат вулгарната му плячка в музея на изкуствата като завладяващо концептуално изкуство. Не знам книга, която да отразява идеално чудото на украинската столица, но Законът на охлюва на Андрей Курков, великолепно странен роман за пингвин, нает да ходи на погребения на мафията, за първи път ме запозна с нея и за това я обожавам.

 

Източник

 

Pin It
Оливър Бълоу
Оливър Бълоу е бивш кореспондент в Русия и автор на книгата Moneyland. Книгата му Butler to the World: How Britain Became the Servant of Tycoons,, Tax Dodgers, Kleptocrats and Criminals излиза на 10 март 2022.

Посетители

103

support

Последните най...


Библиотека

Бюлетин абонамент

Безплатен ежеседмичен


catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi

Коментари

 • Valpet писа Още
  „Поражението на... преди 1 ден
 • Йордан Нихризов писа Още
  В анализа мисля, че... преди 2 дни
 • мхм писа Още
  Този Мишра няма как да... преди 2 дни
 • мхм писа Още
  Толкова по-зле. Значи... преди 2 дни
 • Златко писа Още
  Кафà. преди 3 дни
 • Златко писа Още
  Затварям... преди 3 дни
 • Броди писа Още
                      С... преди 3 дни
 • Пендо писа Още
  За мен нещата за Русия... преди 4 дни
 • Златко писа Още
  Интересно с какво... преди 5 дни
 • Тихомир Тачев писа Още
  Явно авторът е... преди 5 дни
 • Пендо писа Още
  Хубаво е Броди да... преди 5 дни
 • Метър писа Още
  Д-р Канов...ВЕЛИКанов! преди 6 дни
 • Броди писа Още
  ... преди 6 дни
 • Пендо писа Още
  Има ли някой някъде да... преди 1 седмица
 • фон Шванц писа Още
  Йоахим Фест доказва,... преди 1 седмица
 • Николай писа Още
  Съгласен съм Златко -... преди 1 седмица
 • Златко писа Още
  Благодаря, Николай,... преди 1 седмица
 • Николай писа Още
  Като цяло отговорите... преди 1 седмица
 • pendo писа Още
  Може да е глупаво, но... преди 2 седмици
 • Златко писа Още
  Виж, Вальо,... преди 2 седмици
 • Valpet писа Още
  Интересна публикация... преди 2 седмици
 • мхм писа Още
  Кирхов, проклета... преди 2 седмици
 • мхм писа Още
  Да не забравяме също,... преди 2 седмици
 • Боян писа Още
  Блестящ анализ и... преди 3 седмици
 • Златко писа Още
  Между другото,... преди 3 седмици